Advertentie

‘Zonder gezicht’ van Robert Bryndza is de nieuwste in een nieuwe reeks rond de vrouwelijke rechercheur Kate Marshall.
Het boek start in de herfst van 1995. Wat een begin! Enkele pagina’s verder heeft de auteur je al nagelbijtend op het puntje van je stoel. Nee toch? Is de dader nu al gekend? Het verhaal is nu al uit?
Maar dan gaat het verhaal, met Kate in de hoofdrol, opnieuw van start. Kate Marshall is ondertussen heel erg veranderd. De seriemoordenaar lijkt haar alle zelfvertrouwen te hebben ontnomen. Ze leeft als docent criminologie vrij geïsoleerd en eenzaam in de schaduw van zichzelf.
De mistroostige foto op de cover geeft perfect de sfeer in het verhaal en het punt tot hetwelke alles kan worden teruggebracht, weer.
Het plot leest ongecompliceerd en zit tegelijkertijd knap in elkaar. Eén verhaallijn. De acties volgen elkaar in snel tempo op, de onderzoeksdaden volgen hetzelfde ritme, de blik is meestal toekomstgericht.
Een drietal personages worden met diepgang uitgewerkt. Wat de nevenpersonages betreft, verstaat Bryndza de kunst om ze allemaal met enkele goedgekozen woorden tot leven te brengen. Resultaat: ‘Zonder gezicht’ brengt zowat alle personages levendig in beeld.
Kate Marshall speelt zonder enige twijfel de hoofdrol. Wanneer in 2010 het verhaal echt goed van start gaat, is ze een zwaar getraumatiseerde docente, die de last van al wat zich vijftien jaar eerder heeft voorgedaan nog niet van zich af heeft kunnen schudden. Dagelijks gaat ze de strijd aan met haar demonen. Soms valt leven haar zo hard en moeilijk, dat het haar logisch en makkelijk lijkt om de handdoek in de ring te gooien, maar uiteindelijk vindt ze telkens weer de kracht om voor de toekomst en de liefde van haar leven, haar zoon, te kiezen.
Naast haar komen haar tegenspelers en de onderlinge soms wenkbrauwfronsende verhoudingen ook zeer beeldend tot leven. De personages zijn echt. Je houdt van ze of je hebt er een hekel aan, maar ze zijn allemaal authentiek.
In ‘Zonder gezicht’ is altijd wel iets op til. De spanning zit in het verhaal van begin tot eind. Op geen enkel moment verzwakt de spanningsboog. Bij elke actie, in elke wending, altijd is er wel iets dat de lezer aan het boek gekluisterd houdt: dreigend gevaar, prangende vragen, kwaadaardige plannen, wanhoop, verdriet, … Pas op het einde van het boek, nadat je gans de tijd met ingehouden adem op de ontknoping hebt gewacht, kan je uitademen en het verhaal loslaten. Wel eerst even bekomen van alle emoties! Het is ook allemaal zo geloofwaardig! Het zou zomaar kunnen.
De gebeurtenissen zijn gruwelijk. Van eetbare briefjes, over Kate die er ‘eetbaar’ uitziet naar slachtoffers die deels worden opgegeten. Bryndza vertaalt het allemaal in vloeiende zinnen en conversaties. Hij roept daarbij beelden op die je niet altijd wil zien.
Alles verloopt vlot naar de ontknoping toe. En dan dacht ik dat ik de dader reeds ontmaskerd had? Nee hoor, mis! Nog een laatste mooie twist om het verhaal definitief af te sluiten rondde de leeservaring van mijn eerste Robert Bryndza af.
‘Zonder gezicht’ is een vlot lezend eerste deel van een ongetwijfeld spannende reeks rond het personage van Kate Marshall. Bryndza heeft met dit boek een plaats veroverd op mijn lijst van te lezen auteurs.

Reacties op: Open wonde

477
Zonder gezicht - Robert Bryndza
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners