Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Pensioen van Willem Elsschot

op 07 juni 2017 door

Op 7 mei 2017 zou Willem Elsschot 135 jaar zijn geworden. Uitgeverij Polis vindt dat ook nieuwe generaties lezers het recht hebben deze allergrootste Nederlandse schrijver te ontdekken. Zij geven zijn volledige oeuvre opnieuw uit in aantrekkelijk geprijsde en fris opgemaakte heruitgaven. Op Hebban gaan we leesclubs doen met Het tankschip, Pensioen en De verlossing.

'Zijn stijl is onovertroffen en de intensiteit van zijn romans, novellen en gedichten heeft haar weerga niet. Keer op keer betoveren het mededogen en de milde spot waarmee hij zijn personages beschrijft.'

Pensioen

Wie inmiddels vertrouwd is geraakt met de vaak herhaalde uitspraak dat Pensioen (1937) het mins gelezen verhaal uit Elsschots oeuvre is, dat nergens bij hoort en mede daardoor 'het ondergeschoven kindje van de Elsschot-studie' is geworden, zal versteld staan van de overweldigende ontvangst die het boek bij zijn verschijning ten deel viel. Zowel bij het koperspubliek als bij de literaire critici won Pensioen het in populariteit van Elsschots vorige boeken, zelfs in katholieke kring. Het werd bekroond met de Prijs der Vlaamsche Provinciën, de belangrijkste onderscheiding die de schrijver tot dan toe te beurt was gevallen. De schrijver zelf zal vooral ingenomen zijn geweest met de aandacht voor de scherpheid van zijn verhaal. ' Elsschot [schrijft] met vitriool [maar] met een raakheid die aangrijpend is', aldus deen recensent. Zo had hij het immers ook bedoeld: ''t Is heel anders dan Tsjip. Veel, veel nijdiger. [...] 't Is de gekste geschiedenis die je je kan voorstellen en 't is waar gebeurd.' Elsschot had zich ditmaal laten inspireren door een twintig jaar oud verhaal rond zijn schoonmoeder, die model staat voor 'dat heele pak moederliefde' in Pensioen. Het literaire resultaat was er niet minder om. Menno ter Braak schreef: 'De bladzijden, die aan deze figuur gewijd zijn, behooren tot de allerbeste van Elsschots werk en geven er een tragisch karakter aan.' Deze editie is totstandgekomen onder auspiciën van het Constantijn Huygens Instituut voor tekstedities en intellectuele geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

't Is heel anders dan Tsjip. Veel, veel nijdiger. [...] 't Is de gekste geschiedenis die je je kan voorstellen en 't is waar gebeurd.

Uitgeverij Polis herpubliceert enkele Elsschot-titels, waaronder Het tankschip, Pensioen en De verlossing. Deze drie titels bespreken we in Hebban Leesclubs. De leesclub rond Het tankschip is al goed onderweg (aanschuiven met een eigen exemplaar mag nog steeds!) en we starten nu de inschrijving voor Pensioen. Laat Tommy Wieringa je overtuigen:

Ga naar de Hebban Leesclub rond Het tankschipReacties op: Pensioen van Willem Elsschot

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Willem Elsschot

Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alfons De Ridder) werd geboren in een Antwerps b...

Gesponsorde boeken