Een verdrietig en verontrustend verhaal
In 'Welke dag is het vandaag' volg je het aangrijpende verhaal van Francis, die worstelt met dementie. Eerst zijn het kleine dingen die ze vergeet; een boodschap, de naam van een kennis. Maar steeds vaker doet ze rare dingen, weet ze even niet meer waar ze is en raakt ze in paniek. Haar familie ziet haar aftakelen en moet de moeilijke beslissing nemen dat Francis niet meer zelfstandig kan blijven wonen en dus haar vertrouwde omgeving moet verlaten.
Het verhaal van Francis is liefdevol geschreven, met hilarische scenes. Ik kon mij goed in Francis en de naaste familie verplaatsen en vond daardoor het verhaal ook zeker verontrustend: je voelt hoe je langzaam de weg kwijt kan raken als je hoofd niet goed meer meewerkt. Met angst en verdriet als resultaat. De familie doet zijn best, maar heeft ook een eigen leven. De mooie, huiselijke scenes van het familiegebeuren tonen dit goed, zonder dat uitgelegd hoeft te worden wat er aan de hand is. Dit maakt ook dat ik het deel van Stella, de dochter van Francis, een heel stuk minder vond. Hier wordt van alles uitgelegd; hoe de dochter zich voelt, waar ze mee worstelt, het verdriet. Dat vond ik zonde, en ik merkte dat voor mij de vaart uit het verhaal was, terwijl ik daarvoor niet kon stoppen met lezen.