Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Nieuw bij Storytel | mei 2022

op 15 mei 2022 door

Zoals jullie van ons gewend zijn, maken we iedere maand een selectie van de nieuwe en de te verwachten luisterboeken bij Storytel. Hierbij hebben we de boeken in een aantal categorieën onderverdeeld (biografieën, feelgood, geschiedenis, kids, misdaad & cosy crime, non-fictie, romans, spiritualiteit & persoonlijke ontwikkeling en tot slot young adult), wat helaas niet wil zeggen dat iedere maand in alle categorieën nieuwe luisterboeken uitkomen.

Als je het ons vraagt, staan er weer een paar mooie titels tussen met als exclusieve Storytel release Dana Smit met haar debuut Zonder schuld. Maar ook in de categorieën Romans en Biografieën staan een paar fijne titels; Lindy tipte eerder deze week al hier zijn is niet de bedoeling, het debuut van Lauranne van Grinsven dat nu dus ook als luisterboek te verkrijgen is.

Maar wat vinden jullie van Waar ben je thuis van Aaltje van Zweden over mensen met een beperking, toen en nu? Of het nieuwe boek van Erik Mouthaan (New York, de gedroomde stad) en de memoires van Freek de Jonge? Beide boeken overigens voorgelezen door de auteur zelf: hoe leuk is dat?

Gelukkig liggen er ook weer lekker wat kinderboeken in het verschiet. Zo is het nieuwste boek van Els Pelgrim als luisterboek verschenen: het levende hoofd, voorgelezen door Ruby van Tongeren. Naast Ruby komen ook andere klinkende namen zoals Roel Fooij, Christel Schimmel, Bas Westerweel, Phaedra Kwant, Peggy Vrijens, Frans van Deursen en Inge Ipenburg als verteller voorbij.

Welk genre je ook luistert: veel plezier met de onderstaande selectie. We hopen dat er weer wat fijne tips voor jullie tussen staan! Laat je ons weten of er boeken op je luisterplank terechtkomen? En mis je een nieuweling? Óók dat horen we natuurlijk graag! 

Tot volgende maand!

-door Barbara-

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Biografieën

Etta Palm geschreven door Wil Schackmann voorgelezen door Miryanna van Reeden
Looptijd: 8 uur 22 minuten

In Etta Palm vertelt Schackmann, met veel gevoel voor historische details, het levensverhaal van Etta Palm (1743-1799). Zij behoort tot Nederlands interessantste historische figuren.

In Groningen geboren, duikt ze rond 1769 op in het onbetwistbare centrum van de wereld: Parijs. Als met de Revolutie van 14 juli 1789 het wereldbeeld radicaal veranderd, wordt Etta een echte revolutionaire. Ze stelt dat het ‘Vrijheid, gelijkheid en broederschap’ niet alleen een einde moet maken aan de ongelijkheid tussen de adel en het gewone volk, maar ook aan die tussen man en vrouw. Maar als Parijse revolutionairen radicaliseren en vervolgens Nederland en het door Etta zo geliefde Frankrijk ook nog in oorlog raken, blijkt er voor een ‘feministe’ geen plek meer te zijn.

Schackmann neemt de lezer mee naar ontmoetingen met beroemde filosofen, revolutionairen en staatsmannen, naar een tijd van nieuwe idealen en bovenal naar de taboedoorbrekende optredens van een buitengewone vrouw uit Groningen.

Truus van Lier geschreven door Jessica van Geel voorgelezen door Charlotte Lap.
Looptijd: 8 uur 47 minuten

Toen Jessica van Geel een paar jaar geleden een biografie over Truus Schröder, de bewoonster van het Rietveld Schröderhuis, schreef, kwam ze in een paar brieven buurmeisje Truus van Lier tegen, ‘het meisje met de vergeet-mij-niet-ogen’. Na de oorlog berichtte mevrouw Schröder verontrust: ‘Weet je wat Truus tijdens de oorlog heeft gedaan? Heb je gehoord wat er met haar is gebeurd?’

Truus van Lier. Het leven van een verzetsvrouw is het opzienbarende verhaal van een door de Duitsers geliquideerde verzetsheldin, dat verteld moet worden om de onzichtbare dappere vrouwen uit de oorlog nooit te vergeten.

