Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lente in ons bol

op 20 maart 2023 door

De astronomische lente begint op 20 maart. Alle seizoenen beginnen op de 21e maar maart maakt een uitzondering, dit heeft te maken met de stand van aarde ten opzichte van de zon. Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te houden, met de narcissen en andere bloemen die ontluiken krijgen wij de lente in ons hoofd. De eerste lammetjes huppelen alweer in de wei en het wordt alweer een beetje warmer. 

door Jeanet -

In dit artikel geven wij weer wat ons favoriete lenteluisterboek is. Dit kan een boek zijn dat een lentegevoel  oproept of een titel met lente heeft. 

12e0907042a47a31a0e4d3147162f1c7.jpg

Titel: Lentehonger
Auteur: Sander Kollaard
Voorgelezen door: Ad Knippels
Looptijd: 1u13min

Al zolang Kollaard in Zweden woont, vertelt hij vrienden in Nederland over de glorieuze Zweedse lente, over de ongelooflijke frisheid ervan, het licht, de kleur, en koestert hij het verlangen erover te schrijven. Bijna elk jaar begint hij aantekeningen te maken, eerst vlijtig, dag na dag, maar allengs minder, totdat de inspanning verdampt in de dingen die altijd urgenter lijken. Maar afgelopen jaar was hij vastbesloten: dit keer bewandelt en beschrijft hij de Zweedse lente.

Tijdens zijn wandelingen stuit hij op schreeuwleeuweriken, onhandige fazanten, iets vinkerigs, iets spechterigs, en een duizelingwekkende hoeveelheid planten in bloei. Te midden van zo veel leven denkt Kollaard na over de dood, omhelsd door zo veel lichtheid schrijft hij over somberte, en chagrijnig door een sneeuwbui in april legt hij uit hoe je de natuur een zetje kunt geven - want ze komt niet vanzelf, die lente.

Waarom luisteren?

Overpeinzingen in een ontwakende natuur: een fijne combinatie. Hoe het lengen van de dagen een andere betekenis krijgt als je verder van de evenaar woont en hoe blij je van de kleine dingen in het leven kan worden. Een ingetogen verhaal, prettig voorgelezen die Ad Knippels. 

a81b955e07cc6a1ddd1e066dd5125ca1.jpgTitel: Wie waagt die wint 
Auteur: Charlotte de Monchy
Voorlezer: Jantine van den Bosch
Looptijd: 8 uur 28 minuten

Ik word altijd helemaal blij van de vrolijke covers van de boeken van Charlotte de Monchy en dat geeft me een instant lentegevoel. Behalve dat de covers vrolijkheid uitstralen zijn haar boeken ook nog eens erg leuk om te luisteren. Haar humorvolle schrijfstijl doet me regelmatig grinneken door de woorden die ze haar personages in de mond legt. Dat ik daarbij dan een beetje raar wordt aangekeken als ik al luisterend mijn revalidatieoefeningen bij de fysio uitvoer neem ik daarbij helemaal voor lief. Samen met de fijne stem van Jantine van den Bosch in mijn oren zijn die verschrikkelijk saaie oefeningen zoveel leuker. Haha, soms vind ik het bijna jammer dat ik klaar bent, omdat ik eigenlijk nog wel even door wil luisteren.

Eigenlijk kan ik jullie alle boeken van De Monchy wel aanraden, want ze zijn allemaal even leuk. Het zijn feelgoods en daarbij hoort natuurlijk een happy end, maar dat is vaak het enige dat voorspelbaar is. Voordat dat zo is gebeurt er van alles en word je regelmatig verrast als iets toch even anders loopt dan je verwacht.

De boeken van De Monchy hebben geen vaste voorlezer, want behalve Jantine van den Bosch worden haar boeken ook ingesproken door Kristel van Eijk (Hart voor de zaak, Nee heb je, Tegen beter weten in en Enkeltje Ierland), Dafne Holtland (Beter laat dan nooit), Eva Damen (Zes maanden zonder) en Hannah van Lunteren (Eens gegeven). Allemaal fijne stemmen om naar te luisteren dus welk boek je ook kiest, ik weet zeker dat het een fijne luistervaring zal zijn.

b44c78443d579787d94d5d1f642e15b8.jpg

Titel: Tot aan de zon en terug 
Auteur: Jill Mansell
Voorlezer: Lotte Horlings
Looptijd: 8 uur 59

Denk ik aan de lente, dan denk ik aan zon, bloesem en bloemen. Wat dat gevoel bij me oproept, zijn de boeken van Jill Mansell, mede door de frisse fleurige covers. Het speelt zich meestal af op mooie locaties, de liefde is altijd aanwezig en enig drama wordt niet geschuwd.

Er is net een nieuwe roman van deze schrijfster uit (De zomer van je leven), maar die heb ik nog niet gelezen of geluisterd. Mijn keuze is daarom gevallen op een roman uit 2021 Tot aan de zon en terug
Genoeg verwikkelingen, waarbij de verhaallijnen elkaar constant afwisselen en ook weer door elkaar heen lopen. Langzaamaan raak je als lezer vertrouwd met de personages en leef je hun leven mee. Je gaat van ze houden, want ze hebben allemaal wel iets kwetsbaars en iets bijzonders. De uitkomst van de verhalen zijn niet echt verrassend, maar tussendoor zitten er toch steeds kleine verrassingen in het verhaal, waardoor het constant leuk is om door te lezen of te luisteren. 

72b853d8d28116c47ab25fb72e5e11b6.jpg

Het eerste boek dat bij mij opkomt is Als de lente komt van Gerda van Wageningen, daar heb ik al eens een artikel over geschreven in de Luisterboekhoek. Toen ging ik verder denken, lente, knoppen, bloeien en kwam ik op Perenbomen bloeien wit, een prachtig verhaal van Gebrand Bakker. Maar daar heb ik ook al een artikel over geschreven, link. De meeste feelgoods geven mij een fris en fijn gevoel en daarom heb ik gekozen voor Door een roze bril van Vannessa Thuyns.

Titel: Door een roze bril 
Auteur: Vannessa Thuyns
Voorlezer: Donna Vrijhof
Looptijd: 8 uur en 20 minuten

Een feelgood waar je vrolijk van wordt. Het is met humor geschreven. Psychologe Stella krijgt een opdracht om in hartje Amsterdam een team te ondersteunen zodat ze beter met elkaar omgaan. Ze moet haar vertrouwde Friesland tijdelijk verlaten en hier ziet ze behoorlijk tegenop. Ook omdat ze zo'n opdracht nog nooit gedaan heeft. Ze komt voor hete vuren te staan, maar slaat zich er goed doorheen. Het is fijn voorgelezen door Donna Vrijhof. Er komen ook echt wel serieuze zaken aan bod. Dit zijn toch wel de boeken waar ik een vrolijk gevoel door krijg en associeer met lente. 

Heb jij ook een luisterboek waarbij je gelijk een lentegevoel krijgt, deel je deze met ons, wij zijn erg nieuwsgierig?Reacties op: Lente in ons bol

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Sander Kollaard

Sander Kollaard

Sander Kollaard (Amstelveen, 1961) studeerde geschiedenis en werkte daarna onder...

Vannessa Thuyns

Vannessa Thuyns

Vannessa Thuyns is naast het schrijven werkzaam als zangeres en toert al jaren l...

Jill Mansell

Jill Mansell

Jill Mansell is een absolute bestellerauteur. Haar razend populaire boeken voor ...

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy

Charlotte de Monchy (1979) studeerde communicatiewetenschap aan de UvA. Ze schri...