Meer dan 4,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Zomerlezen | Lees de wereld rond: Op pad in eigen land

door Hebban Crew 2 reacties
Vakantie is een cadeautje aan jezelf. Je kiest de bestemming en bezienswaardigheden die je wilt beleven en laat ruimte om jezelf met nieuwe ontdekkingen te verrassen. Het is een plek waar je tot rust kunt komen, inspiratie op kunt doen en fijne herinneringen maakt. Deze zomer is reizen minder makkelijk dan anders. Gelukkig hebben we daar een oplossing voor: onze Zomerlezen Challenge!

Naar de Zomerlezen Challenge reisgids

Ardennen

Voor deze fijne reisbestemming hoef je niet ver te gaan, want met de Ardennen blijven we dicht bij huis. Voor de liefhebber van humor tippen we Een makkelijk kind van Mireille Geus. Twee studentes nemen een fijn baantje aan als huiszitters van een luxe villa, tot de bewoners hen vragen ook op hun kind te passen. Voor wat minder grappige familiebanden is er Fenrir van Hella S. Haasse. Een jonge journalist en zijn vriend logeren op een landgoed, waar de onderhuidse spanningen uiteindelijk uitmonden in een moordaanslag.

De Ardennen zijn vruchtbare grond voor thrillers, en dat is niet zo verrassend. Je kunt de wereld er bijna volledig buitensluiten, vooral als je geheimen te bewaren hebt. Dat blijkt wel met Het bloemenmeisje van Anya Niewierra. Hoewel het verwilderde kind Nina in de Pyreneeën werd gevonden, heeft haar verhaal wortels in de Ardennen en Zuid-Limburg. Ook in Dagboek uit de rivier van Frederik Baas (pseudoniem van Jan van Mersbergen) ligt een oude misdaad ten grondslag aan het verhaal. Een spel blijkt al snel richting de waarheid te wijzen.

Meer boeken die zich in de Ardennen afspelen:

Giph – Ronald Giphart | Hitlers geheime Ardennencommando – Michiel Janzen
 

 

De eilanden

Voor het eilandleven hoef je niet per se de wereld over; ook in Nederland kun je ervan genieten. In Eilandgasten van Vonne van der Meer doen de gasten precies dat. De tijdelijke bewoners van het vakantiehuis kennen elkaar niet, maar beïnvloeden elkaars leven op onopgemerkte wijze. Dat dit niet altijd positief hoeft te zijn, bewijst Panorama west van Wanda Brommer. Tijdens het familiefeest op Terschelling lopen de spanningen hoog op als de verschillende familieleden een klein vakantiehuisje moeten delen.

Neem je liever een vleugje nostalgie mee op reis? Dan is Het eiland van Koos Terpstra een boek voor jou. Terpstra haalt herinneringen op aan zijn jeugd in Texel in deze roman, maar schroomt ook niet om er een versie van te maken die hij leuk vindt. Voor objectieve waarheid pak je dan ook De Wadden op van Mathijs Deen. Deen duikt in de geschiedenis van het woeste en veranderlijke kustgebied dat mensen van allerlei allooi aantrok door de eeuwen heen.

Meer boeken die zich op de eilanden afspelen:

Zomerhitte – Jan Wolkers | Carmens kookpunt – Carmen Prins | Duingras – Jackie van Laren | Oorlogsparadijs – Nico Dros | Alleen op een eiland – Nienke Denekamp | Dokter Deen – Edwin de Vries | Het leek stiller dan het was – Eva Kelder | Klem – Mel Wallis de Vries | Zomerdruk – Jet van Vuuren

 

Hollandsche meesters

Heb je altijd al meer willen weten over de Hollandsche meesters dan wat je in een museum kunt vinden? Daar is een boekenreis perfect voor. In De zussen Van Gogh graaft Willem-Jan Verlinden in de familiegeschiedenis van de beroemde schilder. Verlinden haalt zijn drie zussen naar voren en schetst daarmee een fascinerend tijdsbeeld van het fin de siècle. Ook in de schaduw stond Geertje Dircx, de verguisde minnares van Rembrandt van Rijn. Simone van der Vlugt vertelt haar verhaal in romanvorm in Schilderslief. Geertje kijkt terug op haar leven in gevangenschap in het spinhuis.

