Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De 25 mooiste boeken van… Mandy

op 27 juli 2018 door

In september gaat ie er dan toch echt komen: de allereerste Hebban Top 1000. Een lijst met de duizend allermooiste boeken ooit gelezen. Wij van de Feelgood Club konden natuurlijk niet achter blijven en dus stelden we allemaal onze eigen top 25 samen. Met elkaar tellen we af door elke week een top 25 te onthullen. Deze week is Mandy aan de beurt. Welke boeken verdienen een plekje op haar erelijst en waarom?

 - door Mandy -

 ‘Een top 25 maken? Eitje toch!’ dacht ik nadat ik mijn favorietenlijstje nog eens bekeek en ik tot de conclusie kwam dat daar precies 25 boeken op stonden. Ware het niet dat dat lijstje toch een tikje verouderd was en ik inmiddels wel meer pareltjes had gelezen dan er op die lijst stonden. Ik moest dus opnieuw een kritische blik werpen op alle boeken die ik tot nu toe gelezen had. Want welke waren nou echt de moeite waard om in mijn top 25 terecht te komen? Het werd letterlijk een flinke mengelmoes van alle genres (YA, thrillers, literatuur en natuurlijk Feelgood).

Mijn nummer 1
Op nummer 1 heb ik Harry Potter en de steen der wijzen gezet. Ik heb gekozen om alleen het eerste deel in mijn top 25 op te nemen, omdat anders mijn lijst zo snel gevuld was. Aangezien ik alle delen zó goed vond, kon ik niet anders dan deze zeven boeken samen op de eerste plaats zetten. Ik ben nog niet zo lang geleden begonnen met het lezen van de serie. Ik had de films ten slotte al gezien, dus ik kende het verhaal. Toch?! Natuurlijk had ik beter moeten weten, want toen ik de boeken las ging de magische wereld nogmaals voor mij open en leerde ik zelfs heel veel dingen bij. Personages die niet waren opgenomen in de films en zoveel meer. Harry Potter staat een beetje symbool voor mijn jeugd en ik voel me echt nooit te oud om de boeken te lezen en de films te bekijken. Het heeft alles wat een goed verhaal moet hebben: liefde, moed, superhelden en uiteraard magie.

Lerarenopleiding
Op de lerarenopleiding kwam ik in aanraking met een heleboel (jeugd)literatuur. Ik volgde colleges waarvoor ik soms wel 25 boeken moest lezen. Maar in plaats van dat ik dit erg vond, vond ik er mijn liefde voor boeken mee terug. Ik las behoorlijk wat mooie verhalen waaronder Schijndood, mijn eerste kennismaking met Simone van der Vlugt. En ook Wat ik weet van Julie Berry heb ik tot op de dag van vandaag niet uit mijn hoofd weten te zetten.

Ook de ‘volwassen’ literatuur wist mij te boeien met mooie boeken als De aanslag, Kom hier dat ik u kus en Muidhond. Boeken die je bijblijven en dus zeker een plaats verdienen in mijn top 25.

Feelgood
Verder komt in deze lijst mijn liefde voor het Feelgoodgenre goed naar voren. Prachtige boeken die ik samen met de meiden van de Feelgood Club heb mogen lezen waaronder het onlangs verschenen Zeven perfecte dagen, waar we het unaniem over eens waren dat het een heel mooi boek is. En Scoop! het boek dat ik samen met Sanne en de twee mannen (die destijds nog bij de Literatuur Club zaten) mocht lezen om hen uit te dagen eens een feelgoodboek op te pakken. Wat was het een feestje om dit boek te lezen met zijn vieren.

Ook mijn guilty pleasure Vijftig tinten grijs staat in deze lijst. Ik zal het niet ontkennen: ik heb genoten van deze serie! Misschien geen kwaliteitsboek, maar wel genieten. En dat is voor mij een voorwaarde om in deze top 25 terecht te komen: het moet een boek zijn dat ik met veel plezier gelezen heb. En dat is bij alle 25 het geval.

Benieuwd naar mijn hele top 25? Bekijk hem hier! Heb jij je top 25 al gemaakt? Hebben we boeken die overeenkomen? Laat het hieronder in een reactie weten. 



Reacties op: De 25 mooiste boeken van… Mandy

Meer informatie

Gerelateerd