Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

Fantastische kunstenaars: Titus Lunter

Hebban geeft graag een podium aan de fantastische kunstenaars en illustratoren die de Lage Landen rijk zijn. Auteur en illustrator Peter Kaptein heeft de beste genrekunstenaars van Nederland en Vlaanderen opgespoord. Dit keer: Titus Lunter.

Op de Hebban Page voor de Fantastische Kunstenaars brengen we al die geweldige artiesten bij elkaar. De eerdere edities die nog niet op de Hebban Page staan, vind je hier: Marco Lap, Tais Teng, Yasmin Sheikh, Michal Kus, Brun Croes, Noud van Miltenburg, Dimi Devos en Anna Verhoog. Er is ook een interview met de initiatiefnemer van deze rubriek gepubliceerd: Peter Kaptein.

Titus Lunter (1986) is geboren in Nederland, werkt in Denemarken en woont in Zweden.

Wat heb je gedaan? Voor wie heb je o.a. gewerkt? Waar?

Ik heb gewerkt voor Ubisoft, Sony, Microsoft, Wizards of the Coast en verschillende klanten via MOOD visuals, waar ik op dit moment werk. Onder andere in Nederland, Engeland, Zweden en Denemarken.

Ik doe voornamelijk concept art voor films en games, maar ook illustraties voor o.a Magic: The Gathering.

Wat is je ding?

Ik vind het heerlijk wat ik nu doe, concepts for games, films en illustraties voor projecten en producten die ik tof vind. Mijn modus operandi is voornamelijk 'lege' landschappen. Ik wil graag de kijker in de scene plaatsen en hem de gelegenheid geven om het landschap door zijn eigen ogen waar te nemen, niet door de ogen van een figuur in het schilderij. Daarom gebeurd er niet veel, het is jij tegen het landschap.

Jij en Suzanne Helmigh hebben de oorspronkelijke teken-bijeenkomsten in Utrecht georganiseerd. Hoe is dat begonnen? En waarom?

Dat was vooral Suzanne. Zij is erg gefocussed op het sociale aspect van de community en mensen samen brengen. Het is van belang dat we elkaar goed kennen en van elkaar leren. Haar modus operandi draait enorm om leren en delen. Het nadeel van elkaar niet kennen namelijk is dat er een ongezonde concurrentie en jaloezie kan ontstaan tegenover mensen met een gelijke mindset. De druk van presteren van de buitenwereld is immers groot genoeg zonder de toegevoegde stress van je zorgen maken om wat andere artists van je denken en of ze wel of niet je baan willen pikken.

Wat was je keerpunt?

Ik hoop dat er geen keerpunt komt. Het is een constante reden om te blijven pushen. Er zijn veel kleine lichtjes die af en toe gaan branden. Een realisatie dat je A of B beter kan doen en aanpakken. Maar die curve verschuift zo vaak dat het lastig is om bij te houden of enige waarde aan te koppelen. Het is belangrijk dat als je hem tegenkomt er even van te genieten want het is evengoed zo weer weg.

Het is misschien een ietwat cynische houding richting kunst en het creatieve maar het onderstreept het feit dat het een serieuze bezigheid is, ook al is een speelse aanpak vaak het best. Alhoewel, een fijn keerpunt zou zijn wanneer het zelfvertrouwen groter wordt dan de twijfel.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

In de wijze woorden van Chuck Close: "Inspiration is for amateurs. The rest of us just get up and get to work". Hard werken is in dit geval toegeven aan mijn nieuwsgierigheid en op zoek gaan naar interessante dingen die waarde toe kunnen voegen aan mijn werk. Wat ik interessant vind en mij motiveert, verandert van week tot week.

De stille drijfveer is altijd die om beter te worden, en dat is een heel breed statement. Het betekent namelijk heel veel dingen. Beter worden in het kijken naar werk, het interpreteren van, het implementeren van eigen ideeën en concepten, je visie over kleur, et cetera.

Ik denk verder dat naar ander werk kijken en denken "dat wil ook zo doen" een erg giftige gedachte is. Het is vreselijk belangrijk om naar jezelf te blijven kijken en je eigen kracht te vinden.

Hoe zie je je toekomst?

Ik zou graag willen blijven ontwikkelen. Natuurlijk zie je graag dat meer mensen dat doen; een soort algemene kunst- en toegepast ontwerp-scholing zou fijn zijn om wat meer mensen betrokken te krijgen, maar dat zie ik niet snel gebeuren. Langzamerhand ontstaat er al een hechte gemeenschap van artists, van beginner tot professional, en dat zou ik graag zien groeien.

Bekijk meer van Titus' werk op zijn website en zijn Artstation.



Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

561 volgers
1059 boeken
33 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Fantastische kunstenaars: Titus Lunter