Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

20 x YA voor onder de boom

op 13 december 2020 door

December is de maand van terugblikken, maar ook de maand van cadeautjes kopen. De Sint is alweer vertrokken en de kerstman staat te trappelen om zijn taken te vervullen. Wat is er nou leuker om een terugblik en het kopen van cadeautjes te combineren? Juist ja, niets. Vandaag heb ik 20 young adult en new adult boeken voor jullie op een rijtje gezet die in 2020 zijn verschenen. Wellicht kunnen ze nog op jouw verlanglijstje of krijg je inspiratie voor een cadeautje voor een andere boekenwurm.

Vanwege de coronamaatregelen bestellen veel mensen online bij de grote reuzen. Hierdoor hebben de lokale boekhandels het moeilijk. Wil je een boek kopen? Doe dat dan bij je lokale boekhandel. Veruit de meeste lokale boekhandels bezorgen bij je thuis, dus je kunt veilig winkelen, ook als ze eventueel moeten sluiten met de nieuwe maatregelen. Als je via Libris bestelt gaat een deel van de opbrengst naar een Libris of Bladzijde boekhandel bij jou in de buurt, je kunt je voorkeur aangeven bij bestelling. Kun je deze kerst niet samen vieren maar wil je toch iemand een digitaal cadeautje geven? Via ebook.nl kun je legaal ebooks cadeau doen. De ontvanger ontvangt dan een downloadlink in zijn/haar/hun mailbox.

Op naar de tips.

Dit artikel is geschreven door Laurie

1. Cinder & Ella van Kelly Oram

Cinder & Ella is een eigentijdse hervertelling van Assepoester. Een boek dat je vanaf de eerste pagina in zijn greep heeft en dat je in één adem uit wilt lezen. Dit is het eerste deel van een tweeluik en het vervolg verschijnt in het voorjaar van 2021.

Na maanden revalideren mag Ella eindelijk naar huis. Niet naar haar moeder, zij kwam om bij het auto-ongeluk, maar naar haar vader die ze nauwelijks kent. Hij woont in Hollywood met zijn nieuwe gezin, maar Ella’s stiefzussen zitten niet op haar te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niks van zich laten horen, maar stiekem droomt ze van hem. Wat ze niet weet is dat Cinder haar ook mist, én de hotste acteur van Hollywood is...

2. Anna K. Van Jenny Lee

Het jaar 2020 is wel het jaar van de hervertellingen, want Anna K. van Jenny Lee is een hervertelling van de Russische wereldklassieker Anna Karenina van Leo Tolstoy.Ook dit is het eerste deel van een tweeluik en het vervolg verschijnt in het voorjaar van 2021.

Anna K. is zeventien jaar oud en staat aan de top van de Manhattan en Greenwich society (alhoewel haar paarden en honden toch op nummer 1 staan). Alexander W. is haar perfecte, ietwat saaie vriendje, en haar bedwingende Koreaans-Amerikaanse vader is haar hele leven al trots op haar geweest. Ze lijkt het dus allemaal perfect voor elkaar te hebben.
Terwijl haar vrienden het moeilijk hebben met hun alledaagse tienerlevens, lijkt Anna er altijd boven te staan. Totdat ze 'graaf' Alexia Vronsky op Grand Central ontmoet. Hij is een beruchte playboy die al jaren van kostschool naar kostschool hopt en alleen voor zijn eigen plezier lijkt te leven. Op papier is hij het tegenovergestelde van Anna. Maar vanaf hun ontmoeting wordt alles anders...
Alexia en Anna voelen zich onvermijdelijk tot elkaar aangetrokken en Anna moet beslissen hoeveel van haar leven ze op wil geven om met Alexia verder te gaan. Maar dan dreigt een schokkende onthulling hun relatie te vernielen en Anna wordt gedwongen zich af te vragen of ze zichzelf überhaupt wel écht kent...

3. Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston

De romcom waar men met smart naar uitkeek verscheen dit jaar, Rood, Wit & Koningsblauw van Casey McQuiston. Dit new adult boek was in 2019 al een grote hype in het buitenland en verscheen in de zomer van 2020 dan ook in het Nederlands. Dit is een boek dat je met een grote glimlach op je gezicht leest en waarbij je vaak genoeg ook hardop kunt lachen. Ondanks dat het een romantische komedie is, stelt het belangrijke thema's aan de kaak. Maar bovenal is het genieten met een hoofdletter G.

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht?

