Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Bijzonder coming of age verhaal

Mandy 28 december 2018
Feelgood roman, prijkt er op de achterkant van dit boek. Het boek dat gaat over Anna Harper die opgroeit in Amsterdam onder een dominante moeder die een echte dame van haar probeert te maken en haar probeert klaar te stomen voor een huwelijk met een diplomaat. Anna mag niet naar buiten, mag geen vriendjes en vriendinnetjes en mag niet naar school. Ook is er iets met haar vader en de oorlog. Was hij fout, of zat hij juist in het verzet? Er wordt thuis niet over gesproken. Net als zoveel andere dingen. Zolang ze zich maar gedraagt als een dame en doet wat haar moeder haar vertelt. Wanneer Anna eenmaal naar school mag, maakt ze haar basisschool af, gaat daarna naar het gymnasium en studeert daarna verder. Met die wijsheid en de jaren, komt ook steeds meer het verzet tegen haar ouders. Een Feelgoodroman? In mijn ogen niet. Het is eerder een Coming of age en valt wat mij betreft onder literatuur.

Het is eigenlijk best vreemd met dit boek. Ondanks dat er niet zoveel gebeurt: de jaren glijden maar een beetje voorbij, Anna wordt wat ouder, maar de wijze lessen van haar moeder blijven, boeit het verhaal me enorm. De ontworsteling aan haar ouders en in het bijzonder haar zeer dominante moeder, de zoektocht naar een eigen identiteit. Ik denk dat dit voor velen herkenbaar is. Het is ook interessant te lezen dat de oorlog nog zo lang invloed kan hebben op een gezinsleven.

Het verhaal wordt verteld, zeker de eerste helft van het boek, door de ogen van een meisje van vier jaar. Een interessant vertelperspectief, maar door het aanspreken van haar ouders met pappie en mammie en het praten met een beer, sluipt ook snel de irritatie erin bij mij, het maakt het verhaal kinderachtig en afstandelijk. Later plaats je dit allemaal veel beter in perspectief en kun je misschien zelfs zeggen dat dit helemaal bij het verhaal past. Het is een overlevingsstrategie die Anna zichzelf heeft aangemeten om de eenzaamheid te kunnen verdragen. Wanneer ze aan haar studie psychologie bezig is, komt ze erachter wat het is om waanbeelden en illusies te hebben. Alles valt op zijn plek, maar Annes wereld stort in en ze zal een manier moeten vinden om het leven weer op te pakken.

Een bijzonder coming of age verhaal met een interessant en pienter meisje in de hoofdrol dat je hart zal stelen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Mandy

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?