Een aangrijpende biografie over het redden van zwerfkatten, elkaar steunen en de kracht van sociale media
Wanneer Courtney met haar vriend Tim gaat samenwonen op Poets Square krijgen ze er een tuin vol zwerfkatten bij. In eerste instantie weet Courtney niet wat ze met de dieren moet maar geleidelijk aan gaat ze zich zorgen maken om de hongerige katten. Eten ze wel genoeg? Zijn ze wel veilig buiten? Kunnen ze overleven? Langzaam maar zeker begint haar hart voor de katten te kloppen. Ze voert ze, geeft ze slaapplekken en speeltjes, gaat met ze naar de dierenarts. Ook begint ze haar ervaringen en bevindingen op Instagram en Tiktok te plaatsen en ze geeft de katten namen, allemaal. De katten gaan viraal en de mensen volgen hun avonturen, massaal.
Voorproefje
"Elke avond nadat Tim was gaan slapen, sloop ik naar buiten het donker in en bleef daar zwijgend staan, starend naar de sterrenhemel die zich boven me uitstrekte. Maar in het donker stond ik te wachten op iets anders dan sterren. Als ik lang genoeg stilstond, zag ik ze: de oplichtende ogen, een staart die in de struiken verdween. Er waren meer dan drie katten, concludeerde ik uit de bewegingen op het dak, de donkere schaduwen langs de rand van het grasveld. In het donker keken we naar elkaar, ik en die oneindige ogenparen."
In deze biografie beschrijft Courtney hoe haar leven veranderd is sinds ze samen met haar vriend op Poets Square woont. Ook komt haar leven voordat ze katten ging redden aan bod. Een leven vol ups en downs en eigenlijk is er altijd wel ergens een kat in het spel.
Quote
---De ontmoeting met deze mensen die ook 's nachts met katten op de oprit zaten, gaf me het gevoel dat ik een jaar lang mijn adem had ingehouden, en nu eindelijk kon uitblazen. Ik hoefde dit niet in mijn eentje te doen.---
---Courtney---
Meteen bij de eerste vijftig pagina's kwamen bij mij de emotie's al los. Ik kan niet tegen dierenleed en al helemaal niet tegen leed bij katten. Ik ben een echte kattenvriend en mijn hart brak bij het lezen van die eerste pagina's. Hoe moet het dan zijn geweest voor Courtney, die dit alles in levende lijve heeft gezien en ervaren, vaak machteloos. Gelukkig zijn er veel katten die ze wel heeft kunnen redden.
Ondertussen heeft ze meer dan 200.000 volgers op Instagram. Ook ik ben haar gaan volgen op PoetsSquareCats.
Voorproefje
"Mijn werk was altijd in beweging en veranderde voortdurend, en het was ook geen werk in de traditionele zin van het woord. Ik verdiende geld met mijn content, maar waar het in mijn werk om draaide had niets te maken met het editen van filmpjes. Het greep vreemd in elkaar: het was mijn taak om katten te redden en dat redden van katten tegelijkertijd te verwerken tot content en het zo te gelde maken. Ik kon het redden van katten niet doen zonder de content en ik kon de content niet maken zonder de katten te redden."
Het boek leest fijn en vlot en er worden bepaalde katten nader besproken. Bij ieder hoofdstuk staat een illustratie van een kat zodat je voor jezelf een beeld kunt vormen van de verschillende katten. Achterin het boek staat een hele lijst met namen die zijn gegeven aan de katten. Wanneer je op de Instagrampagina van Poets Square Cats kijkt zul je verschillende foto's en filmpjes vinden van de katten in het verhaal. Een leuke toevoeging voor jezelf.
Het enige nadeel van dit verhaal is dat de tijdlijnen van de verschillende hoofdstukken elkaar niet direct opvolgen. De reddingsacties en situaties die voorvallen staan door elkaar. Daardoor moet je steeds even stilstaan bij het wanneer. Het is niet direct problematisch maar je wordt wel steeds even uit je leesflow getrokken. Dat is jammer.
Quote
---Courtney---