Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 7. Waar gaat het boek eigenlijk over. Deel 2

op 02 januari 2019 door

(Op de foto: Het politiebureau waarin in Het Dwaallicht sprake van is. Foto: Natalie van den Dobbelsteen),

Wij zijn er inmiddels achter dat achter zo’n dun boekje een heel complexe wereld schuilgaat. Elsschot weet op een heel gecondenseerde manier de wereld om hem heen een plek te geven in dit boek.  Het boek speelt in 1938. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vindt de Kristallnacht plaats tegen de Joden. Het markeert het naderen van de oorlog en het oprukkende fascisme in Europa. In Antwerpen woonden veel Joden. Mij viel het woord ‘Herrenvolk’ op en de verwijzingen naar de oprukkende vreemdelingenhaat. Ook het communisme heeft een plek in het verhaal.

Vraag 7.a. In hoofdstuk 6 van Het Dwaallicht komt dit allemaal bij elkaar in de passage in het Carlton Hotel waarin monarchie, communisme, islam, christendom, racisme, ongelijkheid bij elkaar komen. Volgens mij is dit de plek waar iedereen nader tot elkaar komt alvorens afscheid te nemen.  Hoe positioneert Laarmans zich hier? Denk bijvoorbeeld hoe hij met de drie Afghanen omgaat. Hij beschermt ze, ziet ze als broeders.

Vraag 7b. Diepgravertje (voor de liefhebber). Volgens mij beheersen twee elementen dit boek: de zoektocht (van de driekoningen/drie Afghanen) onder leiding van Laarmans en het zoeken naar reiniging/berouw/inkeer (ik kom het woord ‘kruistocht’ en ‘statie’ tegen in het verhaal). Wat denk jij?



Reacties op: Vraag 7. Waar gaat het boek eigenlijk over. Deel 2

Meer informatie