Vrouwen te koop geschreven door Maria Genova voorgelezen door Christel Schimmel
Looptijd: 4 uur 41 minuten

Vrouwen die in Nederland op klaarlichte dag worden verkocht en doorverkocht, gefrustreerde politieagenten en machteloze justitie. Met verbazing en ongeloof ontdekt schrijfster Maria Genova de krochten van een rechtsstaat vol onrecht. Haar leven raakt vervlochten met dat van Anna, die twaalf jaar getrouwd was met een loverboy. Samen belanden ze in de wereld van minderjarige seksslavinnen, politierechercheurs, hulpverleners en hoerenlopers. Anna's ex valt haar ondertussen vanuit de gevangenis lastig. Wat gaat hij doen als hij op vrije voeten komt?

Vrouwen te koop gaat over gedwongen prostitutie, stalking, eerwraak en bedrog. Maar ook over lef, hoop en echte vriendschap.

Waar ben je thuis geschreven door Aaltje van Zweden voorgelezen door Aaltje van Zweden
Looptijd: 8 uur 57 minuten

Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is een urgent en ontroerend boek dat niemand mag missen. Terwijl Van Zweden op een morgen in Amsterdam naar buiten kijkt, komt er ineens een gedachte bij haar op: wat als je in gevaar bent en niemand wat doet? Ze heeft zich dat nog nooit eerder afgevraagd. Aaltje begrijpt niet helemaal waarom dit zo scherp binnenkomt en besluit op onderzoek te gaan. Het blijkt dat er vanuit de woning waar ze tijdelijk woont tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joodse familie is gedeporteerd en vermoord.

Als moeder van een kind met autisme en een verstandelijke beperking dringt zich al snel een volgende vraag op: wat gebeurde er eigenlijk precies met dat soort kinderen tijdens de oorlog? Terwijl Aaltje steeds meer schokkende ontdekkingen doet, komt de wereld stil te staan door de pandemie en ziet ze van heel dichtbij dat kwetsbare mensen de eersten zijn die eronder te lijden hebben wanneer een samenleving onder druk komt te staan. Nog steeds.

Van Zweden legt een pijnlijke link tussen heden en verleden. Mensen met een beperking werden en worden vaak buiten de maatschappij geplaatst, terwijl ze ons veel te bieden hebben – als je er maar voor openstaat. Ze neemt ons mee op haar persoonlijke zoektocht en schrijft een hartstochtelijk pamflet over de zorg voor vergeten groepen. Waar ben je thuis? van Aaltje van Zweden is haar persoonlijke zoektocht naar een plek voor kwetsbare mensen, toen en nu.

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Feelgood

Pumpkin Spice Latte, with love geschreven door Sofie Broeckx voorgelezen door Folkert van Diggelen
Looptijd: 10 uur 27 minuten

Beste vrienden Ben en Alex zijn vastbesloten om van hun laatste jaar rechten een feest te maken: samen studeren, samen daten, samen uitgaan. 2020 heeft andere plannen met hen. Ben durft, zeker nu, niet aan het thuisfront te melden dat hij eigenlijk liever als barista dan als advocaat aan de slag wil. Terwijl zijn vriendin Leanne naar Estland vertrekt om haar studies Beeldhouwen af te ronden, start Ben weinig enthousiast met een master-na-master Fiscaal Recht. Gelukkig kan hij zijn krappe kot inruilen voor een gezellige studio; Alex borg zijn plannen voor een jaar in het buitenland op en voortaan delen ze zowel hun rekeningen als hun studierichting. Maar ook dat loopt anders dan gepland.

Een getuige uit duizenden geschreven door Angela Britnell voorgelezen door Lotte Horlings
Looptijd: 4 uur 33 minuten

Vind maar eens een getuige uit duizenden… Veteraan en muzikant Josh Robertson keert terug naar Nashville om getuige te zijn voor zijn jongere broer Chad. Josh weet zeker dat hij ook het huwelijk van Chad in het honderd zal laten lopen en ziet zijn taak als getuige dus helemaal niet zitten. Als duidelijk wordt dat het huwelijk inderdaad tegen een aantal ‘probleempjes’ aanloopt, is het aan Josh en genodigde Louise Giles om de mooiste dag van het leven van Chad en Maggie te redden. Josh doet zijn best om voor zijn broer een getuige uit duizenden te zijn. En het begint erop te lijken dat het gezegde ‘van een bruiloft, komt een bruiloft’ ook dit keer weleens kan opgaan.

