Advertentie

Een aantal jaren geleden ontstond er een vaag plan om radio te maken op de Noordpool. Maar dit plan kreeg al snel vaste vormen. In dit boek verteld Michiel Veenstra over het project.
Een radioprogramma maken vanuit het hoge noorden, doe je niet zomaar. Het kost veel voorbereidingen en ze willen de luisteraars van het programma dat op 3FM te horen is, erbij betrekken. Op die manier hopen de radiomakers de luisteraars bewust te laten worden van het probleem van de smeltende Noordpool.
Mighiel Veenstra trouwt ook in de loop van het boek; het zijn drukke tijden.
Om te wennen slapen ze een nachtje in het ijsberenverblijf van een dierentuin, een rare maar leuke ervaring.
Dan breekt april aan en vertrekken ze echt naar de sneeuw. Eerst gaan ze naar Tromsø, een stad in het noorden van Noorwegen. Een hoe rustige stad in hun ogen. Maar deze stad lijkt levendig wanneer ze op Spitsbergen aankomen. Heel rustig is het daar. Tot slot gaan ze naar de Noordpool. Overal valt hen op hoe slecht het gesteld is met de Noordpool, scheuren in het ijs, gesmolten ijs etc. Na een aantal uitzendingen gemaakt te hebben vanuit Spitsbergen, is nu De Noordpool aan de beurt.
Dit boek is een verslag hoe de actie begon en verlopen is. Ook schrijft 3FM dj Mighiel Veenstra over zijn ervaringen in het noorden. Hij vertelt zijn verhaal heel gemoedelijk, hij is geen wetenschapper, maar radiomaker en dat maakt dit verhaal heel toegankelijk. Zo vertelt hij over ijsberen; op de Noordpool mag je niet buiten het kamp komen, tenzij iemand in je gezelschap een geweer bij zich heeft. Ze verlangen er allemaal naar om een ijsbeer te zien, maar vrezen tegelijkertijd deze ontmoeting.
Kortom: een gezellig boekje over een week radiomaken boven de Poolcirkel. Er staan geen ingewikkelde verhalen over het smelten van de ijskap in. Maar wel de ervaringen van dit team poolgangers.

Reacties op: Radio tussen de ijsberen

1
Noordpool.fm - Mighiel Veenstra
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het e-book € 6,99
E-book prijsvergelijker