Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Extraatje 2

op 27 december 2018 door

  1. We hebben het over Maria van Dam gehad. We hebben ontdekt dat ze eigenlijk een zakkennaaister is.  Zakkennaaister hadden een bepaalde reputatie. Ze kwamen vaak op de schepen en konden van zich afbijten. Vaak hadden ze een mes bij zich. Dat hadden ze nodig om de zakken te herstellen, maar ze konden het ook gebruiken om ongewenste figuren, mannen, op afstand te houden. Elsschot zou voor de figuur van de zakkennaaister zomaar geïnspireerd kunnen zijn door het schilderij van Van Mieghem (scroll naar beneden op bijgaande website). 
  2. Sommigen van jullie denken dat we teveel theorieën loslaten op het boek. Tja, dat heeft alles te maken met de zogenaamde intertekstualiteit van het werk van Willem Elsschot. Hierbij een filmpje waarin dat duidelijk wordt uitgelegd.  (vanaf 2.48 min.)
  3. Er zijn tal van allusies te vinden in het boek. Kijk hier naar het vlogboek dat over Het Dwaallicht gaat (vanaf 4.09 min)



Reacties op: Extraatje 2

Meer informatie