De Jasmijnzussen geschreven door Corina Boman voorgelezen door Amaryllis Temmerman
Looptijd: 16 uur 6 minuten

Modefotografe Melanie Sommer is net terug van een werkreis naar Vietnam, het land van haar voorouders, als ze te horen krijgt dat haar verloofde Robert onderweg naar huis een auto-ongeluk heeft gehad en in coma is ­geraakt. Ten einde raad zoekt ze haar overgrootmoeder Hanna op.Hanna merkt hoezeer haar kleindochter met haar lot worstelt en begint voor het eerst iets te vertellen over haar eigen leven. Over haar dramatische jeugd in het exotische Saigon, over het schitterende Berlijn van de jaren twintig en de grote liefde die ze daar vond, over de moeilijke tijden tijdens de oorlog en de nieuwe start die ze daarna maakte als hoedenontwerpster in Parijs.Hanna heeft veel verloren, maar ook oneindig veel gewonnen. Als Melanie dat beseft, weet ze dat haar beste tijd nog steeds voor haar ligt.

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Kids

Films die nergens draaien geschreven door Yorick Goldewijk voorgelezen door Bas Westerweel
Looptijd: 5 uur 18 minuten

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Cato’s vader is sindsdien altijd afwezig, ook al zit hij gewoon tegenover zijn dochter aan tafel. Cato heeft zich er inmiddels bij neergelegd. Denkt ze.
Wanneer ze thuis een vreemd kaartje vindt van een verlaten bioscoop en ontdekt dat deze weer open is, besluit Cato er een kijkje te gaan nemen. Al snel blijkt dat het geen gewone films zijn die daar draaien, integendeel. Het bioscoopscherm blijkt een ‘deur’ te zijn om terug te gaan naar het verleden. Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen, recht naar een plek diep in haar hart. Een plek die ze altijd voor zichzelf verborgen had weten te houden. Tot ze voor een keuze staat die het leven van haar en haar vader voorgoed zal veranderen.

Code rood geschreven door André Kuipers voorgelezen door André Kuipers
Looptijd: nog niet bekend

André en Valentina zijn op weg naar het ruimtestation om daar allerlei proeven te doen. Ze zijn gewichtsloos en zweven door de raket, net als alles om hen heen: van potloden tot bollen limonade en een rol wc-papier! Als ze aankomen bij het ruimtestation blijkt er iets vreselijk mis te zijn: het station is buiten werking. Ze kunnen niet zomaar aan boord. CODE ROOD treedt in werking… André en Valentina zetten alles op alles om hun missie te laten slagen.

Beleef een spannend avontuur met de Kleine Astronauten, afgewisseld met de leukste, gekste en meest bijzondere feiten over reizen naar de ruimte.

De poppenspeler van Lampedusa door Rindert Kromhout voorgelezen door Jonathan Demoor
Looptijd: nog niet bekend

Ik laat je nooit meer los,' zei hij.
Rome, 1948. De achttienjarige Matteo wil acteur worden. Hij is regelmatig te vinden in het kunstenaarscafé Della Pace, waar hij mensen uit de filmwereld treft, zoals de innemende acteur Marcello Mastroianni en de jonge regisseur Federico Fellini. Van hun wereld wil Matteo dolgraag deel uitmaken. De felle politieke discussies thuis gaan grotendeels langs hem heen. Hij heeft andere dingen aan zijn hoofd: zijn ambities, zijn intieme en verwarrende vriendschap met de verleidelijke Davide. Maar dan overkomt hem iets dat al zijn toekomstplannen op losse schroeven zet, want Rome is nog lang niet over de oorlog heen…

Historische roman met actuele verhaallijn, met een prachtig sfeerbeeld en inkijkje in de Italiaanse filmwereld

Het levende hoofd geschreven door Els Pelgrom voorgelezen door Ruby van Tongeren
Looptijd: 4 uur 15 minuten

Gekko woont al een tijdje in het huis van een oude vrouw wanneer hij in de slaapkamer een kaal hoofd ontdekt. Het hoofd ligt in bed en leest boek na boek terwijl het de bladzijden met een stokje in zijn mond omslaat. Op een dag, als de gekko naar het bed kijkt, schrikt het hoofd wakker uit een droom die hem verdrietig maakt. Voor het eerst voelt de gekko iets van medelijden en hij gunt het hoofd één wens. Dat is het begin van een reeks avonturen waarin het hoofd kennismaakt met Het Leven en de gekko zijn nieuwe vriend moet zien te behoeden voor allerlei kleine en grote gevaren…

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Misdaad & Cosy Crime

Het schaduwhuis geschreven door Anna Downes voorgelezen door Phaedra Kwant
Looptijd: n.n.b.

Wanneer Alex met haar twee kinderen in Pine Ridge aankomt, is ze van plan om het leven een nieuwe start te geven. Deze idyllische, van de wereld afgezonderde gemeenschap lijkt er de perfecte plek voor. Maar wanneer ze voor haar huis dozen met sinistere inhoud begint aan te treffen, verdwijnt Alex’ gemoedsrust. Ze krijgt verhalen te horen over gebeurtenissen in Pine Ridge van jaren geleden. Verhalen die haar griezelig bekend voorkomen, en nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen. Alex beseft dat als ze haar kinderen wil beschermen, ze het gevaar in Pine Ridge onder ogen moet komen...

Een duistere schittering geschreven door Stacy Willingham voorgelezen door Sandra Jonkman
Looptijd: 10 uur 55 minuten

Echte monsters verschuilen zich niet het bos, ze zijn niet de schaduw achter de boom of de onzichtbare aanwezigheid in een donkere hoek. Nee, echte monsters staan recht voor je.
In de zomer waarin Chloe Davis haar twaalfde verjaardag viert, verdwijnen zes tienermeisjes uit het kleine stadje waar ze woont. Ouders worden bang, alle meisjes moeten binnenblijven, de dagen zijn lang en vol angst. Aan het eind van de zomer wordt Chloes vader gearresteerd en veroordeeld als seriemoordenaar, en sindsdien heeft hij de gevangenis niet meer verlaten.
Twintig jaar later werkt Chloe als psycholoog in Baton Rouge, maar soms voelt ze zich net zo verward als haar patiënten zelf. En wanneer er een vijftienjarig meisje verdwijnt, beleeft ze die angstaanjagende zomer weer opnieuw.

Ademloos geschreven door Ragnar Jónasson voorgelezen door Roel Fooij
Looptijd: 6 uur 58 minuten

Vlak voor kerst wordt onderaan de kliffen van een afgelegen baai het lichaam van een jonge vrouw gevonden. Op deze plek, in het noorden van IJsland, was ooit een levendig vissersdorp, maar tegenwoordig zijn er slechts twee gebouwen van over: een oude villa en een vuurtoren. Rechercheur Ari Thor Arason arriveert de dag voor kerst om de zaak te onderzoeken, om er al snel achter te komen dat vijfentwintig jaar geleden de moeder en het zusje van het slachtoffer van dezelfde kliffen hun dood tegemoet zijn gevallen. De enkele bewoners die deze verlaten plaats nog heeft, lijken allemaal iets te verbergen. En dan slaat het noodlot nogmaals toe…

De jongen in het graf geschreven door Toni Coppers voorgelezen door Ilse Cox
Looptijd: 8 uur 40 minuten

Leo Meersman is een van de ergste seriemoordenaars van de laatste decennia. In 2002 kreeg hij levenslang voor het misbruik en de moord op zes jongens. Volgens hoofdinspecteur Michel Masson waren het er zeven. Hij weet zeker dat ook de vijfjarige Arne in de handen van Meersman is gevallen, maar hij heeft het nooit kunnen bewijzen. Jaren later geeft Meersman de moord alsnog toe, maar hij weigert te zeggen waar de jongen begraven ligt. Een tijdje later trekt hij zijn bekentenis ook weer in. 

Zonder lichaam, geen bewijs, maar ook geen verklaring voor de familie. Het is een cold case die al een halve carrière door Massons hoofd spookt en hem raakt in zijn ziel. Dan komt de dag dat de moordenaar op zijn sterfbed ligt en Masson wil zien: hij wil hem iets vertellen...

