Hebban vandaag

Community /

Dit was februari: elke maand een Reading Challenge update

door Hebban Crew 53 reacties
De tweede maand van 2020 is ten einde en we kijken uit naar de lente die voor ons ligt. Liggen we nog op schema of gooide carnaval roet in het eten? Tijdens de maandelijks Reading Challenge Update houden we jullie het hele jaar lang op de hoogte van alle statistieken en lezerservaringen.

Zijn we in februari nog net zo enthousiast als we waren in onze eerste maand? Er komen steeds meer boeken bij, dus daar lijkt het wel op. Intussen zitten we op meer dan 8800 Challenge-deelnemers, willen we samen meer dan 330.000 boeken lezen dit jaar en hebben we er al bijna 43.000 op zitten. Het klinkt als volle kracht vooruit!

Doe jij al mee aan de Reading Challenge?

Lijstjes vol boeken

Net zoals jullie zijn wij dol op lijstjes, en vooral tijdens de Reading Challenge kun je je hart ophalen. Er is namelijk zowel een top 100 aan voorgenomen boeken als een top 100 aan daadwerkelijk gelezen boeken. Wat treffen we in februari aan, en hoe verhoudt het zich tot januari? Van elke ranglijst geven we je de 5 hoogst genoemde titels:

VOORGENOMEN BOEKEN
GELEZEN BOEKEN


Doods geheim
van Robert Bryndza

Zon van Lucinda Riley

Perfecte resten van Helen Fields

Het vijfde meisje van J.D. Barker

DNA van Yrsa Sigurdardottir


Doods geheim
van Robert Bryndza

De zeven zussen van Lucinda Riley

Het vijfde meisje van J.D. Barker

Perfecte resten van Helen Fields

Huis vol leugens van Nicci French

 
 


In februari is het Doods geheim van Robert Bryndza dat bovenaan beide lijsten prijkt. Vorige maand kwam die nog maar voorzichtig op in de voorgenomen lijst, maar het boek is intussen anderhalve maand uit en gaat als een speer. Verder verwelkomen we natuurlijk – geen verrassing daar – nieuwkomer Zon van Lucinda Riley in de lijst. DNA van Yrsa Sigurdardottir zakt omlaag, maar blijft in de top 5. Een grote verrassing kunnen we deze lijst niet noemen: vrij constant en met de verwachte toevoeging van het nieuwste 'De zeven zussen'-deel. We zetten hem in de wacht tot maart – spring uit de band en verras ons met hele gekke keuzes volgende maand!

In de Gelezen-lijst zakt Nicci French met Huis vol leugens een flink eind, terwijl De zeven zussen van Lucinda Riley op dezelfde plaats blijft staan. Het vijfde meisje van J.D. Barker krijgt nieuw gezelschap achter zich aan, want zowel DNA als Familiegeluk van Barbara Sevenstern zakken uit de top 5. Het zijn Robert Bryndza en Helen Fields die de plaatsen ingepikt hebben. Bryndza's Doods geheim wordt al flink gelezen om 1.5 maand na verschijnen al zo vaak opgepakt te zijn dat hij met stip op 1 komt. Perfecte resten blijft goed scoren, dus we verwachten deze ook nog wel terug te zien in maart.

Van welke boeken die in februari zijn verschenen verwacht jij een enorme sprong voorwaarts in de lijsten? 

Bekijk de top 100 voorgenomen boeken Bekijk de top 100 gelezen boeken

Welke genres zijn populair?De thrillers blijven de meeste ruimte innemen: 53% van de voorgenomen boeken en 51% van de gelezen boeken. In januari zaten ze nog wat lager, dus de thrillers winnen over het algemeen genomen aan ruimte. Literatuur en feelgood staan op 37% in februari, zowel in de gelezen lijst als voorgenomen lijst. Dat is ook het geval bij non-fictie, een constante 7%. Net zoals in januari blijven de Young Adult en kinderboeken achter met maar een paar procent van de hele taart. In de voorgenomen lijst zijn ze zelfs helemaal weggevallen. Hoog tijd om een inhaalslag te maken, dus. Zet een paar mooie boeken van De 24 van maart in de categorieën YA & Junior op je Wil ik lezen-plank en vink 'Reading Challenge 2020' aan!

Hebbanners over de Challenge

Hoe gaat jouw Challenge?

Voor Kim Hukom is het de eerste keer dat ze meedoet met de Reading Challenge, en ze merkt al direct een positief effect:

'Nu ik voor het eerst 'echt' mee doe met de challenge merk ik dat ik veel meer lees dan normaal. Ik vind het erg leuk om bij elke categorie een boek te zoeken. Aangezien ik normaal gesproken ook al allerlei verschillende genres lees, is deze challenge voor mij geen probleem. Omdat dit jaar privé erg druk zou worden, heb ik ingezet op 48 boeken. Na februari zit ik echter al op 16. In dit tempo ben ik dus halverwege het jaar al klaar. Gelukkig zijn er dan nog steeds heel veel mooie boeken om te lezen.'

Toch kunnen de prestaties van sommige Challengers weleens zorgen voor twijfels bij mensen die lager in hebben gezet. Zo laat Inge68 weten:

'Met mijn 12 boeken (ofwel ééntje per maand) ben ik duidelijk het kneusje in dit gezelschap. Teveel werk en andere bezigheden verhinderen me om zoveel te lezen als ik echt zou willen, maar desalniettemin zit ik dit jaar behoorlijk op schema... ik ben al halfweg in boek drie.'

