Fijne, hartverwarmende novellenbundel

Wonder van woorden 23 december 2025
‘Alles geef ik jou’ is een novellenbundel met twee kerstverhalen - een historische en een eigentijdse - te weten ‘Kerst in Rose Cottage’ van Dineke Epping en 'Ik geef je alles’ van Leanne Pots.

☆ Dineke Epping - Kerst in Rose Cottage
Engeland, december 1883. Wanneer verslaggever Douglas door zijn beste vriend wordt uitgenodigd voor diens bruiloft, voelt hij zich ongemakkelijk om zonder een vrouw aan zijn zijde te gaan. Om goed voor de dag te komen vraagt hij daarom theateractrice Cara of ze hem wil vergezellen als zijn vermeende verloofde. Omdat ze net haar laatste voorstelling heeft gegeven en ze nog geen concrete plannen heeft over hoe het nu verder moet, stemt ze toe met zijn voorstel. Eenmaal in Almsbrick blijkt het veinzen van hun relatie echter moeilijker vol te houden dan gedacht. En dan merkt Cara dat ze échte gevoelens begint te krijgen. Maar voelt de onafhankelijke Douglas ook hetzelfde voor haar?

Dit (los te lezen) vervolg op ‘De weg naar Rose Cottage’ speelt zich net als een aantal andere boeken van Dineke Epping af in het fictieve plaatsje Almsbrick. De onmiskenbaar te proeven winterse Victoriaanse sfeer geeft het verhaal een knusse en gezellige uitstraling, waar de (vele bekende) personages positief aan bijdragen. De onderwerpen ‘smachten naar roem’ en ‘bindingsangst’ voegen er tevens wat extra verdieping aan toe. Toch komt het geheel niet zo goed uit de verf; het voelt allemaal wat gekunsteld en weet helaas weinig echt te raken. Al met al is ‘Kerst in Rose Cottage’ een aardige negentiende-eeuwse novelle over eenzaamheid, je passie volgen, opbloeiende liefde en de hoop die God ons gaf in Zijn Zoon.

☆ Leanne Pots - Ik geef je alles
Basisschoolleerkracht Amelie is pas naar Reggeveld verhuisd, waar ze naast haar baan ook tekenlessen aanbiedt aan de kinderen van het dorp. Vanwege dat laatste wordt ze gevraagd om een plaatselijke raamtekeningwedstrijd te jureren. Haar medejurylid is Tom, een nogal stugge workaholic, die duidelijk zijn ongenoegen laat blijken over zijn gedwongen rol hierin. Amelie probeert er het beste van te maken, ondanks de tegenslag die ze te verwerken krijgt wegens bezuinigingen op de tekenlessen. Dat blijkt aanvankelijk een behoorlijke opgave te zijn, zeker gezien Toms houding en mening. Maar hoe meer ze met elkaar optrekken gedurende de avondlijke wandelingen langs alle raamtekeningen, hoe prettiger het contact tussen hen wordt. Zullen ze zich voor elkaar durven openen?

Uit de eerste twee delen van de ‘Weidse Liefde’-serie - ‘Ik red me wel’ en ‘Je kent me toch' - blijkt dat het landelijk gelegen Reggeveld de perfecte setting vormt voor een feelgoodroman. Maar daarvoor niet alleen, want in kerstambiance is het er namelijk ook heerlijk toeven. Met deze winterse novelle heeft Leanne Pots een plezierig (zelfstandig) vervolgdeel geschreven met innemende personages - zowel nieuwe als vertrouwde - een mooie verhaallijn, een diepere laag én een waardevolle (kerst)boodschap. En dat heeft geresulteerd in een gemoedelijk en hartverwarmend verhaal over omzien naar elkaar, de kracht van verbondenheid, pijn uit het verleden en liefhebben, dat bovendien fijn wegleest. ‘Ik geef je alles’ sla je zonder twijfel met een tevreden gevoel dicht!

Meer recensies van Wonder van woorden