Wat is de echte waarheid uit het verleden? (3.5*)

A van Steeg A van Steeg
15 mrt 2024

Jagritta Olthof heeft inmiddels al meerdere boeken onder eigen beheer uitgebracht. De rest van de waarheid mocht ik al eerder lezen van haar en nu is dan Dodelijk leugen vanuit haar pen verschenen. Weet ze de lezer te verrassen met haar nieuwste thriller waarin niets is wat het lijkt?

Hannah Zilver draagt haar hele leven al een verschrikkelijk geheim met zich mee en nu ze als gerenommeerde wereldwijde pianiste bekendheid heeft bereikt, wordt ze afgeperst en gooit ze haartalent in de wilgen. Maar wie is er achter haar geheim gekomen die ze al vanaf haar kinderjaren bij zich draagt? En waarom wil de afperser haar nu juist bedreigen? Omdat haar geheim op Korfoe ontstond, besluit te terug te gaan om haar herinneringen op te halen. Maar wat als blijkt dat je niet iedereen kunt vertrouwen? Welke geheimen komen er dan boven tafel? En waren de mensen die jij de schuld gaf wel de juiste mensen?

Olthof heeft een thriller geschreven waarin ze laat zien dat ze in de basis niet onderdoet aan haar collega’s. Vanaf het begin weet ze een vrij stabiel verhaal met de lezer te delen waarbij je dat onderbuik gevoel steeds maar blijft voelen. Want dat Zilver wordt afgeperst lijkt helemaal niet logisch gezien de periode waarover de tijd is bestreken, maar als blijkt wie de afperser is, verklaart het opeens weer een hoop.

Dodelijke leugen is geschreven met een scherpe pen en de personages zijn goed uitgekozen. Toch had voor mij de verhaallijn wat strakker en scherper gemogen om mij nog meer in het verhaal te trekken. Er waren regelmatig momenten dat ik het gevoel had dat het verhaal begon in te zakken, maar dan gooide Olthof er weer een wending in die het verhaal op de been hield. Gelukkig heeft ze deze balans gevonden want hierdoor bleef ik wel interesse houden in het verhaal.

Eenmaal het boek gelezen te hebben kon ik met een tevreden gevoel het verhaal afsluiten. Dat dit achter de gebeurtenissen van destijds zaten, kon je als lezer echt niet vermoeden. Dat maakt dat Olthof opnieuw een spannend boek heeft geschreven die het verdiend om gelezen te worden. Ik hoop dat ze nog wel even blijft schrijven. Voor Dodelijke leugen geef ik graag 3.5 sterren.

Meer recensies van A van Steeg