Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Joella en Wendy doen de zwanenzang :)

op 03 mei 2019 door



Na onze eerste buddyread “zondagskind – Judith Visser” hadden Joella en ik de smaak te pakken, wat is leuker dan samen te lezen, bespreken en af en toe afwijken van het boek. Een boek samen kiezen bleek moeilijker dan we dachten, tot Joella op de proppen kwam met een boek van Loes den Hollander “zwanenzang” een verjaardagscadeau van haar man. En hoe kon ik nee zeggen tegen een boek van Loes den Hollander, haar verhalen spreken me telkens aan.

Gesprek 1...onze verwachtingen (oeps er kon ééntje niet wachten):

Wendy: Dit is niet mijn eerste boek dat ik lees van deze auteur en natuurlijk heb ik hoge verwachtingen. Misschien krijgen we een psychologische thriller en als ze trouw blijft aan haar schrijfwijze, zal het zeker vlot leesbaar zijn.

En hier was een Hebbanistje dat niet kon wachten:

Joella: Wendy, ik kon niet wachten, ik heb de eerste 18 hoofdstukken al gelezen, een echte pageturner, je wil niet stoppen, ik zat helemaal in het verhaal.  Fijne vlotte schrijfstijl en leest als een trein.  En het speelt zich af in Dordrecht en daar heb ik gewoond, voor ik het wist zat ik aan het volgend hoofdstuk. Loes den Hollander kan wel schrijven!

Korte inhoud: Na het einde van de middelbare school (HAVO) sluiten Sylvie, Doortje, Vicky en Janna een verbond, wat er is gebeurd op school blijft op school. Een geheim dat ze allen dragen, toch proberen ze elk op hun manier hun leven verder te zetten, met keuzes die hun levenspad heeft getekend. Na twintig jaar haalt het verleden hen in, wie volgt hen, wie schrijft de dreigbrieven?

Het boek is in vier hoofdstukken verdeeld, de vier personages Sylvie, Doortje, Vicky en Janna.

Onze eerste stop deel 1 en deel 2 (Sylvie en Doortje), voor ons het besef dat we beiden een ander gevoel hebben bij een personage.....

Wendy: Ik vind het verhaal een echte Loes den Hollander, ik kan natuurlijk v216618a56ce3305599946c08b7d17506.jpgergelijken, typisch één van haar thrillers. De titel klopt wel  “zwanenzang” , past volledig bij het verhaal. De auteur heeft ook op een sublieme wijze het personage Sylvie neergezet, ik kon als lezer geen enkel sympathie voor haar opbrengen en dat  moet je als auteur maar kunnen.

Joella: Ik ging er blind in, ik ken de boeken van Loes Den Hollander verder niet, maar mijn man heeft een goed boek gekozen. Ik vind de schrijfstijl zeer vlot, je vliegt er doorheen, leuk dat het zich in Dordrecht afspeelt, aangezien ik daar gewoond heb. Waarom vond je het personage Sylvie niet leuk? Ik vond haar goed neergezet, pittig karakter, avontuurlijker dan het personage Doortje, ik vond haar wat suf. Ik ben wel benieuwd of we een hoofdstuk gaan krijgen over de dader.

Wendy: Zo zie je dat elke lezer een ander voeling heeft met een personage, ik had meer voeling met Doortje al voel je dat hun geheim van vroeger boven beiden hun hoofd hangt.

Deel 3 Geheimen sluimeren doorheen het verhaal....zelf het einde van dit hoofdstuk laat ons verstomd achter (hoofdstuk Vicky)

76b9d4af1e5e5c0458bba2646e844efb.jpg

Joella: Wat een irritant personage Vicky, hoe ze stug doet en tegenwerkt irriteert me als lezer echt.

Wendy: Ik vond vooral het einde van dit hoofdstuk heel anders dan de vorige delen, het wordt echt mysterieus, spanning wordt opgebouwd, de andere hoofdstukken gaven meer duidelijkheid. Een geheim sluimert doorheen heel het verhaal, daar hou ik wel van.