Novitsjok geschreven door Fedor de Groot voorgelezen door Inge Ipenburg
Looptijd: 9 uur 27 minuten

Eind 1989 ontsnapt CIA-agente Linda Brown in Abchazië op spectaculaire wijze aan Sovjetgeneraal Makarov. Ze verdwijnt samen met een groot aantal ampullen met het zenuwgas Novitsjok 11.
Dertig jaar later wil de Zweedse milieuorganisatie Renad Värld de overbevolking van de aarde terugdringen door de inzet van hetzelfde zenuwgas. De Zweden vragen Makarov de ampullen te traceren. Hij accepteert de lucratieve opdracht, maar houdt er een eigen, duistere, agenda op na.
In Berlijn krijgt rechercheur Monika Hedegaard een huiveringwekkend plan van de Stasi onder ogen dat in een archief is gevonden. Samen met haar zus Isabel stelt ze een onderzoek in naar de achtergrond ervan. Ze stuiten daarbij al snel op Linda Brown en besluiten hun krachten te bundelen. Om te voorkomen dat Makarov in het bezit komt van het zenuwgas, infiltreren Isabel en Linda in Abchazië. De generaal lijkt hen echter steeds een stap voor te zijn. Wat houdt Linda verborgen voor Isabel?
Tijdens een zinderende finale in een verlaten mijnstad komt de schokkende waarheid aan het licht.

Nu breekt mijn pijp! geschreven door Nadine Monfils voorgelezen door Goedele Sannen
Looptijd: 7 uur 48 minuten

De jaren 1950, toen Brussel oh la la en olijk was. De bekende schilder René Magritte - bolhoed, donker pak en een eeuwige pijp tussen de lippen - wordt aan de tramhalte getroffen door de verschijning van een jonge vrouw in een bloemetjesjurk. Terug thuis vertelt hij over dit visioen aan zijn echtgenote Georgette en vereeuwigt hij de jonge vrouw op doek. Enkele dagen later wordt diezelfde vrouw vermoord teruggevonden, met een geparfumeerde liefdesbrief en een boeket seringen. René en Georgette, beiden begiftigd met een gezonde dosis nieuwsgierigheid, besluiten op onderzoek uit te gaan.

Zonder schuld geschreven door Dana Smit voorgelezen door Leonoor Koster
Looptijd: 8 uur 15 minuten

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven.

De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?

De doden voorbij geschreven door Jo Claes voorgelezen door Pieter-Jan De Smet
Looptijd: 10 uur 10 minuten

In Leuven worden op enkele dagen tijd twee mannen in hun woning door een inbreker neergeslagen: een boekenverzamelaar met een zwaar boek, een kunsthandelaar met een bronzen kunstwerk. Beide mannen bezwijken aan hun verwonding; telkens verdwijnt er iets waardevols. Hoofdinspecteur Thomas Berg ontdekt dat er in de twee gevallen een verwijzing naar een plaatselijke, folkloristische figuur werd achtergelaten die niets met de overvallen lijkt te maken te hebben. Hij is ervan overtuigd dat de inbraken gelinkt zijn, maar zijn team denkt daar anders over. En dan valt een derde slachtoffer, iemand die Berg kent, waardoor hij persoonlijk bij de zaak wordt betrokken en het emotioneel erg moeilijk krijgt. Tot overmaat van ramp treffen Berg en zijn team opnieuw een soortgelijke, mysterieuze verwijzing bij het lijk aan.

Bittere vrucht geschreven door Mari Junstedt voorgelezen door Frans van Deursen
Looptijd: 8 uur 35 minuten

Voorjaar op Gotland. Feestorganisator Viktor Algard wordt dood aangetroffen, vergiftigd door cyancide. Commissaris Anders Knutas en inspecteur Karin Jacobssen komen erachter dat Algard een minnares had: Veronika Hammer, een bekende Gotlandse kunstares. Maar zij blijkt verdwenen te zijn. Wanneer Veronika's vier volwassen kinderen worden ondervraagd, wordt duidelijk dat ze allemaal een moeizame relatie hadden met hun grillige, heerszuchtige moeder. Knutas realiseert zich door deze zaak dat hijzelf ook geen goede vader is, en Karin worstelt nog steeds met haar ongewenste zwangerschap van vijfentwintig jaar geleden. Intussen dreigt de zaak uit de hand te lopen: er brandt een zomerhuisje af en er valt opnieuw een gifdode.

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Non-fictie

Zelf doen geschreven door Nina Weijers voorgelezen door Nina Weijers
Looptijd: 8 uur 33 minuten

In Zelf doen probeert Niña Weijers al lezend en schrijvend een route door het leven te vinden. Ze voedt een hond op, leert levenslessen van haar rij-instructeur, verlangt naar de eenvoud van een ikea-handleiding, discussieert over het verschil tussen mensen met een dikke en een dunne huid, ziet hoe alles verwordt tot zelfhulp, wordt dertiger, zoekt een woord voor de binnenkanten van ellebogen, piekert over vals en oprecht sentiment en vraagt zich af wat er in hemelsnaam is gebeurd met haar jeugdicoon Madonna.
Met een even scherpe als zoekende blik bekijkt ze de dingen en zichzelf. 