In Het spel van licht en donker van Matthias Rozemond heeft Rembrandt nog geen kennis gemaakt met Geertje; de roman speelt in de jonge jaren van de schilder. Hij deelt een atelier met Jan Lievens, maar op een dag valt er iets voor dat hen Leiden zal doen verlaten. Heb je liever een onverholen thriller? In Het blauw van Rembrandt van Jörg Kastner lijkt in 1669 een schildersdoek de aanleiding te zijn voor moord. Het is in de stijl van Rembrandt, maar met een kleur blauw die de meester nooit zou gebruiken.

Meer boeken die zich rond de Hollandsche meesters afspelen:

De jonge Rembrandt – Onno Blom | De mannen van Maria – Anneloes Timmerije | Duivelmaeker  Bianca Mastenbroek | De ondergrondse Rembrandt – Manon Berns | Johanna. De vrouw die Vincent van Gogh beroemd maakte – Silke Riemann

 

Hollandse wateren

De Hollandse wateren zitten vol verhalen, van non-fictie tot spannende thrillers. Zo beschrijft Martin Michael Driessen in een van de drie novellen in zijn bundel Rivieren hoe de Main en de Rijn de levens vormen van twee vrienden. In een ander zoekt een acteur catharsis tijdens een kanotocht in de Ardennen. Voor een extra dosis spanning pak je Galgenveld van Isa Maron op en reis je af naar de Noordzee. Het is het eerste deel van een kwartet. Kyra is hevig geïnteresseerd in een moord op het IJ en de aanpak van de politie, maar dan blijkt het slachtoffer haar leraar te zijn.

Ook op het water vind je als reiziger een woelige geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan 1953 van Rik Launspach, over de watersnoodramp van dat jaar. Aan de hand van zijn twee hoofdpersonages vertelt Launspach over het verwoestende effect van de Noordzee en de ravage in Zeeland en daarbuiten. Een stil verdriet vind je in Eens ging de zee hier tekeer van Eva Vriend, een non-fictie over de gevolgen van de Afsluitdijk, die van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte. Wat betekende deze ingrijpende verandering voor de vissersfamilies aan de kust? 

Meer boeken die zich op of bij de Hollandse wateren afspelen:

Wild water – Thomas van Slobbe | Pier en oceaan – Oek de JongHet water komt - Rutger Bregman | De uitvreter – Nescio | Goede vaart – Gerda van Wageningen | Zeven soorten honger – Renate Dorrestein | Ongemakkelijke mensen – Elly Biesters

 

Plan jouw reis in onze Zomerlezen Challenge

De zomervakantie is inmiddels in volle gang en omdat we dit jaar gedwongen worden ons vertier dichtbij huis te vinden, heeft Hebban in samenwerking met de CPNB een Zomerlezen Challenge bedacht. Eerder kon je je al laten inspireren door onze uitgebreide reisgids, vanaf vandaag kun je ook jouw leesreis plannen. Lees jij met ons mee de wereld rond?

Bekijk hier jouw Zomerlezen Challenge


Deel jouw leesbestemming(en) op Facebook of Twitter en maak kans op een reiskoffer gevuld met boeken!

 

Tip een boek!

Ken jij een goed boek dat zich afspeelt op een van deze plaatsen of heb je een passende titel gevonden die niet in ons overzichtje staat? Die kun je natuurlijk óók lezen voor deze Zomerlezen Challenge. Noem plaats, titel en auteur onder dit artikel. Heb je het boek al gelezen en wil je anderen inspireren? Vertel dan waarom je het boek goed vond. Wil je meepraten op social media, gebruik dan #zomerlezenchallenge en #zomerlezen. Tag @zomerlezen en @hebbannl, wie weet wordt jouw reis wel gedeeld!Over de auteur

Hebban Crew

2444 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Zomerlezen | Lees de wereld rond: Op pad in eigen land

 

Gerelateerd