Heden en verleden
Een verhaal over een familiegeheim en waarin niets is zoals het lijkt.
Het verhaal wordt verteld vanuit Helen en Teresa (oma en kleindochter). Het verhaal van Helen speelt zich af in 1975 en van Teresa in het heden. Dit is een mooie afwisseling waarin ook veel dingen duidelijk worden. Aan het begin van een hoofdstuk wordt duidelijk gemaakt vanuit wie je leest. Vaak is dit om en om en af en toe heb je 2 hoofdstukken vanuit Helen of vanuit Teresa.
Helen is een jonge vrouw die de kans krijgt om naar Parijs te gaan. Ze heeft zich al min of meer verloofd met Kevin en beloofd bij hem terug te komen. Eenmaal in Parijs komt Helen tot bloei en ontwikkelt ze zichzelf. Ze maakt vrienden met Lilianne en Connie. Twee vrouwen die ‘vrij’ leven en niet zoveel ophebben met zoals het hoort. Via het toeval komt ze in contact met Gilles en dat gooit haar hele leven overhoop.
Teresa is opgegroeid met het idee dat haar oma een monster is. Haar oma heeft de familie kapot gemaakt en Teresa heeft al jaren geen contact meer met haar. Teresa krijgt van haar moeder Cheryl te horen dat haar oma haar heup heeft gebroken en dat ze hulp nodig heeft met het huis opruimen en verhuizen. Teresa zit in een moeilijke fase en ze biedt aan om dat klusje te klaren. Ze heeft er geen zin in, maar verandering van omgeving zal haar vast goed doen.
Teresa komt aan in het huis van haar oma en daar begint een grote ontdekkingstocht. Teresa stuit bij het opruimen op een koffer met allemaal spullen uit Parijs. Dat is het begin van het weten van de waarheid. Teresa komt erachter dat niets is wat het lijkt en ze moet alles in een nieuw daglicht gaan zien. Haar oma is helemaal niet het monster wat ze altijd gedacht heeft.
De afwisseling tussen Helen en Teresa maakt het verhaal duidelijk. Je leert allebei de personages goed kennen en krijgt een duidelijk beeld van wat de waarheid is. In de hoofdstukken van Helen vallen dingen op hun plek en krijg je de uitleg die je nodig hebt. In de hoofdstukken Teresa leer je haar goed kennen en lees je wat alle ontdekkingen met haar doen als persoon.
Het einde is mooi en passend voor dit deel. Het is ontroerend hoe de familie nader tot elkaar komt en hoe dingen uitgepraat worden. Teresa ontdekt wat ze wil en gaat staan voor wat zij belangrijk vindt. Helen heeft haar kleindochter terug en bloeit helemaal op doordat mensen uit het verleden haar komen opzoeken.
Een mooie roman die goed in elkaar zit. De ietwat lange hoofstukken is het enige nadeel wat ik heb ervaren. De schrijfstijl is prettig en levendig. Het wordt beeldend beschreven waardoor je het goed voor je kan zien. Mocht je er helemaal van ondersteboven zijn, dan heb ik goed nieuws. Er komt nog een deel 2 en een deel 3!