Meer dan 6,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een onvoltooide poging om vrouwelijke autonomie literair te verkennen.

Anna Husson 07 juli 2025 Hebban Team
Marlen Haushofers Een handvol leven (1955) is het verhaal van Elisabeth, die op dramatische wijze haar eigen dood in scène zet om te ontsnappen aan de verstikkende rollen die de samenleving haar oplegt. In een tijd dat maatschappelijke verwachtingen voor vrouwen strak en beperkt zijn, weigert zij de rol van moeder, echtgenote en minnares te accepteren en zoekt haar vrijheid buiten die kaders.

De roman bestaat grotendeels uit een innerlijke monoloog, opgebouwd uit fragmentarische herinneringen, associaties en reflecties. Deze focus op het innerlijk leven is op zichzelf fascinerend, maar het ontbreken van een duidelijke verhaallijn of ontwikkeling zorgt voor een traag en soms stroef leesproces. De gesloten Elisabeth blijft een emotioneel ontoegankelijk personage, waardoor het moeilijk is om betrokkenheid te voelen. Haar afstandelijkheid nodigt eerder uit tot observeren dan tot meeleven.

Deze emotionele koelte wordt versterkt door de fragmentarische opbouw en de vaak lange, gedetailleerde beschrijvingen, die weinig vaart brengen. Wisselende namen en onduidelijke relaties veroorzaken daarnaast verwarring, waardoor het geheel haperend en onsamenhangend kan overkomen. Dit lijkt geen bewuste stijlkeuze om desoriëntatie te verbeelden, maar eerder een zwakte in de narratieve structuur die het leesplezier belemmert.

‘Maar dat ‘echte leven’ maakte geen indruk op Elisabeth. Ze was ongelukkig en voelde zich eenzaam en verlaten na de onaangename, maar vertrouwde dwang. Er was plotseling niets waartegen ze zich met kracht of gewiekstheid hoefde te verzetten. (…) Het isolement van de jeugd is dat van de gevangene die in zijn cel zit zonder te vermoeden dat hij door medegevangenen is omgeven met wie hij via klopsignalen zou kunnen communiceren.’

Toch valt Haushofers stilistische vakmanschap niet te ontkennen. Haar precieze, melancholieke toon en de treffende metaforen scheppen indringende beelden die de lezer raken. Deze poëtische kwaliteiten zijn de hoogtepunten, die echter niet opwegen tegen het gebrek aan narratieve spanning en emotionele betrokkenheid. De korte roman roept vooral afstand op - ironisch genoeg, gezien het centrale thema van het zoeken naar verbinding en geborgenheid.

Het is begrijpelijk dat Een handvol leven niet dezelfde status verwierf als de latere, hoger geprezen roman De muur. Hoewel het boek moedig een vrouw portretteert die zich losmaakt van haar maatschappelijke rol, blijft het verhaal te abstract om het innerlijke conflict voelbaar te maken. Elisabeths worsteling met vrijheid en eenzaamheid komt minder sterk over dan mogelijk was geweest.

Een handvol leven is een poging om vrouwelijke autonomie en identiteitszoektocht literair te verkennen. Het boek verdient erkenning door de thematische ambitie en zorgvuldige stijl, maar laat de lezer op afstand. Het is met name een stilistische oefening in melancholie en zelfreflectie, die waardevol is voor lezers die beschikken over geduld en interesse in een literaire verkenning van de spanning tussen vrijheid en verbondenheid.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Anna Husson