Leesupdate mei 2019

op 16 mei 2019 door

Het is alweer 16 mei. Tijd voor een update. Wat heb ik gelezen, wat voor boekigs heb ik gedaan?

Het lezen wilde niet zo vlotten aan het begin van de maand. Ik kwam niet echt in mijn boeken en werd erg snel afgeleid. Gelukkig heb ik het weer helemaal op kunnen pikken en heb ik alweer 10 boeken uitgelezen. Verder was ik gisteren bij een lezing van Geert Kimpen. Dat was echt heel leuk. Wat kan die man enthousiast vertellen over zijn leven, zijn schrijfproces en zijn inspiratiebronnen. De verhalen uit het oude India kwamen echt tot leven. Natuurlijk kocht ik ook zijn nieuwe boek: Het meisje dat aan de oever verscheen en hij heeft er een mooie opdracht in geschreven. Ik ben benieuwd of ik van dit boek net zo kan genieten als van Rachel, De kabbalist en De geheime Newton. De tip van Geert: 'Lees het boek met je zielsverwant, gezellig in bed.' Wie weet doen we dat wel. 

533d2713a99804a813db2e9396155397.jpeg

Deze avond zou ik eigenlijk naar de boekpresentatie van De geur van Groen van Pamela Sharon gaan. Helaas werd dit georganiseerd door Scheltema in Amsterdam en in die mooie stad is natuurlijk vandaag de huldiging van Ajax. Laurie, mijn collega van de Hebban Young adult club, en ik durfden de reis niet aan nu de stad vol met voetbalfans zal zitten. Ik heb het boek daarom maar gewoon besteld en morgen komt het binnen.

Young Adult

Eliza and her monsters van Francesca Zappia

Deze Young Adult contemporary gaat over een meisje met een angsstoornis. Ze heeft moeite met het leggen van contacten, is graag alleen en kan waanzinnig goed tekenen. Op internet is ze bekend als Lady Constellation, de maker van de webcommic: Monstrous Sea en heel populair, in haar 'echte' leven weet niemand dat zij de beroemde Lady Constellation is. Op een dag komt er een nieuwe jongen op school en laat hij nou een enorme fan van Monstrous Sea zijn.... 

Heerlijk geschreven boek, lief en eerlijk over angststoornissen, met tussendoor tekeningen van de webcomic. Ik gaf het boek 4 sterren.

De bijzondere woorden van Gioia van Enrico Galiano

Dit boek mocht ik lezen voor Hebban. Samen met Laurie schreef ik een artikel voor de Young Adult pagina en ik schreef ook een eigen review. Wil je weten wat ik van dit boek vond, klik dan hier en hier.

Thunderhead van Neal Shusterman

Dit boek is deel twee in de Scythe serie. Een serie over een utopie waarin ziekte, honger, armoede en dood niet meer bestaan. De hele wereld wordt geregeld door een grote computer. Omdat de aarde, zonder dood, overbevolkt zou raken is het beroep van Scythe in het leven geroepen. Deze mensen zijn de enige mensen op aarde die mensen definitief dood kunnen maken. Natuurlijk gaat hier een zware training aan vooraf en niet iedereen mag zomaar Scythe worden. Boek één gaat voornamelijk over het leven van twee jonge mensen die het trainingsprogramma doorlopen. Boek twee laat zien dat er niet zoiets als een perfecte wereld bestaat.

Ik vond dit echt weer een geweldig boek. Vooral de Thunderhead, de mega computer die de aarde bestuurd, vind ik erg leuk. Ik gaf het boek 4,5 sterren en wacht vol ongeduld op het slotdeel.

Beauty Sleep van Kathryn Evans

Dit boek las ik ook voor de Young Adult club. Het artikel op de spot en mijn review zijn 21 mei klaar.

Duistere troon van Kendare Blake

Dit boek is het tweede deel in Three dark crowns-serie. Aangezien dit boek ook een Hebban artikel krijgt zeg ik hier verder niets over. Op 19 mei staat het artikel, waarschijnlijk, op de spot.