4. Heks & Jager van Shelby Mahurin

Een andere buitenlandse hit uit 2019 die in 2020 in het Nederlands verscheen is Heks & Jager van Shelby Mahurin. Dit boek gaat over een heks men een heksenjager die gedwongen moeten trouwen. Als dit maar goed gaat... Oorspronkelijk zou dit een tweeluik worden, maar inmiddels is bekend dat deze serie een trilogie wordt. Het vervolg verschijnt in het voorjaar van 2021 in het Nederlands.

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine, waar ze alle magie achterwege liet en leefde van wat ze kon stelen. In Cesarine worden heksen als Lou echter opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, beëdigd als Heksenjager, heeft zijn hele leven één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het was nooit de bedoeling dat zijn pad dat van Lou zou kruisen, maar een slechte daad dwingt hen tot een onmogelijke heilige verbintenis. De oorlog tussen heksen en de kerk is eeuwenoud en Lou’s gevaarlijkste vijanden zorgen voor een lot dat nog erger is dan het vuur. Niet in staat om haar groeiende gevoelens te negeren, maar machteloos om te veranderen wie ze is, moet ze een keuze maken. En liefde maakt ons allemaal blind…

5. Tiny pretty things van Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton

Tiny pretty things van Sona Charaipotra en Dhonielle Clayton gaat over het reilen en zeilen op een prestigieuze balletopleiding waar alles draait om de beste te zijn en de beste rollen te verdienen. Dit gehele tweeluik is in 2020 verschenen en de serie staat vanaf 14 december op Netflix. Het tweede deel heet Shiny broken Pieces.

Klein. Breekbaar. Vals.
Gigi, Bette en June behoren tot de beste leerlingen van hun exclusieve balletschool in Manhattan.
De vrijgevochten Gigi is nieuw op school, en wil alleen maar dansen… maar dat zou weleens dodelijk voor haar kunnen zijn. Voor Bette lijkt alles in haar leven mee te zitten, maar het verlangen om haar talentvolle zus te overtreffen brengt een gevaarlijke kant van haar naar boven. En de perfectionistische June moét een hoofdrol zien te bemachtigen dit jaar, want anders maakt haar moeder voorgoed een einde aan haar dansdromen.
In een wereld waarin iedereen zowel je vriend als je vijand zou kunnen zijn, doen de drie meisjes er alles aan om de top te bereiken. Ook als ze daarvoor moeten liegen, opofferen, manipuleren en bedriegen.

6. Raak me. Niet. van Laura Kneidl

De new adult roman Raak me. Niet. van Laura Kneidl gaat over Sage die helemaal naar de andere kant van het land vertrekt om daar aan de universiteit te studeren en het verleden achter zich proberen te laten. Maar dan otnmoet ze Luca, die alles is waar Sage bang voor is. Toch voelt ze zich tot hem aangetrokken. Na het dichtslaan van dit boek wil je direct verder met het slot: Verlies me. Niet. Dit boek is ook in 2020 verschenen.

'Raak me. Niet.' van Laura Kneidl gaat over de achttienjarige Sage. Op haar verjaardag komt ze aan op de universiteit van Nevada. Ze heeft niets: geen geld, geen huis, geen vrienden. Alleen de droom dat ze opnieuw kan beginnen en kan vergeten wat er thuis in Maine is gebeurd. In Nevada krijgt ze een bijbaantje in een bibliotheek, waar ze haar collega Luca ontmoet. Hij is alles waar Sage bang voor is, met zijn doordringende ogen, tattoos en ruige uiterlijk. Maar Luca is niet wie hij lijkt te zijn en hij laat Sages hart ook op een andere manier sneller kloppen.
Laura Kneidl schreef met 'Raak me. Niet.' een meeslepend eerste deel van een new adult-serie, dat eindigt met een grote cliffhanger. Het verhaal van Sage en Luca gaat verder in het tweede deel, 'Verlies me. Niet.'.

7. Zomerburen van Rianne Robben

Een Nederlands debuut dat dit jaar verscheen is Zomerburen van Rianne Robben. Dit boek is inmiddels genomineerd voor de debuutprijs van de Jonge Jury 2021 en dat is, naast dat het een leuk en leerzaam verhaal is, nog een reden om het te willen lezen.

Opgroeien hoort een rechte lijn te zijn. Niet… dit. Olivia heeft haar toekomst al helemaal uitgestippeld: na de zomer gaat ze Nederlands studeren en samenwonen met haar vriendje Niels. Dat plan valt echter in duigen als hij in de eerste week van de zomervakantie alleen naar Australië vertrekt. Verdrietig en in de war besluit Olivia de zomer door te brengen bij haar opa en oma in Drenthe, waar ze elke dag afspreekt met hun buurmeisje Ilse. Met Ilse durft ze haar twijfels te delen; over haar vriendje, haar studie en haar toekomst. Olivia merkt dat ze langzaam weer vrolijker wordt. Zou dat komen door de lieve lach en de mooie krullen van Ilse waar ze opeens zo vaak aan moet denken?

8. Het hart van de adelaar van Emmelie Arents

2020 Is een jaar waarin veel fantasy verscheen van Nederlandse en Vlaamse bodem. Het hart van de adelaar, het debuut van de Vlaamse auteur Emmelie Arents is daar één van en gooide hoge ogen.

Joana Sky bezit het vermogen om dodelijke wensen uit te spreken, een talent dat in Tuvalon wordt gevreesd en vernietigd. Wanneer ze ten onrechte wordt veroordeeld voor het uitspreken van een Hartbewerking, gaat ze de doodstraf tegemoet. Koning Damon heeft echter andere plannen voor het meisje dat in staat is om harten te verpulveren. Ze begrijpt al snel dat haar leven gespaard werd met slechts één doel: het uitroeien van het rebellenleger de Adelaars. De tegenstanders worden sterker, maar Joana’s training aan het hof vormt haar tot het perfecte wapen. De opdracht van de koning is harteloos: hij beveelt Joana om de Adelaars te vernietigen. Lukt het haar om weerstand te bieden en te overleven zonder haar eigen hart op te offeren?

9. De Jacht van Elle Kennedy

Elle Kennedy werd in Nederland vooral bekend als deel ban het schrijversduo Erin Watt, maar haar eigen boeken doen het hier ook erg goed. De "Off-Campus" serie werd goed ontvangen en nu is het tijd voor de spin-off, "Briar U". De jacht is hiervan het eerste deel. Deze boeken zijn los van de andere serie te lezen, maar zijn echte new adult verhalen. De seksscènes zijn vrij expliciet waardoor dit geen geschikt cadeau is voor de jongere lezer.

Er wordt altijd gezegd dat tegenpolen elkaar aantrekken. Dat lijkt te kloppen, want ik snap echt niet waarom ik me anders zo aangetrokken voel tot Colin Fitzgerald. Hij is niet mijn type: hij zit onder de tattoos, en hij is gek op gamen en ijshockey. En hij denkt dat ik oppervlakkig ben. Maar dat is niet het enige wat tegen hem spreekt:
- Hij is heel goed bevriend met mijn broer.
- Zijn beste vriend is verliefd op me.
- En ik woon met hem in één huis.
Dat maakt op zich niet uit – ik heb genoeg aan mijn hoofd. En hij heeft heel duidelijk gemaakt dat hij me niet ziet zitten, ook al knettert het altijd tussen ons.
Mocht mijn sexy huisgenoot ooit van gedachten veranderen, dan weet hij me te vinden…

10. Sterker dan elk afscheid van Enrico Galiano

Enrico Galiano wordt ook wel de Italiaanse John Green genoemd. In 2020 verscheen het tweede boek van deze schrijvende leraar in het Nederlands: Sterker dan elk afscheid. Dit boek gaat over twee jongeren die heel verschillend zijn, maar zich toch tot elkaar aangetrokken voelen. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan...

De 18-jarige Michele was ooit een veelbelovende keeper. Nu moet hij zijn weg zoeken met een blindenstok. Door een auto-ongeluk raakte hij in één klap zijn zicht kwijt. Nina is 17 jaar en is hoogsensitief. Sinds haar vader is overleden, woont ze alleen met haar strenge moeder.
De twee ontmoeten elkaar tijdens hun dagelijkse treinrit naar school en raken verliefd op elkaar. Maar op een dag verbreekt Nina alle contact en Michele is radeloos. Terwijl Nina in een tattooshop een tattoo laat zetten, vertelt ze aan Flo, de oudere, ruige eigenaar, over de ontmoeting. Al snel ontdekt Flo dat Nina iets achterhoudt.

11. These violent delights van Chloe Gong

Een recent verschenen Engelse titel die nu al razend populair is, is These violent delights van Chloe Gong. Dit is een hervertelling van Romeo en Julia, maar dan met het Shanghai van 1926 als decor. Het verhaal bevat ook monsters, dus een leuke twist.

