Mooie en spannende verhalenbundel
Bij uitgeverij Phoenix books werd een tijdje geleden een verhalenwedstrijd georganiseerd waarbij de auteurs een kort verhaal met het thema uitbreken moesten schrijven. Naast dit thema mocht het verhaal maar aan een vooraf aangegeven maximaal aantal woorden bestaan. Nu is het boek uitgekomen met de tien beste verhalen van Vlaamse en Nederlandse auteurs. Saeed Ajaib mocht de eerste prijs in de wacht slepen, maar hoe waren de verhalen van de overige negen auteurs?
In het voorjaar mocht ik het debuut lezen van Ajaib waar ik enthousiast over was. Zussie is zijn verhaal die hij voor de verhalenwedstrijd schreef en het is ook het eerste verhaal in Uitbreken. Een sterk spannend verhaal die gelijk de toon zet voor de overige verhalen. Van de tien auteurs was ik alleen nog bekend, naast Ajaib, met John Bollé. Ook hij schrijft een goed opgebouwd kort spannend verhaal. De overige auteurs waren voor mij een welkome kennismaking, en ik hoop dat zij in de toekomst nog meer zullen gaan schrijven. Is het niet binnen Phoenix Books, dan wel bij een andere uitgeverij of als selfpubber.
De kracht van Uitbreken ligt bij de diversiteit van de verhalen. geen enkel verhaal komt bij elkaar in de buurt en het is interessant om te lezen welke invulling de auteurs hebben gegeven aan dit thema. Waar de een zich richt op een ziektebeeld, richt de ander zich meer op een fantasierijk verhaal. Een ander voordeel van een verhalenbundel is dat je steeds een kort verhaal leest. Ideaal als je even kort wat wilt lezen, zonder dat je midden in een verhaal wilt stoppen.
Wie graag spannende verhalen leest zou Uitbreken zeker eens moeten lezen. Elk verhaal heeft zo zijn kracht en elk verhaal heeft verdienstelijk zijn plek weten te bemachtigen in de top tien. Ik heb weer een aantal nieuwe auteurs leren kennen en ik kan zeggen; dit smaakt naar meer.
Complimenten aan de auteurs en aan de uitgeverij met Uitbreken. De verhalen zijn stuk voor stuk leuk om te lezen en kennen een waardig niveau. Dit belooft nog wat voor deze auteurs in de toekomst. Ik geef Uitbreken graag 4 sterren. De korte verhalen zijn mooi en de prachtige cover is een pareltje om naar te kijken. Al met al een mooi compleet geheel.