Literatuur

Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili

Dit boek stond al heel lang op mijn te lezen lijst. Ik kreeg het boek maanden geleden van mijn moeder met de mededeling dat ik het echt moest lezen. Nu heb ik dat dan eindelijk gedaan én met veel plezier. 

Deze dikke pil gaat over de twintigste eeuw in Rusland en de landen die onder Russisch bewind vielen in die tijd. Het is een historische roman over een bijzondere familie in een heftige tijd. Een aantal generaties wordt gevolgd in hun zoektocht naar geluk en een plek om zich thuis te voelen. Ik moest af en toe denken aan de magisch realistische boeken van Isabel Allende, want ook dit verhaal heeft wel iets magisch. Ik gaf het boek 4 sterren.

Normale mensen van Sally Rooney

Dit boek zag ik vaak langskomen op Booktube, was ook nog genomineerd voor de Man Booker Prize en heeft een fantastische cover. Allemaal redenen om het boek te gaan lezen. 

Het verhaal gaat over een populaire jongen en een niet-populair meisje op een middelbare school in Ierland. Buiten school komen deze jongeren elkaar vaak tegen omdat de moeder van de jongen schoonmaakt in het huis van het meisje. Ze ontwikkelen een seksuele relatie, maar maken deze in de buitenwereld niet bekend. Als ze elkaar weer tegenkomen tijdens hun studie zijn de rollen omgekeerd. Het meisje is populair en heeft veel vrienden, de jongen heeft het moeilijk om zijn plek te vinden. Ze pakken hun relatie weer op, maar komen elke keer obstakels tegen. Het verhaal behandelt thema's zoals opgroeien, je plek vinden, mishandeling, pesten, depressie, ontdekken van je seksualiteit.

Het las heel gemakkelijk, af en toe leek het wel een chicklit. Ik heb het boek met plezier gelezen, maar snap de nominatie niet helemaal. Ik gaf het boek 3,5 sterren.

Non-fictie

Mazzel Tov van Margot Vanderstraeten 

Direct na mijn terugkeer uit Antwerpen heb ik dit boek opgepakt. Het vertelt het verhaal van de werkstudente Margot die als huiswerkbegeleider gaat werken in een orthodox joods gezin. 

Je kunt merken dat Margot Vanderstraeten een journaliste is, want ze heeft een heel helder en kritisch boek geschreven over deze periode in haar leven. Ze was niet huiverig om moeilijke vragen te stellen en kreeg hierop vaak heel eerlijke en mooie antwoorden. Het boek geeft een goede inkijk in een wereld die mij volkomen vreemd was, en stiekem ook nog wel is. Ik gaf het boek 4 sterren.

Graphic Novel

Honor girl van Maggie Trash

Dit is een biografische graphic novel. Het gaat over Maggie die als tiener ieder jaar naar een Christelijk zomerkamp ging en hoe ze daar haar lesbische gevoelens ontdekte. 

De kleuren en tekeningen van deze Graphic Novel zijn heel zoet en passen prima bij het lieve verhaal. Ik vind dat het leven in het zomerkamp, de vriendschappen die ontstaan en de gevoelens van Maggie supergoed zijn weergegeven. Ik gaf het boek 4 sterren.

Saga 9 van Brian Vaughan en Fiona Staples

Het voorlopig laatste deel in de serie met een afschuwelijke cliffhanger! Ik hoop maar dat Brian Vaughan en Fiona Staples snel weer verder gaan schrijven en tekenen. Dit was tot nu toe echt mijn favoriete deel. Wat hou ik van de familiedynamiek in deze serie. 5 Sterren.

Op dit moment lees ik Naar bed naar bed, Koninkrijk van as, Het licht van Lorelei en Nothing but the truth. Welke boeken ben jij aan het lezen? En heb je iets van mijn gelezen lijst gelezen? Wat waren jouw gedachten?Reacties op: Leesupdate mei 2019

Gerelateerd