The year is 1926, and Shanghai hums to the tune of debauchery.

A blood feud between two gangs runs the streets red, leaving the city helpless in the grip of chaos. At the heart of it all is eighteen-year-old Juliette Cai, a former flapper who has returned to assume her role as the proud heir of the Scarlet Gang—a network of criminals far above the law. Their only rivals in power are the White Flowers, who have fought the Scarlets for generations. And behind every move is their heir, Roma Montagov, Juliette’s first love…and first betrayal.

But when gangsters on both sides show signs of instability culminating in clawing their own throats out, the people start to whisper. Of a contagion, a madness. Of a monster in the shadows. As the deaths stack up, Juliette and Roma must set their guns—and grudges—aside and work together, for if they can’t stop this mayhem, then there will be no city left for either to rule.

Perfect for fans of The Last Magician and Descendant of the Crane, this heart-stopping debut is an imaginative Romeo and Juliet retelling set in 1920s Shanghai, with rival gangs and a monster in the depths of the Huangpu River.

12. Misschien nu van Colleen Hoover

In 2016 verscheen het boek Misschien Ooit van Colleen Hoover. Hierin volgden we Sydney en Ridge, maar maakten we ook al kennis met de inmiddels ex-vriendin van Ridge: Maggie. Misschien nu gaat over haar, maar is ook los te lezen.

Ridge en Sydney zijn eindelijk samen, maar Maggie – Ridge' ex – staat er nu alleen voor. Ze geniet van haar vrijheid, maar moet ook dealen met haar taaislijmziekte. Maggie besluit een bucketlist te maken om alles uit het leven te halen. Punt 1 op de lijst: skydiven. Daar ontmoet ze Jake, een adrenalinejunkie, precies wat Maggie wil én nodig heeft. Colleen Hoover schreef 'Misschien nu' in samenwerking met muzikant Griffin Peterson, die ook voor dit deel in de serie een exclusieve soundtrack maakte.

13. Liefde is voor losers van Wibke Brueggemann

In Liefde is voor losers van Wibke Brueggemann wil Phoebe helemaal niets van de liefde weten, maar ze komt erachter dat liefde geen keuze is. Dit debuut is geschreven in ddagboekvorm en is ook geschikt voor de jongere lezer.

Verliefdheid, dat is helemaal niks. Dat doe je jezelf toch niet aan? Maar Phoebe komt erachter dat het nou niet bepaald een keuze is in ‘Liefde is voor losers’, een LGBTQ Young Adult-boek in de traditie van Bridget Jones. De vijftienjarige Phoebe vindt dat liefde maar voor losers is. Ze gaat er niet aan beginnen. Tenminste, dat denkt ze. Totdat ze Emma ontmoet, die al haar plannen en theorieën in de war schopt. Vlijmscherp en hilarisch schrijft Phoebe haar kijk op het leven en wat haar overkomt op in haar dagboek. Ze is de volgende in een reeks sterke vrouwen als Bridget Jones en Georgia Nicholson, maar dan van nu. Wibke Brueggemann woont tegenwoordig in Londen, maar ze groeide op in Duitsland en de Verenigde Staten. ‘Liefde is voor losers’ is haar debuut.

14. Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston

Wil je een origineel sprookje cadeau doen dat eens geen deel van een serie is? Dan is Tussen de beesten en wilde rozen van Ashley Poston de perfecte keuze. Het boek is wel wat duister, maar het verhaal is zeer origineel.

Een betoverende fantasy om jezelf keer op keer opnieuw in te verliezen.
Cerys is veilig in het koninkrijk Aloriya. Er is geen ziekte of honger en er heerst al jaren vrede. Zo is het al sinds de eerste koning een deal maakte met de Vrouwe die het bos dat aan het koninkrijk grenst regeerde. Maar terwijl Aloriya opbloeide, werd het bos donker, vervloekt en verboden. Cerys weet dit maar al te goed: ze wist maar net te ontsnappen toen het bos haar vrienden en moeder vermoordde. Nu draagt Cerys een klein beetje van de vloek in haar bloed, een herinnering aan de dag dat ze alles verloor. Het grootste gevaar waar ze nu mee geconfronteerd wordt, als dochter van de tuinman, is de vervelende vos die haar maar niet met rust laat.
Als een nieuwe koningin wordt gekroond, dalen de dingen die lang verborgen lagen in het bos neer op het koninkrijk. Cerys wordt gedwongen te vluchten, met als enige metgezellen de kleine vos, een vreemde en krachtige beer en de magie in haar bloed. Het is aan haar om de legendarisch Vrouwe van het Woud te vinden en haar dorp te redden. Maar het bos is gevaarlijker dan ze ooit gedacht had en als de geheimen uit het verleden worden onthuld, is er alles voor nodig om te overleven.

