Advertentie

“De moordenaar, de advocaat en de schrijver” bestaat uit drie delen, die gebeurtenissen in Alabama uit de jaren ’70 van de vorige eeuw beschrijven.
Het eerste deel “De moordenaar” gaat over dominee Willie Maxwell, die ervan verdacht wordt vijf familieleden te hebben vermoord of in ieder geval met hun dood te maken te hebben. Deed hij dat rechtstreeks of gebruikte hij voodoo? Wat hem extra verdacht maakt, is dat hij op elk van hen meerdere levensverzekeringen had afgesloten, vaak net voor hun dood.
Willie Maxwell heeft een erg gewiekste advocaat, die hem steeds vrijgesproken krijgt. Bij de begrafenis van zijn aangenomen dochter, Shirley Ann, die ook vermoord is, treedt Robert Burns op Maxwell toe en schiet hem neer. Er zijn honderden getuigen aanwezig.
De advocaat is Tom Radney en naast zijn werk als advocaat heeft hij politieke ambities, maar wordt daarin aan alle kanten tegengewerkt. Als zijn gezin bedreigd wordt, besluit hij zijn ambities op een laag pitje te zetten en zich volledig te richten op zijn werk. Omdat hij meerdere malen Maxwell vrijgesproken heeft gekregen, vraagt de moordenaar van Maxwell hem te verdedigen. Ook hier lukt het Radney Burns vrijgesproken te krijgen.
Schrijver Harper Lee zit tijdens de rechtszaak in het publiek. Na haar succes met “To Kill a Mockingbird” heeft Harper Lee geen boeken meer gepubliceerd. Zij heeft wel haar grote vriend Truman Capote geholpen met onderzoek voor zijn true crime boek “In Cold Blood”. Zij heeft besloten een boek te schrijven over Willie Maxwell. Tom Radney helpt haar door rechtbankverslagen en krantenknipsels voor haar te kopiëren. Lee heeft moeite een goed verhaal op papier te krijgen. Door diverse omstandigheden geeft Harper Lee haar idee om “De dominee” te schrijven op. Een jaar voor haar dood geeft zij nog wel “Go Set a Watchman” uit, in feite het eerste boek dat zij schreef, maar dat nooit gepubliceerd was.

Casey N. Cep heeft met haar debuut “De moordenaar, de advocaat en de schrijver” de verhalen over Willie Maxwell, Tom Radney en Harper Lee samengesmeed tot een boek dat naast historische gebeurtenissen een eerbetoon is aan Harper Lee.
De geschiedenis van Alabama, het ontstaan van de rassenscheiding en -discriminatie, wetten en gewoonten, de politieke situatie en de geschiedenis van de rechtbanken worden uitgediept en helder uitgelegd. Het hoe en wat van levensverzekeringen wordt toegelicht.
Het derde deel, de schrijver, is als het ware een biografie van Harper Lee. Cep heeft hiervoor veel bronnen geraadpleegd, die allemaal vermeld staan. Haar dank aan de erven van Harper Lee is zeer groot, zij hebben Casey voorzien van veel materiaal dat zij voor dit boek kon gebruiken. Zij beschrijft hoe de reconstructie van het verleden verlopen is en waarom zij bepaalde keuzen gemaakt heeft. Zij heeft het onderzoek dat door Lee gedaan was gevolgd.

Casey N. Cep is een Amerikaanse publicist. Ze studeerde aan Harvard en Oxford. Ze heeft vele publicaties op haar naam staan, onder andere in The New Yorker, The New York Times en The Paris Review.

Reacties op: Over een boek dat nooit geschreven is

11
De moordenaar, de advocaat en de schrijver - Casey N. Cep
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker