AdvertentieSara en Sigurd maken een moeilijke periode in hun relatie door.
Door allerlei ontwikkelingen in hun beider families hebben zij de oude woning van Sigurds opa geërfd en recent betrokken. In de woning moet van alles geklust worden, waar Sigurd zich mee zal belasten. Een van zijn eerste taken is een werkruimte voor Sara bouwen bovenop de garage. Dat is aardig gelukt en Sara ontvangt daar als pas beginnende psychotherapeut tieners, die in geestelijke moeilijkheden verkeren. De praktijk loop nog niet echt op rolletjes.
Voor het overige ligt het huis nog behoorlijk overhoop, omdat Sigurd zich moet waarmaken als jong architect die kort geleden voor zichzelf is begonnen en vaak tot laat in de avond werkt.
Als het boek begint heeft Sigurd 's morgens heel vroeg afscheid genomen van Sara, omdat hij met zijn vrienden heeft afgesproken een weekend in een zomerhuisje van de familie te overnachten en bergwandelingen te maken. In de loop van de morgen belt hij dat ze er zijn.
Sara werkt drie sessies met haar cliënten af , sessies met maar matig bevredigend succes, wat haar onzeker maakt over haar bekwaamheden als therapeut. De rest van de dag wacht ze tevergeefs op een bericht van Sigurd . In de middag gaat ze naar de sportschool, maar krijgt herhaaldelijk geen gehoor als ze hem probeert te bereiken , tot 's avonds een van de vrienden opbelt om te vragen waar Sigurd blijft.
Angst bekruipt Sara, vooral als hij er de volgende dag nog niet is. Ze doet aangifte bij de politie.
Onzekerheid en angst nemen toe , ook omdat ze zich niet op haar gemak voelt, alleen in het nieuwe en rommelige huis. Een bezoek van de politie bewijst dat haar ongerustheid terecht was.

In de rest van het boek leert de lezer Sara kennen als iemand die vol angsten en onzekerheden leeft.
Dit wordt geaccentueerd door cursief gedrukte passages (tussen de hoofdstukken die vooral gaan over de veelal gespannen verhoudingen met familieleden ) In de cursieve gedeelten krijgen we als lezer een terugblik, waarin geleidelijk de relatie tussen Sara en Sigurd vanaf het begin wordt geschilderd en waardoor de loop van het verhaal steeds duidelijker wordt.
Toch blijft de ontknoping tot het eind onzeker, wat de spanning ten goede komt.
Overigens wordt deze spanning nogal traag opgebouwd, waarbij de plot gedragen wordt door het handelen en denken van de wankelmoedige Sara, begrijpelijk, maar niet alleen het gevolg van de recente gebeurtenissen. Je vraagt je steeds meer af of de therapeut niet zelf in therapie zou moeten gaan.
De titel van het boek krijgt dan een nogal ironische lading!
Het boek leest vlot, geschreven in een prettig leesbare stijl, maar is toch tamelijk stroperig door de eindeloze bespiegelingen van de hoofdpersoon en haar moeizame sociale contacten.
Daarom is het misschien beter het een psychologische misdaadroman dan een thriller te noemen

Reacties op: De Therapeut ??

85
De therapeut - Helene Flood
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners