Een kleine roman met body (3.5*)

A van Steeg 16 oktober 2025
Stille confetti is het debuut van Carolien Frijns. Toen ik de synopsis van het boekje las was ik gelijk nieuwsgierig. Want wat verstond de auteur onder een kleine roman? En wat vertelde de cover over de inhoud van het verhaal? Ik keek uit om deze roman te lezen. Was ik gelijk enthousiast?

In Stille confetti lijkt het in eerste instantie alsof je kleine verhalen leest over iemand, maar niks is minder waar. Elk hoofdstuk hoe klein dan ook is onderdeel van dit kleine roman. Met poëtische zinnen, overdenkingen en verhaalvorm neemt Frijns de lezer mee in een bijzonder geschreven roman. De zinnen zijn krachtig maar met momenten lijken ze ook nietszeggend. Hierdoor overdacht ik tijdens het lezen steeds weer wat heb ik gelezen en plaats ik dit binnen de juiste context. Heel knap gedaan van de auteur.

In maar 177 bladzijden neemt de auteur de lezer mee naar Nederland, België en Spanje waar overpeinzingen de lezer meeneemt naar binding, heimwee, nostalgie en zoveel meer. Waar is je thuis, waar voel je jezelf en waar ga je in dialoog met jezelf. Ik las het boek in eerste instantie in een dag uit, maar heb de dagen erna nog een aantal keren het boekje erbij gepakt om kleine delen te herlezen. Ik wilde weten of ik hetzelfde bleef ervaren in hoe Frijns de lezer in haar debuut betrekt. Ik genoot van het boek maar ergens had ik nog wel het gevoel van missen. Waarom? Daar kreeg ik maar geen vinger achter.

Stille confetti is een mooi debuut geworden. In alles is het klein zowel het formaat, het aantal bladzijden. de woorden en de grootte van de hoofdstukken. Ik heb lang getwijfeld welke sterren ik dit debuut wilde geven. Ik heb besloten 3.5 sterren uit te delen aan Stille confetti. Ik hoop dat Frijns zeker blijft schrijven. Ze heeft een geheel eigen schrijfstijl en die kon ik zeker appriciëren.

Meer recensies van A van Steeg

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Een ontroerende en betoverende roman over familie, herinneringen en hoop, waarin het verleden van Libanon wordt verweven met de zoektocht van twee Canadese zussen naar hun roots. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.