15. De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins

2020 Zat vol verrassingen. Het verschijnen van De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins was daar één van. Tien jaar na de verschijning van Spotgaai, het laatste deel in "De Hongerspelen", was daar opeens de aankondiging van een boek over de hongerspelen van president Snow, vierenzestig jaar geleden. Dit boek is leuk voor mensen die de Hongerspelen hebben verslonden, maar ook leuk voor lezers die nog geen kennis hebben gemaakt met deze young adult klassieker. De ballade van slangen en zangvogels speelt zich namelijk veel eerder af, dus je kunt meteen door met de originele trilogie.

Ambitie motiveert hem. Competitie drijft hem. Maar macht kent een prijs. Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus’ prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen. Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

16. De Ijzige verloofde van Christelle Dabos

Er verschenen veel vernieuwende fantasy boeken dit jaar, zo ook De Ijzige verloofde van Christelle Dabos. Het boek is wel een dieseltje, het moet even op gang komen. Het eind laat je nieuwsgierig naar het vervolg achter en dat komt goed uit. De vermisten van Maneschijn verschijnt al in januari 2021.

De spiegelpassante van Christelle Dabos is dé fantasyhit van dit moment. Ontdek een betoverende wereld in De ijzige verloofde, het eerste deel van deze magische, nieuwe serie. Een onvergetelijke heldin, een adembenemende wereld van zwevende arken en familieclans, een verhaal dat nog nooit eerder is verteld – treed binnen in een fabelachtig universum waar je voor altijd wilt blijven vertoeven… Ophelia, een eigenzinnig buitenbeentje en onbegrepen genie van de ark Anima, heeft twee gaven: ze kan de geschiedenis van voorwerpen lezen en ze kan reizen via spiegels. Onverwachts wordt ze uitgehuwelijkt aan Thorn, een introvert maar invloedrijk lid van een machtige clan. Ze is gedwongen hem te volgen naar Citaceleste, de hoofdstad van de ijzig koude ark Pole. Daar ontdekt ze dat ze een pion is in een politiek spel dat niet alleen verstrekkende gevolgen voor haar eigen leven heeft, maar ook voor haar geliefde Anima. ‘Sommigen zullen aan Alice in Wonderland denken, anderen aan Harry Potter en weer anderen aan Miyazaki’s wereld. Maar denk vooral: een toekomstige klassieker in de young adult-literatuur.’ Lire, toonaangevend boekenmagazine

17. Tot onze wegen scheiden van Emma Anna

Een onderwerp dat je weinig tegenkomt in new adult boeken is het geloof. Tot onze wegen scheiden van Emma Anna brengt dit onderwerp wel ter sprake. Hoe ga je om met de verwachtingen die de geloofsgemeenschap van je heeft terwijl jij de wereld wilt zien?

Wat als je gevangen zit in je eigen leven?

De eenentwintigjarige Ada woont al haar hele leven in het strenggelovige dorpje Breesden. Wanneer ze een paar weken voor haar huwelijk voor haar studie in Roosendaal moet zijn, ontmoet ze door omstandigheden de jongere Belen, zoon van een Griekse restauranteigenaar. Ze krijgt een baantje als serveerster aangeboden en hoewel ze weet dat haar ouders het nooit zouden goedkeuren, zegt ze ja.

Ada probeert krampachtig haar twee verschillende levens gescheiden te houden tot de grote dag. Vanaf dan zal ze de rol van plichtsgetrouwe echtgenote moeten spelen. Maar naarmate die dag dichterbij komt, trekt ze meer en meer naar Belen toe. Er ontstaat een oprechte en open vriendschap; iets wat ze nog nooit eerder heeft ervaren.

Ada begint te beseffen dat de waarden en normen die ze haar hele leven al met zich meedraagt door Belen in gevaar komen, maar hem en zijn vrije leven loslaten is niet gemakkelijk als ze diepere gevoelens voor hem krijgt. Kan ze een andere weg inslaan als ze tegelijkertijd bang is voor de mensen die haar zouden moeten beschermen?

