Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vraag 2. Antwerpen

op 18 december 2018 door

ecbbba591c78a4f2588ad174ac735605.jpg Tijdens de Elsschot-wandeling, de Dwaallicht-wandeling, passeer je de Vrijdagmarkt. Op een hoekpunt van een huis staat deze windvaan in de vorm van een V1. Opmerkelijk omdat de Vrijdagmarkt getroffen werd door een V2 en wel op 2 januari 1945. Er vielen 29 doden en er waren 47 gewonden.

2.a. Een aantal van de boeken van Elsschot speelt zich af in Antwerpen. Dat is niet zo verwonderlijk, want hij woonde en werkte er. Toch wordt de naam van de stad nergens genoemd. Waaraan kun je zien dat het verhaal in Antwerpen speelt?

2.b. We gaan nu een ietsje verder inzoomen op Antwerpen. Aan het eind van de roman zie je dat Elsschot schrijft Antwerpen 1946. Dat is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Antwerpen heeft veel te lijden gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er vielen heel wat V1 en V2’s op de stad. Duizenden mensen kwamen om. Alfons de Ridder vluchtte in 1945 weg uit Antwerpen en ging bij zijn dochter in Brussel wonen. Juist in de tijd dat dit boek is geschreven. Volgens mij heeft Matema in zijn graphic novel de sfeer van Antwerpen goed getroffen. Antwerpen wordt beschreven als een ‘desolate stad.’ Kun je in de roman nog wat citaten, verwijzingen vinden die aan de oorlog refereren? Voor de liefhebbers twee docu's over Antwerpen in WOII. Link1 en Link2

2.c. Diepgravertje voor degenen die meer Elsschot hebben gelezen. Kaas en Een ontgoocheling spelen zich ook af in Antwerpen, maar de stad komt er volgens mij op een net iets andere manier naar voren dan in Het Dwaallicht. Enig idee wat het verschil zou kunnen zijn?



Reacties op: Vraag 2. Antwerpen

Meer informatie