Joella: Ja een verhaal met veel vraagtekens, wat is er toch gebeurd in de HAVO klas, alsof we nog niet alles weten.

Wendy: Nee we krijgen telkens een paar stukjes, maar wel telkens een beeld van het verleden van de vrouwen, verleden en heden worden door elkaar geweefd.

Na het laatste hoofdstuk, kregen we een plot dat we niet zagen aankomen...

Wendy: Ik vond dit boek een echte psychologische thriller misschien eerder voor een vrouwelijk publiek (wat dan wel de boeken van Loes den Hollander kenmerkt). Door de afwisseling van de hoofdstukken een echte pageturner, misschien een klein minpuntje in het laatste hoofdstuk bleef het verhaal wat hangen, ik bleef toen op mijn honger zitten. Een plot dat ik niet zag aankomen al was het achteraf bezien misschien wel duidelijk, ik geef het boek 3,5 sterren afgerond naar 4.

Joella: Ik vond het een fijn geschreven boek, de schrijfstijl is vlot en er wordt gebruik gemaakt van makkelijke woorden. Een pageturner is het zeker, door elk personage een eigen hoofdstuk te geven loopt het verhaal nergens vast en blijf je geboeid, de personages en karakters zijn goed neergezet. Ik geef het boek 5 sterren!

Dus met dikke 4 sterren en 5 sterren ronden we onze buddyread af! Aanrader voor lezers die van pageturners en psychologische thrillers houden, wat ik me dan weer afvraag, zou deze auteur ook mannelijke lezers hebben, haar verhalen worden telkens afgestemd voor een vrouwelijk publiek. 

Zijn jullie bekend met de boeken van Loes den Hollander?



Reacties op: Joella en Wendy doen de zwanenzang :)

Meer informatie

  Lachen is gezond!


  Joella & Wendy duiken in speel met vuur - Tess Gerritsen


  De maand van de waarheid: januari


  En daar ging challenge 1: You - Caroline Kepnes


  Wees lief voor jezelf + winnaars winactie


  December en de deal met manlief!


  Winactie literaire juweeltjes!


  De klevers van 2019 in de wereld van Wendy


  Een adventsdeurtje openen bij Hebban is altijd een ontdekking


  November, een maand met veel drank!


  Karin en Wendy zeggen NEE tegen pesten!


  Teleurgesteld sloot ik mijn vergeten boek...


  Kattengespin van Joella & Wendy 'winter in het kattencafé - Mellisa Daley'


  Een blik op het nieuwe boek van Ish Ait Hamou 'het moois dat we delen'


  De symptomen van Wendy en haar vergeten boeken!


  Leeslijst oktober, het gevoel van fan zijn versus de kleine wereld...


  Strooien met sterren versus de kleine wereld van Wendy


  Joella & Wendy wriemelen tussen de kevers....


  challenge geschiedenis versus de kleine wereld


  Terug in Hebbanland en mijn leeslijst van september!


  Tweestrijd en vier vliegen in één klap


  Mijn menu van augustus!


  Esther en Wendy namen een sprong in het duister: Scoop! - Iris Houx


  Een kattenpoot, veel gespin en een buddyread van Joella en Wendy!


  Augustus challenge: DIVERSITEIT!


  Juli, de maand waar ik in mijn eigen val van enthousiasme liep!


  De buddys verdiepen zich in de jeugd van Little Tree - Forrest Carter


  challenge juli "lees een waargebeurd verhaal"


  Buddyreads...een sprong in het duister


  Joella en Wendy bleven kleven aan HARS - Ane Riel


Gerelateerd

Over

Loes den Hollander

Loes den Hollander

Loes den Hollander (1948) is geboren in Nijmegen. Zij schrijft al sinds ze kan l...