18. Hoe dan ook van Kara McDowell

Het enige kerstboek in dit artikel is Hoe dan ook van Kara McDowell. Hoofdpersoon Paige kan niet kiezen hoe ze haar kerstvakantie wil doorbrengen, ze is bang de verkeerde optie te kiezen. Dan glijdt ze uit en vanaf dan leidt Paige twee paralelle levens.

De gemiddelde persoon neemt zo'n 35.000 beslissingen per dag. Dat zijn er ongeveer 34.999 te veel voor Paige Collins, die elke keer weer bang is dat ze de verkeerde keus maakt. Wat als het haar bestemming is om een beroemde kunstenaar te worden, maar ze haar talent verspilt en voor drama kiest? Wat als er een koolmonoxidelek is in het kunstlokaal, en iedereen dood neervalt? (Heftig, maar mogelijk!)

Niet zo gek dus dat Paige als ze moet kiezen tussen twee lastminute opties voor haar kerstvakantie, verlamd raakt door de angst dat ze de verkeerde optie kiest. Moet ze met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het romantische vakantiehuisje van zijn familie in de bergen? Of moet ze met haar moeder meegaan naar New York, een stad waar Paige haar hele leven al over droomt?

Op het moment dat Paige ongeveer ontploft van de keuzestress, grijpt het lot in. Paige glijdt uit op een gladde supermarktvloer en vanaf dat moment leidt ze twee parallelle levens. In het ene vertrekt ze naar New York, een stad waar ze verliefd op wordt... en waar ze valt voor de charmes van haar onverwachte stadsgids. Het andere leidt naar de bergen waar Paige eindelijk een kans lijkt te hebben bij Fitz... tot haar angsten alles dreigen te verpesten.

Voordat Paige haar happy ending kan beleven moet ze haar angsten zien te accepteren én overwinnen. En ze zal moeten inzien dat je niet perfect hoeft te zijn om liefde te verdienen.

19. A song of wraiths and ruin van Roseanne A. Brown

Nog een Engels boek dat echt niet mag ontbreken is A song of wraiths and ruin van Rosanne A. Brown. Dit boek is gebaseerd op West-Afrikaanse folklore en mythologie en stelt belangrijke thema's aan de kaak.

For Malik, the Solstasia festival is a chance to escape his war-stricken home and start a new life with his sisters in the prosperous desert city of Ziran. But when a vengeful spirit abducts Malik’s younger sister, Nadia, as payment into the city, Malik strikes a fatal deal—kill Karina, Crown Princess of Ziran, for Nadia’s freedom.

But Karina has deadly aspirations of her own. Her mother, the Sultana, has been assassinated; her court threatens mutiny; and Solstasia looms like a knife over her neck. Grief-stricken, Karina decides to resurrect her mother through ancient magic . . . requiring the beating heart of a king. And she knows just how to obtain one: by offering her hand in marriage to the victor of the Solstasia competition.

When Malik rigs his way into the contest, they are set on a course to destroy each other. But as attraction flares between them and ancient evils stir, will they be able to see their tasks to the death?

The first in an fantasy duology inspired by West African folklore in which a grieving crown princess and a desperate refugee find themselves on a collision course to murder each other despite their growing attraction.

20. Gloei van Edward van de Vendel

De laatste cadeautip is een non-fictie van Querido Glow, de imprint van uitgeverij Querido die zich als doel heeft gesteld om zoveel mogelijk boeken met LHBTQIA+ personages op de Nederlandse markt te brengen. Gloei van initiatiefnemer Edward van de Vendel is één van de eerste boeken van dit imprint. In dit boek vertellen twintig LHBTQIA+ jongeren met verschillende achtergronden over hun leven en wat hen bezighoudt. Een zeer leerzame non-fictie.

In deze bundel laat Edward van de Vendel twintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Ze vertellen uitgebreid en openhartig over alles wat er in hun leven gloeit: liefde, woede, ambitie. Daarin zijn ze zeer verschillend: van de achttienjarige paralympische zwemkampioen tot de Syrische bootvluchteling. Hoe divers ze ook zijn, ze hebben één ding gemeen: hun geaardheid of hun gender wijkt af van die van de meerderheid. Hun verhalen ontroeren en laten je niet zelden met ingehouden adem verder en verder lezen.
Ieder interview wordt voorafgegaan door een gedicht dat Van de Vendel maakte naar aanleiding van het gesprek, en een getekend portret door Floor de Goede.

Heb jij nog cadeautips? Deel deze dan met ons, zodat wij onze verlanglijstjes nog meer kunnen aanvullen.



Reacties op: 20 x YA voor onder de boom

Meer informatie