Uitmuntende Bijbelse roman die je in één adem uitleest!

Wonder van woorden 10 februari 2026
Met ‘In de keuken van de koningin’ start Tessa Afshar een serie over koningin Esther, waarbij ze de geschiedenis steeds vanuit een andere invalshoek aan de lezer presenteert. In dit eerste deel wordt het Bijbelverhaal bekeken door de ogen van haar (fictieve) assistent-kokkin. Een zeer geslaagde keuze wat mij betreft, want het heeft een voortreffelijke roman opgeleverd.

De combinatie van interessante historie, pakkende fictie en Bijbelse waarheden is zowel meeslepend, intrigerend als bemoedigend. Het leven aan het hof van koningin Esther wordt kundig tot leven gebracht in de beschrijvingen van de grandeur en weelde, de strenge regels, de machtsverhoudingen, het gekonkel en natuurlijk het reilen en zeilen in de keuken. Een verscheidenheid aan Perzische ingrediënten en gerechten passeert daarbij de revue, hetgeen een heerlijke verfraaiing is. Daarnaast zorgt het dodelijke complot voor enkele spannende scènes, waardoor de vaart er flink in blijft.

Het boek heeft tevens een diepere (geloofs)laag. Trauma’s, angst, schuldgevoelens en verwijten werken door in de levens van de hoofdpersonen. De manier hoe ze daarmee omgaan - door te staan in Gods waarheid - maakt het verhaal krachtig en waardevol. Deze uitmuntende Bijbelse roman over deuren die opengaan, moed, Gods trouw en vergeving - die boeiende personages, speelsheid en mooie beloften van God bevat - lees je in één adem uit!

Meer recensies van Wonder van woorden

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.