Wat een heerlijke auteur is dit toch!

A van Steeg 09 december 2025
De kille zee van Ulf Kvensler is het derde boek die in het Nederlands is vertaald. Zijn voorgangers Het hoge noorden en IJzige val las ik met plezier. Weet hij mij opnieuw te laten genieten van zijn werk?

Marcus Andersson is een auteur en heeft hoge ogen gescoord met zijn boek. Maar nu er voor drie boeken heeft getekend is getekend, lijkt er weinig uit zijn pen te komen. Zijn vrouw Nathalie probeert haar weg te vinden in de filmindustrie en het stel oogt gelukkig. Als zijn vriend Ernst een boek heeft geschreven maar deze niet onder zijn eigen naam wil uitbrengen, brengt Marcus hem uit onder zijn naam en het wordt een besteller. Iedereen denkt dat hij terug is met zijn werk, maar de leugens stapelen zich op. Als de tijd verstrijkt en Marcus het boek promoot, is zijn vriendschap met Marcus steeds moelijker. Hoe houdt Marcus zich staande in dit geheel. Als er dan ook nog een dode valt, Nathalie wil scheiden en Marcus alles kwijt dreigt te raken is er toch een lichtpuntje. maar hoe gaat Marcus hier mee om?

Wie graag een sterke thriller wil lezen zal De kille zee niet kunnen waarderen. Het is vooral een psychologisch verhaal waar af en toe wat spanning in voor komt. Maar zoek je een geweldige schrijfstijl waarin je wordt meegezogen in het verhaal, dan zal je het werk van Kvensler echt kunnen waarderen. Ik geniet elke keer weer van zijn opbouw en de weg naar het einde toe. Dat het ook nog eens in Scandinaviƫ zich afspeelt, maakt het voor mij extra bijzonder. Ik las het boek met enkele dagen uit en was steeds weer in de ban van het verhaal. De lijn van Marcus was deels voorspelbaar, maar het eind zag ik niet aankomen.

De kille zee is voor mij een geweldig derde deel geworden uit de pen van Ulf Kvensler. Hij heeft een fijne uitnodigende schrijfstijl die ik echt kan waarderen. Wie graag een onderhuids gevoel wil ervaren tijdens het lezen, zal zijn boeken weten te waarderen. Ik ben fan van zijn schrijfstijl en geef 4 volle sterren.

Meer recensies van A van Steeg

Claire’s nieuwe leven wankelt wanneer haar verleden zich opnieuw aandient, en de zoektocht naar haar verdwenen zusje onthult een waarheid die gevaarlijker is dan elke leugen. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.