Psychologisch sterk verhaal, maar minder thrillerwaardig

A van Steeg 03 januari 2024
Het oog van de nacht is alweer het achtste deel in de Rönning & stilton reeks geschreven door Cilla en Rolf Börjlind. Dit keer gaat het over een actueel onderwerp die helaas nog steeds aan de orde van de dag ligt. Maar wie zitten er dit keer achter de mensenhandel? Weet het echtpaar Börjlind de lezer wederom te verrassen met een goed opgebouwd verhaal die mooie leesuurtjes zal brengen?

Olivia Rönning heeft het niet makkelijk als ze een zaak op haar bord krijgt waarbij ze een mensenhandel van Oekraïense vrouwen dient op te lossen. Want dat de vrouwen het hier niet makkelijk hebben dat is zeker, maar hoe krijgen ze ooit de mensen in beeld achter deze handel? Stilton wordt door Mette gevraagd om terug te keren bij de politie maar dan binnen de Zilveren Wolven, een gepensioneerde groep rechercheurs en moordonderzoekers. Maar dan komt er nog een zaak bij als er een man van een dak dood neervalt en niet veel later zijn lijk wordt gestolen en in stukken wordt teruggevonden. Waarom moest hij verdwijnen? Langzaamaan krijgen ze steeds een beter beeld van het geheel. Want waarom komt opeens de moeder van Abbas bij hem op bezoek? En wat heeft de rijke Rus met zijn grote schip te maken met het geheel? Het is aan Stilton en Rönning om de lijnen aan elkaar te verbinden, of zijn sommige zaken helemaal niet van toepassing binnen deze gebeurtenissen?

Het oog van de nacht is weer een echte Rölling & Stilton. Er worden best wat mensen geïntroduceerd en de gebeurtenissen lijken allemaal losstaande zaken. Dit keer worden er ook wegen bewandeld die buiten de vaste lijnen gaan en dat vraagt ook wat van de personages. Want dat de mensenhandel moet stoppen is het grootste doel, maar dan moet je wel de juiste mensen hiervoor verantwoordelijk stellen. Vooral in het begin is het echt even zoeken welke lijnen bij elkaar horen en voelde het verhaal niet echt zo lekker als anders. Ik moest er echt wel inkomen, maar vond het thema wel echt goed gekozen. Zo halverwege het verhaal kwam ik er echt in en toen was het hek ook van de dam en moest ik echt verder lezen.

De schrijfstijl van dit echtpaar is echt sterk en onderhoudend en leest ook beeldend, net als veel Scandinavische boeken hebben. Maar het begin had voor mij wat strakker gemogen om echt vanaf het begin echt te genieten van het geheel. Het eind daarentegen is echt goed uitgewerkt en maakt veel goed. Daarom wil ik Het oog van de nacht ook graag 3.5 sterren geven. Ondanks dat het boek onderdeel is van een serie, kan hij prima ook los worden gelezen van de rest. De auteurs kiezen ervoor genoeg informatie te delen uit de voorgaande delen om de verhaallijn te begrijpen.

Het oog van de nacht is een echte Scandinavische thriller die voor mij wel wat meer spanning had mogen hebben en iets minder verhaallijnen. Dan had ik het boek echt hoger beoordeeld. Maar ondanks dat het verhaal op psychologisch vlak wel heel sterk is, heb ik genoten van dit achtste deel.

Meer recensies van A van Steeg