aangrijpend debuut die zeker binnenkomt

A van Steeg A van Steeg
24 mrt 2022

Een volmaakte eenheid is zo’n boek die mij direct opviel. Toen ik de beschrijving las, wilde ik het boek graag lezen. Boeken over de slavernij hebben altijd mijn interesse gehad. Maar hoe zou het een volmaakte eenheid kunnen zijn als je slaaf bent?

Tammye Haf debuteert met haar boek en heeft hiervoor ook al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen. Maar waar ligt de kracht van Een volmaakte eenheid? Nou om te beginnen leest het verhaal realistisch en is de schrijfstijl vlot en onderhoudend. Sarah is een jonge vrouw en is een dienstmeid bij een rijk wit gezin. Wanneer ze tijdens slecht weer de Ierse Henry ontmoet, en hij al snel aan het werk kan op de boerderij waar Sarah slaaf is, draaien de twee al snel om elkaar heen. Henry krijgt steeds meer klussen als smid toebedeeld waardoor zijn tijd samen met Sarah een feit is. Al snel voelen de twee meer voor elkaar, maar het wordt Sarah door veel slaven niet gegund. Hoe denkt ze een serieuze relatie te kunnen hebben met een witte? Henry bedenkt een plan om Sarah vrij te kopen, wat mislukt. Toch geeft Henry zijn plan niet op en heeft hier alles voor over. Zal het hem ooit lukken om Sarah gelukkig te maken en als vrije vrouw door het leven te laten gaan?

Wow! wat is dit een prachtig en indrukwekkend verhaal. Vooral de eerste driekwart deel van het verhaal greep mij aan. Dit verhaal leest zo filmisch dat ik af en toe gruwelde van de gebeurtenissen. Het eind vond ik wat minder, mede omdat deze vrij snel verloopt. Anders had ik dit boek de 5 volle sterren gegeven. Haf heeft zo’n realistisch verhaal geschreven dat het de lezer in het verhaal zuigt. Je voelt met de slaven mee, maar ook met Henry die Ierland is ontvlucht, zijn familie is verloren en nu in Amerika zijn geluk probeert te vinden. Zijn verleden is ook heftig naast de slavernij die in dit verhaal de boventoon voert.

Wie graag boeken leest over de slavernij zal met De volmaakte eenheid zeker fijne leesuurtjes beleven. Het is een verhaal die onder de huid kruipt en het liefst las ik het boek in één keer uit. Aan de andere kant wilde ik er zo lang mogelijk over doen omdat het verhaal mij zo intrigeerde. Ik hoop dat Haf meer boeken over de geschiedenis gaat schrijven. Met dit boek laat ze zien dat ze veel in haar mars heeft en het smaakt zeker naar meer om van haar te willen lezen. Echt een aanrader!

4.5 sterren

Meer recensies van A van Steeg