Groninger sagen en folklore
Groninger sagen en folklore is geschreven door Miriam Ootjes en neemt de lezer mee in 8 sagen en folklore die allemaal in deze noordelijke provincie bekend zijn. De prachtige illustraties van Cindy Timmer ondersteunen het geheel goed wat maakt dat het boek er vanbinnen en vanbuiten prachtig uit ziet. Maar hoe zal Miriam de lezer meenemen in de hervertelling van deze sagen en folklore?
Ikzelf kom uit het midden van het land en heb geen enkele binding met Groningen, maar dat hoeft voor de belevingen van dit boek niet uit te maken was mijn mening toen de uitgeverij mij vroeg of ik interesse had in Groninger sagen en folklore te recenseren. Toen ik het boek ontving viel mij direct de prachtige hardcoverversie op en ook de cover vind ik er prachtig uitzien. Maar de 8 verhalen waren mij natuurlijk onbekend en ik was nog nieuwsgieriger naar de verhalen nadat ik het voorwoord las van Liefke Knol van het Productiehuis Spinbarg.
het eerste verhaal start met De Zwarte juffer en dat gaf mij gelijk het gevoel dat ik een sagen las. Het voelt echt aan als een traditioneel volksverhaal. De auteur laat bij elk verhaal de lezer eerst het vertelde verhaal lezen om daarna de hervertelling te laten ervaren. Dit is de moderne versie van het vertelde verhaal. Een logische volgorde maar wel een die ik met plezier las. Dit geldt ook voor de overige 7 verhalen. Ik vond vooral het verhaal van De juffer, het zwarte en het witte paard het leukst om te lezen. Maar een sagen of folklore is vooral een gevoel wat het moet opwekken bij jou als lezer en dat is heel persoonlijk.
Ootjers heeft met Groninger sagen en folklore voor de Groningers een leuk boek geschreven die vooral bij de oude inwoners misschien veel herinneringen zal doen opleven. Als ik zie bij ons in het dorp zijn het vooral de ouderen die de sagen en folklore nog in geuren en kleuren kunnen vertellen. Ik hoop dat dit boek een mooie herinnering kan doen opleven bij de jongere lezer. Het heeft toch wel iets de verhalen van vroeger of ze nu wel of niet echt zijn geweest, volgens de volksmond, te lezen. Ik vond als Niet-Groninger het leuk om eens hun bekende sagen en folklore te mogen zien en te lezen.
Wat ik jammer vind aan Groninger Sagen en folklore is dat er geen inhoudsopgave is geplaatst voor in het boek. Als deze alleen maar de 8 titels had gegeven, had dit voor de lezer makkelijker gemaakt om een specifiek verhaal op te zoeken. Nu is het boek niet echt heel dik, maar ik miste deze toevoeging. Ook had ik graag een nawoord gelezen van de auteur. Hoe is ze er toe gekomen om deze sagen en folklore te herschrijven? Wat is haar binding met deze verhalen? Ik denk dat ik boek nog meer had weten te waarderen als ik haar overwegingen had mogen lezen.
Al met al is Groninger sagen en folklore een leuk boek geworden die er verzorgd uitziet aan de binnen- en buitenzijde. Het is echt een boek die verdiend om er zo mooi uit te zien. Ik las de verhalen per keer en legde dan het boek weer aan de kant. Doordat de verhalen kort zijn, leest het makkelijk tussendoor even weg. Ik had een paar puntjes die ik miste, maar dat doet niet tekort aan de inhoud. Ik geef daarom graag 3.5 sterren.