Wat een prachtig verhaal over mantelzorg en zoveel meer (4.5*)

A van Steeg 17 november 2025
Josha Zwaan staat er om bekend dat ze prachtige en beeldende beschrijft met een thema. In Wilgenkind neemt ze de lezer mee in hoe het is als je mantelzorg wordt van een van je ouders. Maar naast deze zorg bespreekt ze zoveel meer. Hoe was mijn leeservaring van Wilgenkind?

Hannah is een volwassen vrouw die opeens de zorg krijgt van haar vader die uitgezaaide kanker heeft. Haar vader ziet ze niet veel en haar enige zus is opgenomen met een verslaving. Zelf werkt ze in de zorg met jongeren en weet hoe moeilijk het kan zijn als je geen fijne jeugd heb gehad. Als ze besluit de mantelzorg op zich te nemen komen er veel herinneringen van vroeger omhoog. Zo is haar moeder overleden toen ze een tiener was en is haar zus al snel uit huis gegaan. Maar wat speelde er vroeger echt binnen het gezin? Als Hannah ook nog verhalen ontdekt van het gezin die zij niet kende, tijdens het opruimen van de spullen, raakt ze steeds verder verstrikt in haar emotie. Ondertussen gaat haar vader hard achteruit en is de zorg zwaar. Hoe kan Hannah alle ballen hoog houden in deze zware periode?

Wow! Wat is Wilgenkind een indrukwekkend en indringend verhaal geworden. Zowel het heden als verleden zit boordevol emotie en ik verslond het verhaal. Zwaan legt heel mooi de nadruk op hoe zwaar mantelzorg kan zijn, maar ook hoe het is als een gezin disfunctioneel is. Met weinig woorden zegt ze zoveel en dat raakte mij. Achter elke deur speelt wel wat en dat bespreekt Zwaan met een eenvoudige pen die makkelijk leest. Ik was continue onder de indruk en ik was echt geraakt door hetgeen Zwaan bespreekt in Wilgenkind.

Zwaan heeft wederom een prachtig boek geschreven. Als het boek is gelezen besef je pas hoe mooi de titel van het boek is. Wilgenkind is een prachtig relaas geworden die zomaar echt gebeurd had kunnen zijn. Complimenten aan Zwaan voor dit prachtige en intieme verhaal. Ik geef 4.5 ster.

Meer recensies van A van Steeg

Madison is de perfecte vrouw, met het perfecte gezin en het perfecte leven waar iedereen van droomt. Alleen is het één grote leugen... Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.