Spannend jeugdboek vol Hollandse geschiedenis
Het begin van de Hollandse Oorlog (ook wel de Frans-Nederlandse Oorlog genoemd), die duurde van 1672 tot 1679, staat in dit jeugdboek centraal, met als belangrijk component de succesvolle inzet van de Oude Hollandse Waterlinie. De historische achtergrond en de vele toegevoegde feiten zijn op zichzelf al interessant, maar de onverwachte wendingen, de mooi opgebouwde spanningsboog en de goed weergegeven tweestrijd van Michael maken het werkelijk tot een boeiend verhaal waarin je wordt meegezogen.
Gezien de woordkeuze en de hoeveelheid personages en plottwisten zou ik aanraden om het boek pas te lezen vanaf een jaar of twaalf in plaats van de aanbevolen leeftijd van tien jaar. Dat maakt meteen duidelijk dat deze historische jeugdroman over vertrouwen, verraad, dilemma’s en gevaar ook prima leesvoer is voor volwassenen. Spannend, avontuurlijk en bomvol Hollandse geschiedenis.