Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Een rasechte psychologische thriller

Onno van Rijen 15 juni 2018

De Vlaamse Hilde Vandermeeren schreef aanvankelijk kinder- en jeugdboeken. In 2013 schakelde ze over op het schrijven van thrillers met haar debuut Als alles duister wordt. Dit debuut leverde haar de Hercule Poirot publieksprijs 2013 op. Met haar vijfde thriller Schemerzone won ze deze prijs opnieuw. Pas op voor de buren is haar zesde thriller.  

De Britse Ruth Williams schrijft thrillers. Haar debuut leverde een bestseller op. Haar uitgever dringt aan op een tweede boek, maar Ruth zit met een writer’s block. Ze woont met Matthew in een huis dat met nog drie huizen in een afgelegen doodlopende straat ligt. In de andere huizen wonen mensen die haar niet op haar gemak doen voelen: de gescheiden Brenda, Luke, waarvan gezegd wordt dat hij zijn vrouw heeft doen verongelukken door haar van de trap te duwen en het echtpaar Morgan dat ongunstig bekend staat. Ruth vermoedt dat een vreemde in hun huis rondwaart omdat volgens haar herhaaldelijk voorwerpen in het huis van plaats veranderen. Ze is bang dat ze erfelijk belast is met de ziekte van haar moeder, die ervan overtuigd was dat haar dochter en man vervangen waren door iemand die precies op hen leek.  

Ze vertelde hem waarom ze van jongs af aan nooit met haar rug naar de deur toe durfde te slapen, hoe ze zelfs nu nog 's nachts wakker schoot met het gevoel dat iemand zijn handen rond haar hals sloot zoals haar moeder had gedaan toe ze dacht dat haar dochter door iemand anders was vervangen.  


Door hetgeen er in haar omgeving gebeurt krijgt Ruth het gevoel paranoïde te worden. Krijgt zij dezelfde ziekte als die haar moeder had?  

Het boek, dat uit korte hoofdstukken bestaat, is een rasechte psychologische thriller waarin noch buitensporig geweld noch romantiek een plaats hebben gekregen. De auteur hanteert een taalgebruik dat plezierig leest. Als psychologe is ze goed in het neerzetten van de karakters van personages, met name dat van de hoofdpersoon die steeds meer twijfelt aan alles en iedereen en daarbij ook nog opgezadeld is met een psychisch probleem. Ruth heeft moeite met het omgaan met andere mensen. Dit is niet alleen het geval voor de relatie met haar buren, maar ook voor die met haar tante Susan en haar neef Danny en zelfs met haar man Matthew. In dit verhaal presenteert Hilde Vandermeeren een mengeling van zich vreemd gedragende personen. Zijn ze echt zo vreemd of vindt de hoofdpersoon Ruth ze vreemd, vraagt de lezer zich al snel af.  

Als psychologe is Vandermeeren meer geïnteresseerd in de vraag waarom iemand iets doet dan om wat hij precies doet. In dit verhaal geeft de schrijfster op fascinerende wijze invulling aan de kwestie hoe ons brein ons kan bedriegen: is iets echt gebeurd of denkt iemand alleen maar dat iets gebeurd is?  

In de loop van het verhaal bouwt een reeks van gebeurtenissen de spanning heel langzaam op. Daarbij voelt de lezer de onderhuidse dreiging toenemen: wat staat er te gebeuren, wie van de buren is kwaad van zins, is het echte dreiging of verbeeldt Ruth het zich? De ontknoping is voorzien van een twist die wellicht wat vergezocht is, maar toch tot een bevredigend eind leidt.

2

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Onno van Rijen

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.