Wat een prachtige roman!

A van Steeg 18 oktober 2025
Met De geluksbrenger brengt Pierre Jarawan zijn derde boek op de markt in Nederland. Wat een prachtige cover was het eerste wat ik dacht. Een aantal jaar geleden las ik van Jarawan De zoon van de verhalenverteller en was enorm enthousiast. Weet hij dit ook te bereiken met De geluksbrenger?

In De geluksbrenger maken we kennis met de tweeling Lilit en Lina die weinig weten over hun familiegeschiedenis en helemaal weinig over hun grootouders Anoush en Maroun. inmiddels woont de familie in Canada waar de tweeling hun geschiedenis uitzoekt. Het blijkt dat hun grootvader al jong van Libanon naar Canada emigreerde en altijd droomde om een raket te bouwen die naar de oneindige maan zou gaan. Maar als er in de haven van Libanon jaren later een verwoestende explosie plaatsvindt zet dat het een en ander in perspectief. Wat was het leven van Maroun en Anoush en wat kan een eeuw familiegeschiedenis blootleggen? Lilit duikt vooral in de geschiedenis en reist zelfs af naar het dorp van haar opa die inmiddels een eeuw oud is. Wat en hoe zit de familiegeschiedenis van deze familie in elkaar en wat brengt deze speurtocht de tweeling?

Jarawan heeft met De geluksbrenger een deels op waarheid gebaseerd verhaal geschreven. Hij weet de lezer op een boeiende wijze door het verhaal heen te leiden en weet het heden en verleden feilloos in elkaar te verweven. Deze schrijfstijl moet je liggen omdat je elke keer door verschillende tijdlijnen door het verhaal heen gaat, maar nergens is het onduidelijk of vaag. Het boek vraagt wel aandacht omdat de schrijfstijl uniek is en het belangrijk is de verhaallijnen te blijven volgen.

De geluksbrenger is een prachtig verhaal geworden waarin de geschiedenis het heden laat leven en laat zien dat het verleden altijd van invloed is op hoe we nu zelf in het leven staan. De zoektocht van Lilit vond ik ontroerend en pakkend. Zowel het over het leven van de jonge Maroun in Libanon naar een volwassen man als het leven van Anoush in Armenië waar het leven zwaar was. Hoe dit het leven gevormd heeft naar het heden schrijft Jarawan op zo'n mooie wijze. Waar het enerzijds informatief is lees je nog geen zin later een prachtige poëtische zin.

Ik ben onder de indruk van De geluksbrenger. Het boek krijgt absoluut een mooi plekje in mijn boekenkast waarvan ik de titels plaats die veel voor mij hebben betekend op leesgebied. Ik geef 4 volle sterren aan De geluksbrenger.

Meer recensies van A van Steeg

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Na de mysterieuze dood van haar beroemde moeder ontvangt Mackenzie brieven die duistere geheimen onthullen achter haar moeders succes. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.