Indrukwekkend en actueel verhaal

A van Steeg 06 december 2023
Mahmoud & Mahmoud sprak mij aan om het thema die zeer actueel is en voor veel vluchtelingen een gebeurtenis is die hun leven zal tekenen op welk vlak dan ook. De subtitel Staatloos nooit hooploos zegt al veel. Ik was dan ook benieuwd hoe van Tongeren dit verhaal zou weten op te tekenen van de twee Palestijnse vluchtelingen Mahmoud Ali en Mahmoud Omar. Jarenlang zijn de mannen vrienden van elkaar, maar wat als je wil kiezen voor je gezin en veiligheid? Overzie je dan de verstrekkende gevolgen?

De vrienden Mahmoud en Mahmoud zijn beiden opgegroeid in Palestina waar ze een gezin en een goede baan hebben. Maar hun veiligheid lijkt steeds verder weg en ze besluiten het geluk in Europa te zoeken. Na een moeilijk afscheid van hun geliefden, stappen ze op de bus om niet te weten waar hun reis c.q. vlucht precies zal gaan eindigen. Na een lange vlucht door de bergen en achter in een vrachtwagen, weten ze na weken in Europa aan te komen. Eenmaal aangemeld in Ter Apel, hopen ze nu snel hun gezin naar Nederland over te laten komen, maar niks is minder waar. Ze komen in een systeem van democratie terecht en ze zullen nog meer dan een jaar moeten wachten op hun zo langverwachte aanvraag; mogen hun vrouw en kinderen naar het veilige Nederland komen? Maar lukt het Mahmoud Ali en Mahmoud Omar om zich in Nederland überhaupt te vestigen. De Engelse taal lukt nog aardig, maar kunnen ze het Nederlands ook aanleren en hier hun leven opbouwen?

Van Tongeren heeft een heel actueel verhaal geschreven die gebaseerd is op het echte verhaal van de twee mannen dat inmiddels al enkele jaren geleden heeft plaatsgevonden. Dat haar boek samen viel met de gebeurtenissen in het Midden-Oosten is toeval, maar laat anderzijds zien hoe moeilijk het leven daar is en hoe gevaarlijk de lange vlucht is. Want je weet nooit wie je nog kunt en mag vertrouwen, maar ook eenmaal in Nederland is het maar de vraag; hoe nu verder? Want een gezin komt niet zomaar even naar de partner in het veilige land.

Mahmoud & Mahmoud laat zien hoe vertrouwen, geloof, overleven, vriendschap en (naasten)liefde een belangrijke rol spelen in het leven van een vluchteling. Ook positief blijven en hoop houden is een belangrijke eigenschap die je moet kunnen beheersen. Dat deze twee mannen zijn herenigd met hun gezinnen is echt zo mooi om te lezen, maar het opbouwen van het leven in een Europees land met hele andere gewoontes en tradities vergt ook veel voor deze gezinnen. Van Tongeren laat in dit boek een inkijkje geven van hoe het kan zijn voor deze gezinnen. Want je laat wel al het vertrouwde achter wat jaren je basis was van geluk, hoop en liefde. Kun je die ook elders weer vinden en opbouwen?

Ik heb dit boek met interesse gelezen. Het is een verhaal van hoop, maar ook van verdriet. Het is echt een heel heftig gebeuren die wij niet kunnen voorstellen. De auteur weet in net 130 bladzijden de lezer mee te nemen in een wereld vol afschuw, maar hoop doet de mannen op been houden. Gelukkig kunnen de mannen altijd op elkaar terugvallen en hebben ze nog een bekende om zich heen. Maar hoeveel mannen, vrouwen en kinderen moeten alleen vluchten of verliezen onderweg een van hun geliefden? Mahmoud & Mahmoud verdient het om gelezen te worden, zeker met de gebeurtenissen nu in het Midden-Oosten. Als lezer zie en ervaar je wat het is om je vertrouwde leven op te geven en elders deze weer op te bouwen.

Mahmoud Ali en Mahmoud Omar wens ik het allerbeste in hun leven met hun gezinnen in Nederland. Het is hun gelukt, maar velen wachten nog en leven tussen hoop en vrees. Laten we ook stil staan bij deze mensen. 4 Welverdiende sterren voor dit actuele verhaal die indruk maakt.

Meer recensies van A van Steeg