New York, de gedroomde stad geschreven door Erik Mouthaan voorgelezen door Erik Mouthaan
Looptijd: 5 uur 58 minuten

Als jongen droomde hij al van New York. Sinds 2006 woont hij er als correspondent voor RTL Nieuws. Mouthaan is een echte New Yorker geworden. In zijn boek gaat hij op zoek naar wat die 'greatest city on earth' zo uniek en verleidelijk maakt. Heel veel onderwerpen passeren de revue: de overweldigende skyline, de verslavende energie van de stad, de enorme woonlasten, de hypes, de gentrificatie, de grote verschilen tussen rijk en arm.
Op zijn ontdekkingstocht ontmoet hij unieke stadgenoten: een man die via een iPad wolkenkrabbers in het licht zet, een vrouw die illegaal is en toch een zaak met acht medewerkers runt, een rouwende man die nog steeds de stoffelijke resten zoekt van zijn broer die op 11 september 2001 als brandweerman omkwam.

New York, de gedroomde stad is een ode aan een stad die zich steeds opnieuw uitvindt, waar iedereen een nieuw leven kan beginnen, of daarvan kan dromen.

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Romans

Hier zijn is niet de bedoeling geschreven door Lauranne van Grinsven voorgelezen door Ilke Paddenburg
Looptijd: N.N.B.

Als iemand vroeg waar Saar vandaan kwam, zei ze 'Brabant'. Als iemand zei: 'Dat hoor je niet,' lichtte ze een beetje op. Ze forceerde haar zachte g tot een hardere variant. Ze zei nooit meer 'ons mam' maar 'mijn moeder'. Afstand wilde ze, en van haar familie nog het meest.

Door het overlijden van haar opa moet Saar terug naar haar geboortedorp. Het dorp waar verdriet in een borstzakje past en de dood ruikt naar sudderlappen met spekjus. Als haar oma haar vraagt om te blijven, wordt Saar gedwongen om zich opnieuw te verhouden tot haar familie, en in het bijzonder tot haar moeder.
Een benauwde week volgt, met een dode opa in de woonkamer en vervolgens in de schuur. Iedereen doet zijn best om het gezellig te houden, alleen Saars moeder weet zich geen raad. In dat opzicht is er nog altijd niets veranderd.

Hier zijn is niet de bedoeling is de ontroerende en geestige debuutroman van Van Grinsven. Met een volstrekt eigen vertelstem weet ze op een indringende manier het verhaal te beschrijven van een meisje dat, hoewel ze iedereen op afstand houdt, niets liever wil dan gezien worden.

Astronaut geschreven door Thomias Keno voorgelezen door Anne Lichthart, Tomias Keno, Uriah Havertong
Looptijd: 8 uur 13 minuten

Als Angela tijdens een slapeloze nacht een onbekende man van haar oprit probeert te jagen, slaat ze hem per ongeluk met een schep. Hij ademt niet meer. Wie is deze vreemdeling? Een dakloze, toevallige voorbijganger of een asielzoeker uit het pasgeopende azc in het dorp? Angela is radeloos. Wat moet ze doen? Uit paniek besluit ze de man te verbergen.
Tot Angela’s stomme verbazing zit de man de volgende ochtend aan haar keukentafel sterrenstelsels te tekenen. Hij leeft, maar zegt geen woord. Ze schakelt de hulp in van haar geadopteerde zoon Rocko, een vondeling uit Nigeria die worstelt met zijn plek in het dorp. Angela en Rocko willen koste wat kost achterhalen wie de zwijgende man is en waar hij vandaan komt. Maar is er wel overal een antwoord op?

Reikhalzend verlangenmemoires 2 geschreven door Freek de Jonge voorgelezen door Freek de Jonge
Looptijd:10 uur 1 minuut

De jonge, gevoelige Freek leeft in een wereld vol tegenstellingen. Tussen zijn redderende, aanwezige moeder en zijn zachtmoedige, afwezige vader. Tussen Karel Appel en Anton Pieck. Tussen de rock ’n roll van Bill Haley en uit het hoofd te leren Bijbelverhalen. Tussen het opvolgen van zijn domineesvader en de roeping van het toneel.

