Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Feelgood Club las eens wat anders in april: Feelgood gaat vreemd

op 22 april 2019 door

Een van de leukste thema maanden van het jaar is wel de april maand, waarin de lezers worden uitgedaagd om een iets te lezen wat buiten de comfortzone ligt. Nu is het zo dat de Feelgood Club veel feelgood leest, maar wij pakken ook al regelmatig wat anders op. Deze deze maand deden we er een schepje bovenop en lazen lekker veel anders.

546d3bbf9e7c2e98bab4b88c3bca6b29.jpg

- door Marieke

Het Feelgood genre is heel breed en dus kunnen we binnen ons eigen genre al kiezen voor boeken met afwijkende thema's anders dan enkel romantiek. En ook zijn er boeken die binnen meerdere genres passen. Romantiek en Thriller (Bijvoorbeeld Karen Rose, Nora Roberts), of romantiek in SFF (JD Robb, Diana Gabaldon) en er is ook romantiek binnen literatuur en YA te vinden. Sanne liet ons in Feelgood cliché's al kennis maken met mooie boeken die anders zijn en Hebban plaatste onlangs ook al een paar leuke lijstjes met passende boeken voor de lees eens wat anders maand. Boeken met als thema Het Heelal of Oorlog.

546d3bbf9e7c2e98bab4b88c3bca6b29.jpg

Wij gingen dus in april ook eens op zoek naar boeken buiten onze cofort zone. Wat lazen wij als Feelgood Club eens anders in april?

Nathalie
Ik las non fictie, namelijk Sax, Candy & Rock 'n Roll van Candy Dulfer / Liddie Austin. Op zich ook een feelgood verhaal, want Candy Dulfer speelde op haar zeventiende in het voorprogramma van Madonna, heeft dankzij Dave Stewart een wereldhit gehad met Lily was here en ze heeft met Prince samengewerkt.
Ik vond de biografie in een fijne open schrijfstijl geschreven en het voelde echt als een kijkje achter de schermen in het muzikantenleven. Een mooie en interessante biografie. Vooral naar de periode met Prince was ik heel nieuwsgierig en vond ik leuk om te lezen.

Renate
Er kwamen deze maand al veel verschillende genres voorbij, zo las ik literatuur als De ommegang van Jan van AkenGrand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer, een YA Wat zou Martin doen van Nic Stone, een thriller De secretaresse van Renee Knight en een sportbiografie Winnaars hebben een plan van en over Sven Nys.
Een flinke diversiteit aan boeken dus, waar Wat zou Martin doen echt wel boven uitstak. Ik vond dat een mooi en boeiend verhaal. Het is treurig om te lezen dat hij alleen vanwege zijn kleur werd opgepakt, terwijl hij niks had gedaan. Dat verhaal liet mij niet koud in ieder geval.

Sanne
Ik las en luisterde deze maand een jeugdboek. Nou doe ik dat wel vaker en ook over het onderwerp had ik al wel vaker gelezen. Hoezo is het heel anders dan, zou je denken? Het zat hem meer in de opzet en uitwerking dan in het genre of onderwerp.
Het gaat om het boek Kinderen met een ster van Martine Letterie. In dit boek bespreekt ze zes verhalen van Joodse kinderen. We maken vanuit hun oogpunt het verloop van de Tweede Wereldoorlog mee. Van het verschijnen van de Duitsers tot het leven in kamp Westerbork. Ik heb zelf niet ver van Westerbork gewoond en ben er regelmatig geweest. Letterie beschrijft alles enerzijds gedetailleerd, waardoor ik de kinderen zo voor me zie, maar ook weer niet te specifiek, waardoor het voor kinderen misschien wel heftig is, maar niet gruwelijk. Die balans is wat mij betreft perfect. Genoeg details om voor kinderen te begrijpen wat de oorlog betekende voor gewone kinderen, maar nog niet die heftigste details waar kinderen op jonge leeftijd nog niet mee om weten te gaan. Ik heb nog niet eerder een boek over de oorlog gelezen dat volledig vanuit meerdere kinderen werd verteld.

Diana
Ik had er heel veel zin in om deze maand een boek te lezen dat buiten feelgood lag. Omdat ik nog wat recensie-exemplaren had liggen en een buddy deed met een tamelijk dik boek, was het even de twijfel of het ook ging lukken. Maar... Als je iets wil, dan zijn er altijd mogelijkheden. Ik keek dus in mijn boekenkast en ging op zoek naar een dunnetje voor Lees-eens-iets anders. Mijn oog viel op een boek waar ik al eerder in begonnen was, maar waar ik toen niet van kon genieten. Een boek dat erg bijzonder moet zijn, De kleur van toverij van Terry Pratchett. Het is het eerste boek in de Schrijverswereld-serie en ik wil de boeken graag allemaal eens lezen.

'Het oerdeel van de Schijfwereldreeks, waarin we kennis maken met een wereldschijf die rust op de schouders van vier enorme olifanten die getorst worden door de Grote Schildpad", vertelt de flaptekst. Het is duidelijk dat ik met dit boek mijn fantasie mag laten gaan. Helaas heb ik het boekje nog niet uit, maar in mijn 'reis uit de boekenkast' update zal ik vertellen of Pratchett en ik nu wel een match waren.

