Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lees een boek met een link naar de actualiteit

op 05 mei 2019 door

Het is april en het challenge thema is Lees een boek met een link naar de actualiteit. Dan is het toch even zoeken naar welk boek hierbij past. In het Actualiteiten café van de Feelgood Club werd al wat gediscussieerd over mogelijke titels, want bij non-fictie en thrillers is een hoop te vinden, maar binnen feelgood? Wij gingen voor jullie op zoek en hebben een lijstje met tips!

93df4b771b9b156baa4e8efdb12b62c3.jpg

- door Marieke -

Een boek met een link naar de actualiteit. Wat moeten we ons daarbij voorstellen.

Als je gaat zoeken op 'Actualiteit' krijg je de volgende antwoorden:

= 1) Gebeurtenis 2) Gebeurtenis van de dag 3) Nieuws 4) Nieuws van de dag 5) Nieuwsfeit 6) Nieuwswaarde 7) Onderwerp van de dag 8) Tegenwoordige toestand 9) Werkelijkheid 10) Wezenlijkheid

= gebeurtenis van de dag, van het ogenblik; het aan de orde zijn 

= een onderwerp of gebeurtenis die in het nieuws is

Het is duidelijk, het gaat om onderwerpen die in het nieuws komen en actueel zijn. Meteen schieten er wat titels te binnen die zeer actueel zijn, maar absoluut niet passen in het feelgood genre. Denk aan de boeken over Anne Faber en Holleeder. Dat moet toch anders kunnen? En ja, dat kan.

93df4b771b9b156baa4e8efdb12b62c3.jpg

Boeken met een link naar de actualiteit

Als we kijken naar wat er in het nieuws is, dan is het behoorlijk veel misère, terrorisme, vluchtelingen, ontvoeringen en internetgerelateerde problemen. Maar er is ook echt wel goed nieuws te vinden, over winnaars van tv shows, koningsdag, bekende Nederlanders in het nieuws en ook schrijvers komen in het nieuws en zijn actueel!

Met een beetje creativiteit komen we een heel eind.

De Tips

De gevaren van het Internet

Weg van alles - Fiona Higgins
Een van de thema's in dit boek is cyberpesten. Het is niet het hoofdthema, maar wel een van de redenen waarom de familie hun boeltje pakt en vertrekt voor een rondreis door Australië, waarbij ze alle technologie afleggen. Geen telefoons en geen laptops gedurende de reis, iets wat ook regelmatig terugkomt in het nieuws.

Een perfecte illusie - Annette van Luyk
Hierin wordt het hoofdpersonage slachtoffer van oplichting via internet. Een Afrikaanse bende neemt contact op met vrouwen en beloven hen de wereld in ruil voor bijdrages in geld die steeds verder oplopen.

Muurbloem - Gaby Rasters
Daten via internet. Wat begint als een leuke opdracht voor een tijdschriftartikel, loopt enorm uit de hand als blijkt dat bepaalde contacten hele andere intenties hebben.

Kinderen

Alles goed en wel - Mirjam Oldenhave
Een boek dat zeer goed past binnen dit maandthema is Alles goed en wel, want het brengt meerdere actuele thema's ter sprake. Kindermishandeling c.q. verwaarlozing is er een van. Maar ook het leven van een illegale vluchteling en tevens een stukje zorgproblematiek zijn in dit boek opgenomen. Allemaal onderwerpen die we regelmatig in het nieuws zien.

Grenzeloze liefde - Kyra Rutgers
Dit is het verhaal (gebaseerd op ware gebeurtenissen) waarbij een moeder haar kind kwijtraakt als de vader hun kind meeneemt naar Iran. Kinderontvoeringen halen helaas regelmatig het nieuws.

Citytrip - Gerda van Wageningen
Deze schrijfster viert dit jaar haar 40 jarig schrijvers jubileum en heeft meer dan 100 titels op haar naam staan. Als schrijfster is ze dus actueel nieuws. Maar ook dit boek van haar is van deze tijd en gaat over een samengesteld gezin

Vluchtelingen

Een verre kust - Jenny Colgan
Deze schrijfster heeft een serie over een Schots eilandje Mure geschreven. Tussen deel 1 Café zon en zee, en deel 2 Het eindeloze strand, is er een e-book novelle uitgegeven: Een verre kust, waarin het verhaal wordt verteld van de vluchteling Saïf die zijn vrouw en kinderen achter moest laten in Syrië en die nu in Engeland een nieuw leven op mag bouwen in afwachting van nieuws over zijn familie.

De kaart van zout en sterren - Jennifer Zeynab Joukhadar
Waarin twee verhalen over vluchtelingen samen opgaan, maar wel met honderden van jaren verschil tussen beide verhaallijnen.

