Advertentie

Hebban vandaag

Leesclubs /

Dit is de Week van de Leesclub

Van 28 januari tot en met 3 februari vindt de allereerste Week van de Leesclub plaats. In deze week worden er door het hele land activiteiten georganiseerd door de deelnemende organisaties. Op Hebban vind je elke dag twee artikelen en leuke winacties!

Wat is er te doen? | De deelnemers | Hebban Leesclubboek van het Jaar | Week van de Leesclub 2019

Maandag 28 januari

Lidewijde Paris - het belang van lezen

Het startsein van de Week van de Leesclub werd gegeven door Week van de Leesclub-ambassadeur Lidewijde Paris, bekend van de Lees!ambassade en haar boek Hoe lees ik?

Eén ding weet ik nu heel zeker: deel uitmaken van een leesclub is voor veel mensen ongelooflijk belangrijk. Er is, blijkt, helemaal niet één doorslaande reden waarom iemand bij een leesclub is. Er is – natuurlijk! Natuurlijk! Hoe naïef en onnozel was ik eigenlijk? – niet één heilige methode voor dat nagesprek.

Extra leuk: je kunt het boek Hoe lees ik? winnen. Ga naar de winactie.

Lidewijde Paris: Het belang van leesclubs

De Hebban Blind Date-leesclubs

Tijdens de Week van de Leesclub kun je je inschrijven voor drie Hebban Leesclubs. Alleen... we vertellen je niet om welke boeken het gaat, het zijn Blind Dates! We lichten een tipje van de sluier om met een minifragment en steekwoorden en dat vul jij aan met je nieuwsgierigheid en gevoel voor avontuur. Durf je het aan?

Let op: inschrijven kan tot en met 3 februari. Wees er op tijd bij!

Een Blind date-leesclub ... Durf jij?

Dinsdag 29 januari

Japanse literatuur

Vind je de Japanse cultuur ook intrigerend, en wil je daar wel eens meer over weten door Japanse romans te lezen? Leesclub-organisatie Senia richt samen met ‘Schwob’, onderdeel van het Letterenfonds, begin 2019 Leesclubs Japanse Literatuur op.

Meer informatie

Atlas Contact adviseer (met winacties!)

Het is de allereerste editie van de Week van de Leesclub (28 jan - 3 feb) en dat is een goede reden om een feestje te bouwen, vindt ook Uitgeverij Atlas Contact. Vijf van hun uitgevers en redacteuren vertellen waarom een boek zo geschikt is voor een leesclubbespreking.

Van twee van deze titels kun je bovendien exemplaren winnen voor je hele leesgroep!

Win een boek voor je hele leesgroep!

Woensdag 30 januari

Hebban Luisterclub Wil

In de Week van de Leesclub kan een Luisterclub natuurlijk niet missen. We gaan Wil van Jeroen Olyslaegers luisteren via de gratis Hebban Luisterboekenapp. Doe je mee?

Ga naar de Luisterclub rond Wil

11 tips voor een succesvolle leesclub

Als je graag met anderen in een leesclub over boeken wil praten heb je in principe twee mogelijkheden: je aansluiten bij een leesclub die al bestaat of een nieuwe leesclub beginnen. In beide gevallen kun je kiezen voor een online leesclub of een ‘real life’ leesclub, waar je met elkaar om de tafel zit. Leesclubassistent Frank Hockx deelt elf praktische tips voor een succesvolle leesclub.

Ontdek de 11 tips en meer

Donderdag 31 januari

Leesclub anders dan anders

De meeste leesclubbijeenkomsten bestaan uit een inleiding over de schrijver en zijn of haar werk en een discussie over het boek. Er zijn ook andere manieren om de discussie op gang te brengen of de bijeenkomst met andere werkvormen aan te kleden. Hieronder vind je een aantal suggesties voor als je het eens helemaal anders wilt aanpakken, bijvoorbeeld tijdens de laatste bijeenkomst van het seizoen van je leesclub.

