Heel mooi boek

xanne 23 mei 2025

Alex, geschreven door Jan Jansen.
Dit is het derde deel. Het eerste deel is Arco, gevolgd door Esther en nu Alex.

Ik heb dit boek ontvangen via Hanneke van der Water. Hiervoor mijn dank.

De recensies van Arco en Ester kunnen jullie terugvinden op de pagina Xanne s recensies.
Nu gaan wij verder met dit geweldige boek, geschreven door een man die ik in mijn eerste recensie de Tolkien van romans heb genoemd. Dit door de zalvende manier van schrijven. Iets dat echt een kenmerk is van Jan Jansen, want ook dit boek is op dezelfde fantastische manier geschreven.

Flap:
Wanneer Alex te horen krijgt dat de tijd die hem rest beperkt is, besluit hij zijn verleden te veranderen in de toekomst. Hij gaat op zoek naar de vrouw, die hij lang geleden, ondanks zijn diepe gevoelens voor haar, in een onbedwingbare drang naar vrijheid, toch verliet. Onderwijl vraagt hij zich af of de keuzes die hij gedurende zijn leven heeft gemaakt, in zijn ogen nog steeds wel de juiste zijn geweest. Hij gaat op weg in een wereld, waarin de mens er keer op keer, eeuw na eeuw, getuigenis van aflegt, niet in staat te zijn, zichzelf ook maar enigszins ten goede te veranderen. Geweld voert in de samenleving voortdurend de boventoon. Het instinct domineert het verstand.

Wat vond ik van dit boek?
Deze auteur heeft werkelijkwaar de wouwfactor. Niet alleen weet hij alle gevoelens van het hoofdpersonage prachtig te verwoorden. Hij is ook in staat om op een heel filosofische wijze, jou als lezer mee te nemen. Waardoor jij als lezer letterlijk gaat nadenken over jou eigen leven. En waar jij daar in staat. Hoe je terug kijkt op wat gebeurd is en wat je wilt doen met jou stukje toekomst.
De auteur relativeert veel dagelijkse dingen uit de maatschappij, maar integreert dit prachtig in deze roman. In het verhaal van Alex. Dit is werkelijkwaar wonderschoon gedaan.
Niet alleen Alex wordt geweldig beschreven. Ook de bijpersonages, zoals de familie van Alex en de familie van zijn ex vriendin worden formidabel neergezet. En dit op verschillende manieren. Doormiddel van verhaal, herinnering en als brieven.
Hierdoor heb je veel afwisselingen binnen dit verhaal en toch maakt dit het verhaal van Alex helemaal kompleet. Bijzonder goed gedaan. En leest fantastisch.

Gedurende deze boeken raak je verliefd op dit personage. Je kan dit boek zeker zelfstandig lezen. Maar ik adviseer dat niet te doen. Want als je dit boek van Jan hebt gelezen, wil je meer. Dan kan je dus net zo goed bij Arco beginnen.

Als laatste wil ik mededelen dat deze cover subliem is bij dit boek. Hij is zo mooi gekozen, met een prachtige kleur en tragedie uitstraling. Deze cover maakt het boek helemaal af.

Ik heb van elk moment genoten.
Zeker 5*

Meer recensies van xanne