Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Buddyread: Het kamermeisje

op 05 februari 2022 door

Bij Fabulous Feelgood zijn we altijd wel in voor een buddyread en soms ontstaan die spontaan. Zo hadden Renate en Marieke zich beiden ingeschreven voor een vooruitleesactie van Het kamermeisje, de debuutroman van Nita Prose, en mochten ze allebei meelezen, de bofferds. Toen ze erachter kwamen dat ze waren ingeloot en tegelijkertijd aan het lezen waren, was een afspraak voor een buddyread snel gemaakt.

- door Renate en Marieke -

66ec11008595348544bf4a67d906464a.png

Over Het kamermeisje

Het kamermeisje van Nita Prose gaat over Molly: een eenzame, wat zonderlinge en onopvallende jonge vrouw. Ze is geknipt voor haar werk als kamermeisje in het Regency Grand Hotel, waar ze de kussens opschudt en de vuiligheid, het stof en de geheimen van de gasten wegveegt. Echt níémand ziet haar staan. Letterlijk. Maar ze komt ongewild in de spotlights te staan wanneer ze Mr Black, een beruchte en steenrijke gast, dood in zijn bed aantreft. Zo wordt ze van onopvallend kamermeisje opeens hoofdverdachte in een moordzaak en belandt ze in een web van leugens. Hoe kan ze daar nog uit ontsnappen? Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek, maar zal het op tijd zijn, vóór de moordenaar opnieuw toeslaat?

Opgezet als een detective van Agatha Christie is Het kamermeisje bovenal een hartverwarmende roman over iemand die nét wat anders is dan de rest. De roman toont dat elk probleem opgelost kan worden door vriendschap en saamhorigheid.

66ec11008595348544bf4a67d906464a.png

Wat wij ervan vonden

De cover

Marieke: Wat een prachtige kleur hebben ze gekozen voor de cover. En zo leuk dat die deurhanger weer een plaatje is van de voorkant van een hotel. Het komt heel cozy over. Ik zou er in de winkel zeker voor vallen.

Renate: Ik ben het helemaal met je eens: wat een mooie cover. De kleursamenstelling is mooi met dat groenige en de titel deels in wit en deels in goudgeel, maar vooral de deurhanger is leuk gedaan. Die geeft echt een hotelachtig sfeertje doordat het hotel er in is afgebeeld. Een mooi statig hotel, trouwens. Ik zou het boek alleen al om de cover ook oppakken.

Het verhaal

Marieke: Leuk, ik kan niet anders zeggen. Het is best origineel door de setting en de baan van Molly. Een personage dat kamermeisje is en daar ook 100% voor gaat. Ik vond dat bijzonder. Het verhaal zit ook goed in elkaar, al moest ik in het begin wel even wennen aan Molly. Maar eenmaal op weg was het doorlezen tot het einde met leuke verrassende twists.

Renate: Een origineel en leuk verhaal. Ik vond het personage Molly al origineel, maar ook de hele setting rondom haar in het hotel sprak me aan. de hele setting ook zo rond het kamermeisje Molly in het hotel. In het begin moest ik ook wel aan haar wennen, maar als je eenmaal in het verhaal zit dan zit je er ook echt in en word je steeds opnieuw verrast.

Het personage Molly

Marieke: Wat een geweldig personage. Ik hou wel van personages die een beetje anders zijn. Het was even wennen, want ze is te lief en naief, maar als eenmaal duidelijk is waarom ze zo is, dan sluit je haar in je hart en laat je haar niet meer los. Ik leefde echt met haar mee. Haar naiviteit lijkt haar duur te komen te staan, maar haar eerlijkheid en oprechtheid redden haar uiteindelijk.

Renate: Molly is leuk! Ze is anders dan anderen en ze kwam zeker in het begin wat naief over, maar het werd gauw duidelijk waarom dat was. Je gaat haar gewoon leuk vinden, en je hoopt echt dat ze alles op de rit weer gaat krijgen. Dat gun je haar ook echt.

Andere personages

Marieke: Het is een boek met een diversiteit aan personages, dat maakt het leuk. Ik vond het jammer dat oma er niet meer was. Jammer voor Molly, want ze had haar zo hard nodig, maar ook jammer omdat het volgens mij een geweldig mens was. De mensen in het hotel zijn allemaal zo verschillend, maar wel heel typerend en realistisch. Rodney straalt gevaar uit en Chantal is een type die je overal wel tegenkomt. Mevrouw Black als onverwachte vriendin en meneer Preston en zijn dochter zijn zo lief. Ik vond het een bont gezelschap en met elkaar maken ze het verhaal helemaal compleet.

Renate: Er komen veel personages in voor, maar het blijft wel zo overzichtelijk zodat je niet het spoor bijster raakte. Het waren personages die allemaal wel iets herkenbaars hadden. Ze voelden als echte mensen, behalve Rodney want dat was gewoon een ... maar dat snap je gelijk als je het boek leest. Oma klonk als een hele lieve warme vrouw die haar Molly helemaal alleen heeft opgevoed en wereldwijs heeft gemaakt. Maar ik had vooral een zwak voor Meneer Preston die bij het hotel werkte bij de deur en altijd een praatje met Molly maakte en die ervoor zorgde dat zijn dochter haar ging helpen. Wat een lieve mensen. Het past gewoon erg goed bij elkaar en zit goed in elkaar qua personages.

In de omschrijving wordt een vergelijking gemaakt: "Opgezet als een detective van Agatha Christie". Vind je dat een goede vergelijking?

Marieke: Tja, lastig. Het is geen echte detective, maar het heeft er toch wel wat van weg. Pas op het einde weet je hoe het zit, dus wat dat betreft ja. Maar is er nou echt speurwerk aan te pas gekomen? Ik vind het niet overtuigend.

Renate: Ik snap dat ze het er op zetten, maar ik vond het niet helemaal passend. Bij Agatha Christie heb ik het idee dat er steeds kleine hints worden gegeven en dat je tijdens het lezen echt speurt naar de dader zoals Miss Marple dat doet. Dus, nee, ik vind de vergelijking niet helemaal goed.

Is het boek een thriller/detective of toch meer een feelgoodroman?

Marieke: Goede vraag. Ik kies toch voor roman met een spannende verhaallijn en een romantisch randje.

Renate: Moeilijk. Ik ga voor een feelgoodroman met een spannende verhaallijn want je krijgt een heel fijn gevoel van dit verhaal en je gaat houden van Molly.

Einde van het boek

Marieke: Mooi afgerond en dan komt er nog een verklaring achteraan. Die was onverwacht, maar sluit het verhaal af en zorgt ervoor dat er geen losse eindjes meer zijn. Verrassend leuk einde.

Renate: Het is een verhaal dat echt af is aan het, onverwachte maar wel leuke, einde, Ik hou van eindes die helemaal afgerond zijn.

66ec11008595348544bf4a67d906464a.png

Renate en Marieke zijn beiden onder de indruk van dit leuke boek en hebben Molly in hun hart gesloten. 4 sterren van Zowel Marieke als Renate is een prachtige score. Meer lezen? De recensie van Marieke lees je hier en die van Renate lees je hier.

Ben jij nieuwsgierig geworden naar Het kamermeisje?



Reacties op: Buddyread: Het kamermeisje

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Nita Prose

Nita Prose

Nita Prose is adjunct-directeur en uitgever van Simon & Schuster Canada. Ze ...