Janneke
Ik lees regelmatig een boek van een ander genre, maar tot nu toe deze maand nog niet! Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ik sowieso weinig tijd heb om te lezen deze maand door nieuwe baan en het kopen van een nieuw huis en alle drukte die daarbij komt kijken.

Maar als ik een klein beetje vals mag spelen; ik ben sinds maart af en toe een beetje aan het lezen in Je moet (bijna) niks van Lianne Keemink. Het eerste zelfhulpboek dat mij meteen vanaf het eerste hoofdstuk pakte en ik echt wat aan heb. Waarom heb ik hem dan nog niet uit vraag je je af? Ik lees non-fictie eigenlijk nooit aan een stuk door, liever af en toe een hoofdstuk. Dan laat ik het bezinken voordat ik aan het volgende stuk begin. En 's avonds aan het eind van een lange (werk)dag lees ik liever een roman. Maar in het weekend of op een vrije dag pak ik regelmatig dit boek erbij! Echt een aanrader!

546d3bbf9e7c2e98bab4b88c3bca6b29.jpg

Marleen
Ik lees eigenlijk zelden buiten 'mijn eigen genres', maar in april las ik twee keer iets anders. IK was eigenlijk helemaal niet van plan om echt mee te doen aan deze challenge, ik lees vaak gewoon waar ik zin in heb. Maar deze maand kwam het mooi zo uit! Zo las ik Nice girls don't get the corner office', een non-fictie die ik leuker vond dan ik had verwacht. Ik merk dat ik er nog dagelijks tips uit haal op de werkvloer (en daar buiten). Daarnaast las ik Noem me bij jouw naam van Andre Aciman, een boek dat je absoluut onder literatuur kunt scharen. Wauw, wat een prachtverhaal!

Lore
Ik lees echt zelden iets wat niet binnen mijn standaard genres valt. In april las ik echter een boek waar ik heel hard over twijfelde. Ik schreef mij in voor de leesclub van Ingesloten van SamiraAhmed. Een YA boek dat zich afspeelt in Amerika in een tijd waarin de islam gezien wordt als vijandig. Alle moslims worden opgesloten in een interneringskamp. Een verhaal waarvan ik in het eerste geval niet wist wat ik ervan moest verwachten. Deze lees eens wat anders heeft me echt wel heel hard weten te verrassen. Wat een prachtverhaal.

Marieke
Ik lees altijd al boeken in diverse genres, maar deze maand waren het er wel veel. In het YA genre las ik Vogelkinderen van Mark Boode en Gewist van Teri Terry. Uit het Thriller genre las ik een paar boeken zonder enorme spanning, maar het was toch weer wat anders: De perfecte moeder van Esther Boek, De Mitford moorden van Jessica Fellowes en Doodzonde van Tieme Woldman. Ik pakte zelfs een poezie bundel op: Vier de de liefde van Lars van der Werf. Maar het leukste boek kwam vanuit de Fantasy: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen meneer? De weg naar voorgoed van Harrie Geelen. Een eerste deel van een trilogie vol taalgrapjes, gekkigheid, veel prinsen, vliegende tapijten en heel veel andere fantastische dingen.  

Mandy
Ik ga deze maand niet zo heel hard met lezen, maar ik houd me wel goed aan het thema, want de drie boeken die ik las vallen allemaal binnen 'lees eens wat anders'. Allereerst las ik De beer en de nachtegaal. Deze werd ons aangeraden door de SFF-club en viel onder de noemer Fantasy. Behoorlijk uit mijn comfortzone.
Vervolgens schreef ik me in voor een leesclub en mocht ik het boek Gewist van Teri Terry lezen. Dit is een YA. Dit lees ik wel vaker, maar als ik YA lees is het vrijwel altijd contemporary en dit boek was een dystopie. Ook weer een verrassing.
Als laatste las ik Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen. Wederom een YA. Ik heb mijn maand dus goed besteed al zeg ik het zelf.

Helma
Omdat ik tegenwoordig voor een opdracht zo'n beetje elke dag naar Utrecht heen en weer reis gaat het luisteren van boeken sneller dan het gewoon lezen. Ik heb al enige tijd de boeken van Jeroen Windmeijer in mijn kast staan, en toen ik Het Pilgrim Fathers complot ook als luisterboek op Bookchoice kreeg, besloot ik het te gaan luisteren. Het is een thriller een beetje in de trend van Dan Brown. Naar mijn mening iets te veel achtergrondinformatie over religieuze zaken en misschien iets te weining spanning, maar wel een heel interessant verhaal. Verder luisterde ik nog een paar boeken als jurylid voor de Week van het luisterboek in een totaal ander genre, waaronder zelfs een jeugdboek, maar ja, daar mag ik nog niets over verklappen.

546d3bbf9e7c2e98bab4b88c3bca6b29.jpg

Genoeg diversiteit in boekengenres bij de Feelgood Club. Hoe gaat het bij jullie met het -lees eens wat anders- thema? Al bijzondere boeken ontdekt die buiten je comfort zone vallen? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten in een reactie onder deze blog.



Reacties op: De Feelgood Club las eens wat anders in april: Feelgood gaat vreemd

Meer informatie

Gerelateerd