Ontdek alternatieve werkvormen

Logboek van een leesclub-lid

Kathinka Stel (60) werkt op een advocatenkantoor in Amsterdam. Een jaar of twaalf geleden reageerde ze op een advertentie van twee vriendinnen die een ‘50+ leesclub’ wilden oprichten. “Ik was pas 48, maar mocht toch meedoen.” Door de jaren heen zijn er leden bijgekomen en afgevallen en daar zijn soms mooie verhalen aan verbonden. Nu is er weer zo’n fase dat Kathinka’s club nieuwe leden kan gebruiken.

Lees mee met Kathinka

Win een Boekenpost-leespakket

Raak jij niet uitgelezen en ben je altijd op zoek naar nog meer lees- inspiratie en verdieping? Kruip deze winter in je stoel met een stapel Boekenposten! Vul onderstaande formulier in en maak kans op een Boekenpost-leespakket met de vier meest recente uitgaven.

Win een Boekenpost magazine-pakket

Vrijdag 1 februari

Lezen als hobby

Lezen is bij uitstek een individuele, solitaire bezigheid. Lezen in clubverband lijkt dan ook een contradictio in terminis. Wie leest, trekt zich terug uit de fysieke wereld om tijdelijk te verdwijnen in een geconstrueerde wereld van letters, woorden, zinnen, leestekens, alinea’s, witregels en hoofdstukken. Een wereld van onbeperkte mogelijkheden, waar eigen interpretatie en fantasie de vrije loop hebben. Lezen is tot je nemen, is leren. En lezen verruimt de geest. Maar voor wie de eigen leeservaring wil delen en in groepsverband boeken wil lezen, biedt de leesclub uitkomst – en veel meer.

De leesclub als passie

Beter leren lezen met een leesclub

Samen lezen in een leesclub is voor anderstaligen en minder ervaren lezers een goede manier om leesplezier te ontwikkelen. Zij oefenen het lezen, vergroten hun woordenschat en ontmoeten andere mensen. Tineke Datema van organisatie Rijnbrink zet een paar initiatieven op een rij.

Leesclubs voor laaggeletterden

Win 'De leesclub aan het einde van de wereld'

Op 12 februari verschijnt de roman De leesclub aan het einde van de wereld van Sophie Green. Een boek dat bewijst dat echte vriendschap zich niet laat tegenhouden door een paar honderd kilometer afstand. Tijdens de Week van de Leesclub mogen we met dank aan Uitgeverij De Fontein exemplaren weggeven. 

Ga naar de winactie

Zaterdag 2 februari

Een vergeten goudmijn - verhalenbundels bespreken in leesclubs

Het genre van het korte verhaal staat de laatste tijd volop in de belangstelling. In deze jachtige tijden leent een verhaal zich goed om in korte tijd te lezen. Desondanks geven de meeste lezers nog de voorkeur aan een roman en ook in leesclubs komen verhalenbundels vrij weinig aan bod. Dat is spijtig, want zo blijft een goudmijn aan fictie buiten het blikveld. We geven hier daarom enkele suggesties voor het bespreken van verhalenbundels in je leesclub én een aantal aansprekende titels.

Ontdek verhalenbundels voor je leesclub

Win debuutroman 'Desalnietbemind' voor je hele leesgroep!

In de zomer van 2018 verscheen bij Uitgeverij Brandt Desalnietbemind, de debuutroman van de mysterieuze Annabel Jonk. Achter dit pseudoniem gaat iemand schuil die zelf liever in de schaduw staat, omdat het tenslotte om haar boek gaat. Naar eigen zeggen is ze 'iemand die houdt van gelaagde verhalen over voorwaarts ploeterende mensen. De schaduwzijde van de menselijke psyche en haar dilemma’s fascineren me bovenmatig. Als schrijver houd ik ervan scènes en scène-wisselingen te scheppen waarin er voor de ware aard geen ontkomen aan is.' Jonks debuutroman Desalnietbemind gaat over liefde, schaamte, vriendschap, wraak, compassie en geheimen die perfect verborgen hadden moeten blijven.

Lees alles over Desalnietbemind en de winactie

Week van de Leesclub

28 januari tot en met 3 februariOver de auteur

Hebban Crew

2128 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit is de Week van de Leesclub

 

Gesponsorde boeken