Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Ontspannen feelgood vol heerlijke baksels

Marieke Scheers 08 juli 2019 Hebban Recensent

Jenny Colgan (1972) is schrijfster van romantische komedie en Science Fiction (o.a. Dr. Who) en schrijft ook boeken onder de pseudoniemen Jane Beaton en JT Colgan. Met The summer seaside kitchen (2017), welke in 2018 in Nederland is uitgegeven als Café zon en zee, won ze in 2018 de Romantic Novelists' Association award for Comedy Novel of the Year. Nu is het eerste deel van de ‘Beach street’-serie, The little beach street bakery, (2014) vertaald naar het Nederlands als De kleine bakkerij aan het strand (2019) door Elise Kuip

Het yuppenstel Polly en Chris ziet hun luxeleventje uiteenspatten als hun grafisch ontwerpbureau failliet wordt verklaard en ze in de schuldsanering terechtkomen. Dan blijkt hun relatie ook niet meer levensvatbaar. Terwijl Chris gaat zitten uithuilen bij zijn moeder, gaat Polly op zoek naar een eigen plek om te wonen. In Plymouth is het onbetaalbaar, maar 80 kilometer verderop op een getijdeneiland staat een vervallen, bijna onbewoonbaar maar betaalbaar appartement te huur boven een sombere winkelruimte en dat is waar Polly als een blok voor valt. 

Haar nieuwe leven op Mount Polbearne verloopt niet geweldig, maar ze maakt er het beste van. Het appartementje blijkt te voldoen en als snel maakt ze vrienden met een groep vissers die elke dag voor haar deur bivakkeren. Om bezig te zijn begint ze weer met het bakken van brood en dat bevalt de bewoners van het dorpje wel, want de enige bakkerij is van Gillian Manse en haar brood is niet te eten. Het brengt Polly in grote problemen want Manse is tevens haar huisbaas. 

De kleine bakkerij aan het strand is een rustig en kabbelend feelgood verhaal. Samen met Polly en haar vrienden raak je gewend aan het gemoedelijke karakter van een nog onontdekt en authentiek vissersdorpje. Maar met de komst van Polly is iets in gang gezet waardoor alles zal veranderen. Haar heerlijke broodbakkunsten blijven niet onopgemerkt en het toerisme neemt toe. Het dorpje begint te leven en wordt geleidelijk hip en aantrekkelijk voor buitenstaanders.

Colgan voert in het verhaal nieuwe personages op met enige karikaturale trekjes en vanaf dat moment begint het verhaal meer te leven. De excentrieke vriendin van Polly komt regelmatig langs, wat voor opschudding zorgt, en er is een Amerikaanse imker met een miljardair in zijn vriendenkring voor wie niets te gek is. Een speciale plek in het boek is weggelegd voor de vissers en zij zorgen nog voor een dosis drama. Ook het chagrijnige (en best grappige) personage Gillian Manse zorgt nog voor een verrassing. Geen feelgoodroman zonder liefde en happy end, maar het het verhaal verloopt toch anders dan verwacht. Opvallend is dat een papegaaiduiker een grote rol speelt in dit verhaal, hij siert dan ook de covers van de meest recent uitgegeven boeken van Colgan in het Nederlands. 

Het boek is erg prettig om te lezen, Colgan weet de lezer constant te boeien en te verrassen met kleine wendingen in het verhaal. De personages zijn leuk en herkenbaar, maar hadden wel wat meer uitgediept mogen worden. Het is echter een eerste deel van een serie, dus deze zullen in de volgende delen ongetwijfeld meer van zichzelf laten zien. De serie gaat verder in Summer at the little beach street bakery (2015) en Christmas at the little beach street bakery (2016) en dat belooft een hoop mooie verhalen. Achterin het boek zijn recepten opgenomen van de broden die Polly bakt in het boek. Eigenlijk moet je daarmee beginnen en zelf een brood bakken, zodat je tijdens het lezen kan genieten van heerlijk vers brood met honing, zoals ze eten in het boek.

De kleine bakkerij op het strand is een heerlijk ontspannen feelgoodroman met bijzondere personages, heerlijke baksels en een geweldige setting. Van Mount Polbearne en de inwoners ga je als lezer absoluut houden. Gelukkig houdt het hier niet op en is het enkel nog wachten op het vertaalde tweede deel.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Marieke Scheers

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.