33184005f78124cb7026f723511e6b9f.jpg

Young Adult

Boy Queen geschreven door George Lester voorgelezen door nog niet bekend
Looptijd: nog niet bekend

Robin Cooper ziet zijn zorgvuldig uitgestippelde toekomst voor zijn ogen afbrokkelen... Terwijl al zijn vrienden op het punt staan om naar de universiteit te gaan, krijgt hij de ene na de andere afwijzingsbrief van toneelscholen. Onzeker over wat hem nu te doen staat en of hij genoeg talent heeft om zijn dromen alsnog waar te maken, besluiten Robin en zijn beste vrienden een avond uit te gaan om alles te vergeten. Ze bezoeken een lokale dragshow en die avond wordt Robin wordt compleet verliefd op de kunstvorm van drag. Is er dan misschien een ander, schitterend pad voor hem weggelegd...? Met een moeder die niet kan stoppen met praten, een vriendje dat niet voor hun relatie uit durft te komen en een beste vriendin die hem het allerliefst omtovert tot drag queen, rest Robin slechts één ding: het podium op.

Duisternis (de zeven zonderlingen) geschreven door Eva Lindén voorgelezen door Jennifer van Brenk
Looptijd: 7 uur 53 minuten

Het keizerrijk Astonia kreunt onder de druk van de Duisternis. Op bepaalde plaatsen is de druk zo groot dat alle bomen sterven en alle rivieren droog komen te staan. Hele soorten worden uit hun territorium verdreven of op een bloederige manier afgeslacht. Bovendien is er de dreiging van de Cultisten, aanhangers van het occulte die zwarte magie bedrijven.

Een eeuwenoude voorspelling brengt zeven onbekenden bij elkaar in herberg De Verdronken Scheper. Zeven Zonderlingen die op zoek moeten gaan naar zeven delen van een magisch kristal dat de Duisternis kan verdrijven. 'Duisternis' is het eerste boek van een reeks die losjes gebaseerd is op het populaire rollenspel 'Dungeons & Dragons'.

Joann's weg naar zelfliefde: van onzeker meisje naar curvy model geschreven door Joann van Herik voorgelezen door Peggy Vrijens
Looptijd: 6 uur 56 minuten

In Joann’s weg naar zelfliefde vertelt curvy model Joann van den Herik hoe een onzeker meisje met een maatje meer uitgroeit tot curvy model. De jonge rolmodel uit Kaatsheuvel staat bekend om haar bodypositive posts op social media waarin ze dagelijks duizenden mensen inspireert om van het leven te houden en het belang van het uiterlijk te relativeren.

In dit boek volgt de lezer het verhaal van Joann’s alter ego JoJo, die worstelt met de grote impact van het huidige schoonheidsideaal op haar leven. Als grote, forse meid krijgt JoJo vaak ongevraagd adviezen om af te vallen en wordt ze regelmatig uitgescholden. Ze krijgt het gevoel dat haar lichaam er niet mag zijn, iets wat versterkt wordt door de beelden in tijdschriften, op tv en social media. Ze probeert constant om in het perfecte plaatje te passen, maar verliest zichzelf steeds meer. Tot ze voor school een presentatie moet geven over bodypositivity. Niet alleen leest ze alles over de schoonheidsidealen van vroeger en nu en over gefotoshopte modellen, ook hoort ze voor het eerst over de bopo-gemeenschap. Beetje bij beetje wordt ze zekerder over zichzelf en begint ze met het delen van haar zoektocht naar zelfacceptatie op social media.

Joann’s weg naar zelfliefde vertelt het verhaal van zoveel jonge mensen: een leven waarin ze zich niet geaccepteerd voelen omdat ze niet passen in het ideale plaatje. 



Reacties op: Nieuw bij Storytel | mei 2022

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jo Claes

Jo Claes

Jo Claes (1955) is een Vlaamse auteur, en daarnaast leraar Engels en Nederlands....

Toni Coppers

Toni Coppers

Schrijver van misdaadromans. De 'Liese Meerhout serie' wordt momenteel verfilmd ...

Freek de Jonge

Freek de Jonge

Freek de Jonge (1944) is theatermaker, zanger en schrijver. Geruime tijd trad hi...

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout

Rindert Kromhout is een Nederlandse jeugdboekenschrijver. Al vroeg begon hij met...