Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

De vlag dekt de lading niet

Ann Busquart 11 december 2019 Hebban Recensent

Het Boleyn mysterie van Kathleen McGowan wordt verkocht als een literaire, historische thriller. Het achterplat wekt de verwachting van een detectiveverhaal in ware Dan Brown-stijl. Helaas worden de verwachtingen niet allemaal ingelost.  

Historisch is het verhaal in elk geval wel. Anna Boleyn is een vrouw die tot de verbeelding spreekt. De tweede echtgenote van Hendrik VIII, en moeder van de latere koningin Elisabeth I, had een woelig leven. Dat leven wordt in Het Boleyn mysterie heel uitgebreid geschetst. We volgen Anna vanaf haar kindertijd, aan het hof van Margaretha van Oostenrijk, tot aan haar dood. Hierin verweven zit ook het verhaal van Maria Magdalena. De katharen, de opkomst van het protestantisme en de kiemen van de Anglicaanse kerk passeren allemaal de revue. De historische kant van het boek is doorspekt met geloofskwesties. De aanbidding van Maria Magdalena vormt hierin een rode draad; dit boek is dat ook het afsluitende deel in een drieluik rond de omstreden bijbelse figuur.  

Kathleen McGowan heeft de interessante geschiedenis van Anna Boleyn willen kaderen binnen een hedendaagse thriller. Hier wringt echter het schoentje. Het eerste hoofdstuk is nochtans heel veelbelovend; een gruwelijke moord in het midden van Londen. De moord lijkt te maken te hebben met Anna Boleyn, en laat dat nu net het onderwerp zijn waaraan hoofdpersonage Maureen Paschal vol overgave aan het werken is. Wie de vorige boeken van McGowan gelezen heeft, weet dat Paschal ondertussen al menig mysterie uit het verleden opgelost heeft. Alleen wordt het haar nu wel heel gemakkelijk gemaakt. In het chateau dat ze kocht, vindt ze een dagboek en brieven van Anna Boleyn. Ze deelt stukjes van haar ontdekkingen met een bevriende wetenschapper, die op haar beurt vermoord wordt. Anna, haar verloofde Berenger en de Franse en Schotse politie geloven dat er een verband bestaat tussen vier verschillende moorden. Alleen moeten ze nog zien uit te vinden wat dat verband precies is.  

Op zich vormt bovenstaand verhaal een mooie uitvalsbasis voor een detective waarin heden en verleden in elkaar overvloeien. Het is echter overduidelijk dat de passie van McGowan meer in het verleden ligt dan in het heden. Het leven van Anna Boleyn wordt in geuren en kleuren verteld. Op zich is dit heel interessant, ware het niet dat de auteur zichzelf nogal vaak herhaalt. De lange beschouwingen over de verzwegen rol van vrouwen in de geschiedenis en het dwepen met Maria Magdelena vertragen het verhaal en maken het eerlijk gezegd verleidelijk om stukken over te slaan. Met minder herhaling op hetzelfde thema zou de boodschap ook overgekomen zijn.  

Het Boleyn mysterie is een lust voor wie houdt van historische verhalen, maar is niet echt een thriller te noemen. Niet alleen zit de verhouding tussen het aantal hoofdstukken die zich in het heden en het verleden afspreken nogal scheef, daarnaast is het hedendaagse verhaal maar een slappe detective. Wie echte spanning wil, moet wachten tot in de laatste hoofdstukken. En wie gehoopt had mee te speuren naar de dader is er ook aan voor de moeite. Het verhaal dat zich in het heden afspeelt komt gekunsteld over en laat iedereen die houdt van een ingenieuze plot op zijn honger zitten.  

Kathleen McGowan heeft duidelijk veel tijd en werk gestoken in de research voor haar Magdalena-trilogie. Dat siert haar en voor die historische verhalen is er zeker een publiek. Alleen zou haar talent waarschijnlijk meer tot zijn recht komen als ze een verhaal zou schrijven dat zich alleen maar in het verleden afspeelt.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Ann Busquart