Zingeving is altijd de sleutel

xanne 11 september 2025
Recensie tijd
Via Rein Menke en bookscout heb ik de twee delen van de vlucht van de raaf mogen ontvangen. In ruil voor een eerlijke recensie. Mijn dank daarvoor.

Deze recensie gaat over het eerste deel: vervlogen droom.

In dit deel leren wij Rik het hoofdpersonage kennen. Rik komt uit een zeer gelovig en groot gezin. Het boek begint met een gesprek dat hij voert met Ria, de mental coach, daar Rik door een burnout periode gaat.
Het boek heeft afwisselende hoofdstukken. Het ene hoofdstuk heeft hij een soort therapie gesprekken en de andere hoofdstukken brengt je terug naar Rik zijn jeugd, zijn opvoeding, enz.

Inmiddels is Rik een ambtenaar. En tijdens de gesprekken kom je er al heel snel achter dat hij al sinds zijn kindertijd droomt van een carrière in de muziek, als echte gitaarheld. Dit lukt hem niet door allerlei facetten in zijn leven.
Met de coach samen gaat hij op onderzoek uit hoe zijn muziek droom een nachtmerrie kon worden.

Wat vond ik van dit boek?
Dit boek laat op een prachtige manier zien, het laat je lezen en ervaren dat je niet weg kan lopen van je ware ik. Van je purpose. Wie jij diep van binnen bent. Als jij deze gevoelens negeert halen deze gevoelens jou altijd weer opnieuw in.
Rein Menke schrijft dit toch enigszins serieuze verhaal met een flinke dosis humor en ik denk ook zelfspot. Dit benoem ik, omdat Rein de auteur van dit boek zijn creativiteit ook ooit heeft geprobeerd weg te duwen, door energiek te fietsen.
Misschien herkennen wij dit allemaal wel op een of andere manier.
Het is juist daarom dat dit boek ons zo onwijs raakt. Mij toch althans. We zijn zo bezig zijn met moeten in dit leven (overleven). Dat we soms vergeten wat we willen. Hoe wij diep van binnen echt willen leven. En hoe sterk degevolgen kunnen zjjn als wij deze gevoelens negeren. De zingeving in jouw leven is vaak de basis van jouw geluk.

Ik vond dit een prachtig boek om te lezen. Echt van genoten. Zeker een aanrader. Ik ben erg benieuwd naar het tweede deel van dit verhaal.
4.5*

Meer recensies van xanne