Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vlaanderen leest voor

op 18 november 2018 door

Iedereen leest roept zoals ieder jaar op om met z’n allen te gaan voorlezen tijdens de Vlaamse voorleesweek. Dit jaar zetten ze het belang van voorlezen aan baby’s en peuters in de kijker.

door Joke –

Voorleesweek?

Van 17 tot 25 november 2018 is het weer voorleesweek in Vlaanderen. Een initiatief van Iedereen Leest. In 2001 werd Stichting Lezen Vlaanderen opgericht. De organisatie werkt programma’s en campagnes uit rond lezen en leesbevordering. Overtuigd van het belang van lezen, trachten ze een sterke leescultuur uit te bouwen. Naast De Voorleesweek coördineren ze o.a. de Jeugdboekenmaand en de Kinder- en Jeugdjury. Sinds 2015 veranderde de naam in Iedereen Leest.

Dit jaar ligt de focus bij baby’s en peuters. De vele voordelen van (voor)lezen zijn ons allen welbekend. Kinderen aan wie vroeg en veel wordt voorgelezen komen in contact met een uitgebreide woordenschat, ruimer dan de spreektaal. Door te lezen/luisteren ontwikkelen de empathische vermogens en krijgt men zicht op de wereld om ons heen. Vroeg beginnen is dus de boodschap. Een opgave is dat niet want voorleesmomenten thuis, in het kinderdagverblijf, op school, … behoren tot de gezelligste. Deze momenten kunnen rust brengen in de hectiek van alledag zowel voor luisteraar als voorlezer.

Wat doe je ermee?

Vele bibliotheken, scholen, … organiseren tijdens De Voorleesweek leesbevorderende activiteiten.

Zo ook op de school waar ik werk. Ieder jaar proberen we iets nieuws te verzinnen, de ene keer pakken we het al wat grootser aan dan de andere. Zo deden we ooit een heuse wandeltocht in de gemeente van onze school waarbij in bekende en/of openbare gebouwen (gemeentehuis, zwembad, middelbare school, ...) telkens een stuk van het verhaal werd voorgelezen. Dit jaar pakken we het iets rustiger aan. De oudste leerlingen gaan voorlezen bij onthaalouders of bij onze eigen peuters en kleuters. De jongere leerlingen blijven op school en doen enkele leesbevorderende activiteiten waaronder een boekendans. Denk aan een soort stoelendans waarbij ze telkens de muziek stopt, kennis maken met een ander boek.

De voorleesweek is voor mij het sein om een logeerpartijtje op school te organiseren voor mijn klas. De leerlingen komen in pyjama naar school en installeren hun bedje-voor-één-nacht. Nadat we de ouders vriendelijk maar kordaat buitengewerkt hebben, volgen een aantal fijne voorleesmomenten. Iets lekkers mag natuurlijk niet ontbreken. Iets na bedtijd kruipen ze dan op hun luchtmatras of veldbed om in het donker te genieten van een voorleesverhaal, de prenten geprojecteerd op de muur. ‘s Morgens doen we krachten op met een lekker ontbijt én natuurlijk nog een verhaal. Kinderen en juf zijn zo moe dat ze het die dag rustig aan doen.

Wat lees ik?

Zoek je nog goede voorleestips? Hieronder enkele geschikte boeken die onlangs besproken werden op onze spot. Dit is slechts een greepje. Er staat nog veel meer moois, duik er gerust eens in.

Kevins KrokodilBette Westera

De kikkerbilletjes van de koningJanneke Schotveld

Kolletje en Dirk. Kom erbij! Pieter Feller en Natascha Stenvert

Ko met de vlo Harman Hoetink

De jongen die draken kweekteAndy Shepherd

De jongen die met draken leefdeAndy Shepherd

DeesjeJoke Van Leeuwen

Lindbergh. Het grote avontuur van een kleine muis.Torben Kuhlmann

Armstrong. De avontuurlijke reis van een muis naar de maan.Torben Kuhlmann

Edison. Het mysterie van de muizenschatTorben Kuhlmann

VosjeEdward van de Vendel en Marije Tolman

Meer voorleestips en info vind je op www.voorleesweek.be

Welk voorleesboek is bij jouw thuis de favoriet?



Reacties op: Vlaanderen leest voor

Meer informatie

Gerelateerd