Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Prachtig historische roman gebaseerd op waargebeurde feiten (4.5*)

A van Steeg 07 juni 2024
De laatste libelle vertelt een bijzondere geschiedenis over de zachtmoedige blauwe mensen van Kentucky. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten wat maakt dat ik het boek, een historische roman graag wilde lezen. Maar is het verhaal net zo indrukwekkend als ik van tevoren had gehoopt? Is mijn kennismaking met Kim Michele Richardson goed bevallen?

Cussy Carter ook wel libel genaamd is pas 19 jaar, maar heeft geen makkelijk leven als een van de laatst blauwe mens in Kentucky. Samen met haar vader, die in de mijnen werkt, woont ze ver weg in de bossen. Toch heeft Cussy een baan waar ze van houdt. Ze brengt namelijk namens de Packhorse Liberians als paardenkoerier boeken rond naar mensen die ver in de heuvels wonen en in armoede (over)leven. Het werk is zwaar samen met haar dwarse maar liefdevolle ezel Junia. Maar haar werk geeft haar voldoening als ze ziet hoe blij de mensen zijn met de boeken die ze rond brengt, maar ze ziet ook de andere kant van de medaille waar jonge kinderen door armoede overlijden. Thuis heeft ze haar zorgen om haar vader die zich inzet voor de mijnen, maar als blauwe heeft hij het ook niet makkelijk.

Als Cussy naar een kort maar lastig huwelijk weer thuis is gaan wonen, wil haar vader graag opnieuw een man voor haar vinden, maar wie wil er nu trouwen met een blauwe. Op haar werk, maar ook daarbuiten zijn er mensen die een pijnlijke mening hebben over haar kleur en als een medicijn blijkt aan te slaan, wordt ze nog steeds als blauwe gezien. Zal Cussy haar geluk als een van de laatste blauwe vinden? En wat als ze onverwacht nog wat op haar pad krijgt? Weet ze dan haar hart te volgen ondanks de consequenties?

Wow! Wat is De laatste libelle een prachtig verhaal geworden. Het is inderdaad, zoals op de voorflap te lezen is, een zintuiglijk verhaal, maar ook een onbekende geschiedenis die mij aangreep. Wat moet het moeilijk zijn geweest dat mensen zo veroordelend over je waren en je dan toch staande zien te houden binnen de maatschappij. De blauwe mensen bleken een zeer zeldzame aandoening methemoglobinemie te hebben waardoor ze blauw kleurde. Een aandoening waar ze niks aan konden doen, maar wel tekenend waren voor hun dagelijks leven.

Richardson weet het verhaal langzaam op te bouwen tot een prachtig eind. Wat is Cussy toch een prachtige vrouw die haar eigen leven durfde te leiden, maar ook geleid werd door buitenstaanders. Dit alles maakt haar tot een sterke jonge vrouw. Het boek kent een prachtige blauwe uitstraling wat het boek toch wel wat extra’s geeft. Ik las De laatste libelle met veel plezier en ik voelde met momenten echt de emoties en had moeite om het droog te houden. Ik werd echt het verhaal ingetrokken en voelde zo mee met de veroordelingen en gebeurtenissen. Geef nooit op; dat is echt het motto van Cussy wat mij betreft.

Ik ben onder de indruk van De laatste libelle en zal dit boek waarschijnlijk hoog laten eindigen in mijn top 10 van 2024. Een pijnlijke geschiedenis die nu eindelijk een gezicht heeft gekregen. Richardson heeft met een prachtige schrijfstijl dit verhaal gedeeld met de lezer en verdient gewoon een hoge beoordeling. 4.5 sterren voor deze prachtige historische roman die is gebaseerd op ware feiten.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van A van Steeg

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.