Gelukkig duikt ons Hebban Team er meteen op om haar gerust te stellen. Evelien weet het fantastisch te verpakken: 'En bekijk het even van de positieve kant, je bent al halverwege boek 3 dus eigenlijk loop je al voor op schema!' En dat is natuurlijk zo. Het maakt niet uit hoeveel je leest, zo lang je er maar heerlijk plezier in hebt. 

 

Hebbanners over de Challenge

Leesflow

Sommige deelnemers zitten in februari al in een heerlijke leesflow. Hoewel veel lezen niet direct betekent dat je ook alle hokjes af kunt vinken van de checklist, kan dat de pret niet drukken. Leon heeft zelfs een extra leesmoment weten te vinden:

'Ik zit aardig op schema, zeker sinds ik het ebook heb gevonden. Ik lees deze nu op mijn werk tijdens de lunchpauze.'

Voor Merel zijn challenges en readathons enorme motivaties om meer te lezen:

'Door een fantastische Valentijns readathon van het Readathon Café heb ik in 24 uur maar liefst 854 bladzijden gelezen. Dat tikte dus lekker aan voor de challenge! Ook met de uitleesdag heb ik een tandje bijgezet en jawel, aan het einde van de zondag weer een boek kunnen afvinken! Dit soort evenementen motiveren me enorm om nog meer te lezen. Ik loop daardoor enorm goed op schema.'

Greet Braem is echt niet te stoppen, maar dat is dan ook een ervaren lid van het Hebban Team. Ze is actief in de cafés en is een van onze recensenten:

'Ik wilde al roepen dat ik heel trots op mezelf ben omdat ik me deze maand niet tot een of ander samenleesproject heb laten verleiden, maar euh... dat bleek niet helemaal waar te zijn, want ik kocht, las en besprak Kwijt van Sandra J. Paul (in het Samenleescafé). Gisteren was ik in de bieb en heb ik het boek voor een samenleesproject in maart opgehaald (initiatief van Merel): De ballade van het treurige café van Carson McCullers. En voor iemand het vraagt: ik heb nu niet één biebboek in huis, maar acht. Jawel.'

Hebbanners over de Challenge

Leesdip

Ben jij niet zo'n hele productieve lezer deze maand? Laat je niet afschrikken, want je bent zeker de enige niet. En bedenk je ook dat dit pas de tweede maand van het jaar is. Er komen nog allerlei feestdagen, vakanties en Hebban Uitleesdagen aan waarin je je slag kunt slaan. En natuurlijk tussendoor, want elke dag kun je wel een excuus bedenken voor een leesmomentje. Sluit gewoon je kinderen op in de badkamer, laat de hond in z'n eentje naar buiten en duw je wederhelft de deur uit om boodschappen te doen. Even rust!

'Na Gozert heb ik even een leesdipje hoor, Gozert was steengoed. Wel liggen er enkele boeken open die toch wel lekker lezen maar het gaat wat trager dan normaal.' - Joella van den Broek

Het lezen van een moeilijk boek waar je doorheen worstelt levert aan het eind (naast voldoening) toch ook nog wel wat andere voordelen op. Dat merkt Stellina:

'Ik heb voorzichtig ingezet op 38 boeken, momenteel zit ik aan 13. Het eerste boek was een reuzeklepper Thomas Mann met De Toverberg, die telt best wel voor 2 extra boeken, het was zwoegen. Na De Toverberg voelen alle boeken aan als vakantie.'

Vanille geeft een mooie tip om je niet uit het veld te laten slaan door je leesdip. Hou er rekening mee dat het altijd weleens kan gebeuren en dan sta je nooit voor een verrassing:

'Deze maand gaat het lezen wel goed. Na de feesten in januari had ik even een leesdip. Komt bij mij meestal 1 keer per jaar voor, ik hou er al rekening mee bij het instellen van het aantal boeken bij de challenge. Ik vind het zo gek, ik doe niets liever dan lezen maar eens per jaar moeten de boeken even aan de kant en heb ik een leesdip.'

Ook worden er weer wat tips gegeven. Sammie1818 las wat minder in februari dan in januari, maar dat komt door een dikke klepper, Masters of the Air. '744 pagina's. Het boek is zeker aan te raden! Het gaat over de Amerikaanse bommenwerperpiloten tijdens de WOII.' 

Neem ook een kijkje in het Reading Challenge Café

Reading Challenge tips van de Hebban Crew
Doe mee aan een Hebban leesclub. We hebben ze in alle genres. Samen lezen is een fijne stok achter de deur, en ingelote deelnemers krijgen een gratis exemplaar!
Doe mee met een van de vele winacties die we organiseren voor heerlijk nieuw boekenvoer. Zorg voor een goede motivatie, dan maak je namelijk meer kans!
Om je Reading Challenge speels te houden vink je de categorieën af in de checklist. Het geeft een echte kick als je er met één boek wel drie kunt aanvinken.
Hou het Reading Challenge kanaal in de gaten; het hele jaar door publiceren we leuke artikelen boordevol inspiratie en tips om Challenge-lezen leuk te houden.

Hoe gaat het met jouw Reading Challenge?Over de auteur

Hebban Crew

2366 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Dit was februari: elke maand een Reading Challenge update

 


Gesponsorde boeken