Wat een pareltje!

A van Steeg 13 december 2019
Rebecca Makkai heeft met Een stralende toekomst een prachtige roman geschreven waarin aids de rode draad in het boek is. Het verhaal speelt zich af in het midden van de tachtiger jaren in Chicago. De aidscrisis speelt een belangrijke rol, vooral onder de homoseksuele scene.

Een stralende toekomst is niet de eerste roman die Rebecca Makkai geschreven heeft, maar dit boek heeft er wel voor gezorgd dat ze internationaal doorbrak. Maar liefst 480 bladzijden lang weet ze de lezer te boeien met een prachtig indrukwekkend verhaal. In eerste instantie moest ik wel wennen aan het boek. Ik kreeg niet echt een beeld waar het verhaal heen zou gaan. Maar na zo’n 50 bladzijden werd ik geraakt en heb ik het verhaal met veel plezier gelezen. Het is een stukje meesterwerk dat enorm goed is uitgewerkt.

We maken in Een stralende toekomst kennis met Yale Tischman, een jonge homoseksuele man die in de homoscene zijn nieuwe familie vindt. Yale is in het dagelijks leven werkzaam in een museum waar hij Nora, een dame op leeftijd leert, kennen. Ze heeft een grote verzameling kunstwerken in bezit van onder andere Modigliani en Amedeo. Ze wil deze graag toegevoegd hebben aan de collectie in het museum waar Yale werkt. Maar dit is niet zomaar te regelen. Yale wil zich er hard voor maken dat de collectie een plek vindt en krijgt in het museum.

Ondertussen overlijden er steeds vaker homoseksuele mannen aan aids waaronder ook goede vrienden van Yale. Uiteindelijk blijft er van zijn nieuwe familie alleen de zus van een van zijn beste vrienden over, Fiona, die zich altijd verantwoordelijk blijft voelen voor Yale. In de jaren die volgen, blijven de twee elkaar zien.
Fiona heeft zo ook haar eigen problemen. Haar dochter Claire ziet ze al jaren niet meer. In 2015 besluit ze haar te gaan zoeken in Parijs. Tijdens deze zoektocht leert ze zichzelf steeds beter kennen en beseft ze dat haar verleden met de aidscrisis en het verlies van veel bekenden haar leven met Claire meer heeft beïnvloed dan ze ooit had kunnen beseffen.

In Een stralende toekomst lezen we naast de personages ook de strijd tegen aids. Het was een ziekte die een negatieve stempel had en veel slachtoffers kregen niet de zorg die ze nodig hadden. Zo lezen we over de persoonlijke strijd, maar ook over demonstraties tegen gelijke gezondheidszorg en goede medicatie.

Het is een boek dat in het begin, door de vele personages en verschillende tijdsperiodes chaotisch leest en weinigzeggend lijkt. Als je eenmaal doorhebt hoe het verhaal in elkaar zit, word je als lezer beloond met een prachtig verhaal. Yale, Nora en Fiona staan centraal in het verhaal, maar tussen de regels door is zoveel meer te lezen. Pas nadat het boek is dichtgeslagen, begrijp je wat de aidscrisis en de verloren dochter met elkaar te maken hebben.

‘Weet je wat het moeilijkste is aan aids hebben ?’ ‘Ja’, zei hij, ‘dat je je ouders moet vertellen dat je vriend het ook heeft.’ ‘Nee’, werd er geantwoord. ‘Het is toch echt dat je eraan doodgaat.’

Ik zal Een stralende toekomst hoog in mijn favoriete 2019-lijstje plaatsen. Het is zo prachtig verteld en het is zo goed uitgewerkt dat je na het lezen met een tevreden gevoel het boek weglegt. Ik heb nog dagenlang nagedacht over hoe Rebecca Makkai de aidscrisis een gezicht heeft gegeven in dit boek. Haar schrijfstijl is prettig en de verhaallijnen komen perfect samen.

Gelezen voor het blog In de boekenkast

Meer recensies van A van Steeg