Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 3. Waar gaat het boek eigenlijk over? Deel 1

op 21 december 2018 door

3.a. Laarmans is op stap met drie oosterse matrozen. Ze zijn op zoek naar Maria Van Dam, maar vinden haar niet. Rond deze dagen van kerst krijg je dan meteen andere associaties. Heb jij die ook? Kun je daar iets over zeggen?

3.b. Misschien zijn de matrozen wel niet op zoek naar Maria, maar is Laarmans op zoek, of beter Elsschot/Alfons de Ridder. Waar zou hij dan op zoek naar zijn?

3.c. Het religieuze aspect komt regelmatig terug. Ik geef hier wat voorbeelden:  de matrozen die geschenken meebrengen, het cijfer drie (drie zeelieden, drie geschenken, drie koningen, drie adressen, drie borrels, zes kinderen van Laarmans waarvan drie jongen en drie meisjes), de Kloosterstraat. Heb jij ook van dit soort verwijzingen gevonden? Welke?

3.d. Diepgravertje.  (Facultatief).  Je kunt misschien wel zeggen dat Laarmans religieus is, maar er zijn ook enkele passages waarin hij kritiek heeft op het Christendom. Wat zou hij nu zijn: godsdienstig of niet?



Reacties op: Vraag 3. Waar gaat het boek eigenlijk over? Deel 1

Meer informatie