Advertentie

Meisjes hier, meisjes daar, meisjes overal

op 10 april 2020 door

Het viel ons op dat er de laatste jaren heel veel boeken uitkwamen met "meisje" of "meisjes" in de titel. We hebben ze vanaf 2017 voor je op een rijtje gezet en hebben er een paar voor je uitgelicht. 

2017

Meisjes vermist -  Agustín Martínez
Kees ****: Ondanks de grotendeels ontbrekende spanning is het een intrigerend verhaal, waarin zich diverse interessante en verrassende ontwikkelingen voordoen. De personages zijn sterk en zijn prima uitgewerkt. De ontknoping is onverwacht en zonder meer thrillerwaardig. Het is een goed debuut dat van begin tot eind boeit.

Het vorige meisjeJ.P. Delaney 
Kitty ***: Het vorige meisje is een originele en verrassende thriller die vlot leest. Niet gruwelijk spannend, maar een knap in elkaar gezet verhaal. Enige minpunt is dat het af en toe wat ongeloofwaardig overkomt.

Het meisje uit het noorden - Katarzyna Bonda 
Greet ***: Bonda heeft geprobeerd een intelligente thriller te schrijven, maar is daar wat mij betreft maar ten dele in geslaagd. Hoewel heel goed geschreven, is het verhaal bij momenten te complex en verwarrend. Het boek eindigt met een cliffhanger, waardoor je toch uitkijkt naar het tweede deel in de serie (dat echter nooit vertaald werd). 

Het meisje in het bos - Kate Hamer
Vermiste meisjesMegan Miranda
De laatste meisjes - Riley Sager
Het meisje uit BrooklynGuillaume Musso
Het meisje dat bleef rondhangen - Anne van Doorn

2018

Meisje zonder huid - Mads Peder Nordbo
Greet ****: Sneeuw, ijs, wind en intense kou, het Groenlandse klimaat spreekt tot de verbeelding. Nordbo hanteert een mooie schrijfstijl, beschrijvingen en dialogen wisselen elkaar af, en de hoofdpersonages Matthew en Tupaarnaq zijn goed uitgewerkt. De verhaallijnen komen op het einde mooi samen en de uiteindelijke ontknoping is verrassend en bevredigend.

Het meisje in het ijs - Robert Bryndza
Jeanet****: Dit boek is een echte aanrader, het is het eerste deel van een serie met Erika Foster, waarvan inmiddels zes delen verschenen zijn. Erika is zeer eigenwijs en gaat voor niemand aan de kant. Er zitten verrassende wendingen in waardoor je door wilt blijven lezen. Een spannend boek, als je één deel gelezen hebt, wil je ze allemaal lezen. 

Gebroken meisjes - Simone St. James
Greet ****: St-James is er goed in geslaagd een duistere en dreigende sfeer te scheppen. Bijzonder hoe ze met standaard thrillerelementen - een verdwijningszaak en een paar moorden - toch een origineel verhaal weet neer te zetten. Perfecte opbouw, opgedreven spanning, goed uitgewerkte karakters en een plot die erg goed in elkaar zit.

Alle slechte meisjes - Chris Whitaker
Kees ****: Na een wat stroeve start komt het verhaal goed op gang, maar een hoog tempo heeft het niet. Het heeft een licht psychologisch spanningsveld, maar is, zonder dat het van invloed op de beleving van het verhaal is, soms voorspelbaar, maar de ontknoping is afwijkend. Voor mij een enigszins zwarte en mysterieuze thriller.

Het verloren meisje - Eve Chase
Het perfecte meisje - Anja Feliers

2019

Het vijfde meisje - J.D. Barker
Kitty****Het vijfde meisje is voor de die hard thrillerfans een absolute must read. Begin dan wel met Horen, zien, zwijgen, het eerste deel van de serie met Sam Porter in de hoofdrol. Waarschuwing! Deze serie is verslavend.

Meisje van me - Ilse Ruijters
Jeanet****: Het boek komt een beetje traag op gang, maar dan is het niet meer te stoppen. Je gaat van de ene plottwist over op een andere. Als je denkt te weten hoe het zit, blijkt dit toch weer anders te zitten, erg goed gedaan. 

Het meisje en de nacht - Guillaume Musso
Jeanet***: Het is niet een thriller waarbij je gelijk op het puntje van je stoel zit, dit gaat pas op de helft van het boek gebeuren. De auteur staat bekend als een van de best verkopende auteurs in Frankrijk, maar dat heeft hij met dit boek niet waargemaakt. Maar goed genoeg om zeker een ander boek van hem te gaan lezen. 

Meisje zonder verleden - Michael Robotham 
Kitty****: Het fijne van de thrillers van Michael Robotham is dat je van te voren weet dat je niet teleurgesteld gaat worden. Ook Meisje zonder verleden is weer origineel, vlot geschreven en spannend. Een absolute aanrader!

Het nieuwe meisje - Daniel Silva
Voor de meisjes - Heleen van der Kemp
De schaker en het meisje - Alex Reeve
Het meisje van toen - Edward Hendriks
Het meisje dat nooit daglicht zag - Anne van Doorn
Het vergeten meisje - Toni Coppers

2020

De meisjes zonder naam - Mikaela Bley
Kees ***: Het vierde deel uit een serie, maar met een op zichzelf staand verhaal. Psychologisch zit het verhaal, dat origineel is, goed in elkaar, maar is wel voorspelbaar. Het wordt verteld vanuit wisselende perspectieven, wat voor een redelijk tempo zorgt, maar wel heeft het een beperkte spanningsboog en zijn er weinig verrassende ontwikkelingen.

Meisjes zoals wij - Cristina Alger
Kees ****: Nell Flynn, het hoofdpersonage, lijkt aanvankelijk cliché, maar blijkt boeiend en intrigerend. Gedurende de plot word je getrakteerd op enkele onverwachte ontwikkelingen en wint het verhaal steeds meer aan kracht. De ontknoping heeft een hoog tempo en de spanning neemt toe en alle in het begin ontstane vragen worden beantwoord.

Het bloemenmeisje - Anya Niewierra
Greet ****: Met Nina heeft Niewierra een zeer origineel en interessant hoofdpersonage neergezet. Zowat het hele verhaal wordt vanuit haar perspectief verteld, waardoor je net zo zoekende bent als zij. Het verhaal blijft de hele tijd samenhangend en begrijpelijk, ondanks de behoorlijk complexe plot.

Dit zijn heel wat meisjes bij elkaar, in totaal 27 boeken in de afgelopen circa 3,5 jaar. Wij zijn heel benieuwd welke jij hiervan gelezen hebt? Is jou ook een woord opgevallen dat in veel titels voorkomt?

PS: Op 28 april worden de shortlists van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekend gemaakt. Naar goede gewoonte zullen wij de genomineerden boeken lezen en onze eigen winnaars kiezen. Doen jullie mee? Hou dan de eerste twee weken van de maand mei vrij!  Reacties op: Meisjes hier, meisjes daar, meisjes overal

Meer informatie

Gerelateerd