Terrorisme

Nooit meer bang - Gaby Rasters
Een boek schrijven met een thema als terrorisme en dan ook nog binnen het feelgood genre kunnen blijven, het lukte Gaby Rasters. Met de bomaanslag op Zaventem als basis schreef ze dit indrukwekkende verhaal dat ook terecht de grote winnaar werd bij het Valentijnfestival.

Mensenhandel

De Mister - E.L. James
We kennen deze schrijfster allemaal van de vijftig tinten grijs-serie, maar onlangs bracht ze een boek uit waar de seks wat minder een rol speelt en de liefde wat meer. De liefde tussen de Albanese Alessia (die door mensenhandel meegenomen is vanuit Albanië naar Engeland) en De Mister. Sanne, Mandy en Marleen lazen dit boek en gaven hun mening in de nieuwe rubriek hoge verwachtingen.

Knopen en Kant - Penelope Sky
Pearl is met haar vriend op luxe vakantie als ze wordt ontvoerd en met een schip wordt meegenomen naar Italië en daar wordt verhandeld. Er zit wel echt een waarschuwing bij dit boek, de scènes zijn vrij heftig en bevatten misbruik en geweld. 

Oorlog

Helaas nog maar al te actueel: Oorlog. Wij leven al 74 jaar in vrijheid, maar voor veel mensen op deze wereld is vrijheid niet vanzelfsprekend. Een boek met thema als oorlog kan dus ook worden gekozen voor deze categorie, en er zijn ontzettend veel titels te kiezen.

Het meisje uit het verscholen dorp - Irma Joubert
Deze heb ik gekozen omdat het erg veel indruk op me maakte en er een groot deel Nederlandse oorlogsgeschiedenis in wordt beschreven: Het verscholen dorp en de Slag om Arnhem. Samen met Helma las ik het boek voor een buddy read en waren we bij een lezing van Irma Joubert waarin ze over het boek en het verscholen dorp vertelde.

Harry & Sieny - Esther Shaya
Op 4 mei was er op tv de dodenherdenking met de kranslegging op de Dam. Daar werd ook een krans gelegd door een dame die in de oorlog in de crèche tegenover de Stadsschouwburg werkte. De Stadsschouwburg was de plek waar Joodse families werden verzameld voor ze op transport gingen. Vanuit de crèche zijn vele kinderen door het verzet weggehaald en naar een veilige plek gebracht. Sieny uit het boek Harry & Sieny werkte in de crèche.

Stalking

Trots op jou - Angelique van Dongen
Een boek met een dubbel thema, waarbij een vrouw na een vechtscheiding in schuldsanering terecht komt. Als ze weer een beetje op weg is in haar nieuwe leven loopt ze tegen een man aan die zich ontpopt tot een stalker. Helaas iets wat te vaak in het nieuws komt met een dramatische afloop.

Brexit

Josefiens zevende hemel  - Renee Olsthoorn
De tweede roman van Renee Olsthoorn pakt helemaal een actueel thema mee: Brexit, maar ook onderwerpen als feminisme en veganisme zijn terug te vinden in dit boek. Renate, Helma en vrienden van de Feelgood Club Francisca en Elly waren bij de boekpresentatie.

Zo kan je ook actueel worden

Rosamunde Pilcher
Zij zorgde er zelf voor om weer actueel te worden, alleen niet op een leuke manier. Zij overleed in februari op 92 jarige leeftijd en haalde daarmee het nieuws. Haar boeken zijn dus ineens weer heel actueel geworden.

93df4b771b9b156baa4e8efdb12b62c3.jpg

Positief in het nieuws

Roddels

Scoop! - Iris Houx
Wie kent ze niet, de roddelbladen bij de kapper. Niemand leest ze, maar iedereen weet ervan. Wat is er ook lekkerder dan even neuzen in het leven van bekend Nederland. Scoop! haakt daar lekker op in, met een medewerkster van zo'n blad en af en toe heel herkenbare personages.

Festival en tv show

Liefde op Lowlands - Lily Frank en Roos Hart
Lowlands is een van de festivals die ieder jaar hun tenten neerzetten om vervolgens het publiek te entertainen met optredens van grote bands. Absoluut actueel en vaak ook nog uitgezonden op tv.

Hart-slag - Joanna Carlton
Ook Joanna Carlton heeft haar boek (YA) om een tv show heen geschreven. Er gebeurt veel meer, maar het actuele is te vinden in de liveshow vol talent.

93df4b771b9b156baa4e8efdb12b62c3.jpg

Ik hoop dat we jullie een beetje op weg hebben kunnen helpen met een boek voor deze categorie. Hebben jullie nog meer titels die passen binnen feelgood en een link hebben met de actualiteit, dan horen we dat graag in een reactie onder deze blog.



Reacties op: Lees een boek met een link naar de actualiteit

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Rosamunde Pilcher

Rosamunde Pilcher

Rosamunde Pilcher geboren Scott (1924-2019) was een Brits schrijfster van z...