Advertentie

Anton Valens, kunstschilder en schrijver van o.a. de novelle “Vis” en het boek “Ont” , heeft al meerdere prijzen gewonnen.
Chalet 152 is zijn nieuwste boek en natuurlijk weer bevolkt met types, die sociaal gezien niet goed mee kunnen komen in de maatschappij en vergezeld worden van de nodige neurotische trekjes.
Humor en ironie zijn handelsmerken van deze bijzondere auteur en daar ontbreekt het in dit boek ook niet aan.

Djoeke van ’t Hull, uitkeringsgerechtigde , moet zijn kamer in de stad verlaten en neemt een aanbod van zijn oom aan om op het vakantiehuisje van de familie te passen , een huisje , wat door oom en tante ook wel het chalet genoemd wordt. Dit huisje staat op een nogal verlopen vakantiepark met de naam ’t Ezeltje. Oom zelf kan niet op ’t chaletje passen, want tante “is het helemaal kwijt. “

“Chalet 152 was gelegen in een bosachtig gebied ver van het middelpunt van het vakantiepark.
Behalve kwinkelerende vogels en van tijd tot tijd een scheet van een van de buren hoorde je nauwelijks geluiden. Tranquilo. “

Djoeke is eigenlijk wel blij met het aanbod .

“Had hij nog iets te zoeken in de stad?
Was het niet zinniger zijn leven in een weekendtas op te bergen en op een andere plaats weer voor de dag te halen ? “

’s Winters wordt het park voornamelijk bewoond door een groepje outcasts , waarbij Djoeke zich wonderlijk thuis voelt.
Toch kost het hem – met zijn sociale onhandigheid – de nodige moeite om contact te maken met de andere bewoners.
Een mooie gelegenheid hiertoe is het zich aanmelden voor het doen van vrijwilligerswerk op het park , hard nodig om het verlopen parkje nog enigszins overeind te houden.
Er komt iemand bij hem langs met bussen ijzerglimmer , waarmee hij de lantarenpalen een wat beter aanzien kan gaan geven.

“Een van de eigenaardigheden waarvoor de schilder van lantaarnpalen zich gesteld ziet is dat hij bij voortduring tegen het licht inkijkt.
En nog lange tijd na zijn verblijf op “t Ezeltje wordt Djoeke van ’t Hull aan deze wetmatigheid herinnerd , wanneer zijn ogen droog en vermoeid zijn verschijnt vanzelf het zinnebeeld van een matzilveren lantaarn op zijn netvlies. “

Op een bijzondere manier maakt hij kennis met een andere, vrouwelijke, bewoner van het park, Audrey d’Audretsch, een kunstenares , met wie hij een soort van – voornamelijk – seksuele relatie krijgt. Audrey organiseert ook healings, ’s nachts bij volle maan, in een duinpan. Voor deze healings rekent Audrey E 100,- per persoon , met moeite opgehoest door mensen die daar eigenlijk het geld niet voor hebben.
Aan deze healings doen meerdere bewoners van ’t Ezeltje mee.
Een van hen , Carola Monsanto (ja, die naam) , maakt een sterke, hallucinaties opwekkende , thee, ayahuasca , afkomstig uit het Amazone gebied.
Het is deze thee, waardoor er voor Djoeke een hele wereld opengaat, een wereld zonder grenzen , een wereld van ludieke ervaringen , angstaanjagende hallucinaties en terugblikken naar zijn vroegere leven en zijn jeugd.

“Zijn ego vervliegt, een wolkje argon. Dan, du moment dat er niets van hem over lijkt te blijven , ontdekt hij ver in de diepte een stipje kleiner dan een uitgedoofde luciferkop , dat van hier naar daar vlindert, als een verdwaald koolwitje en met zijn innerlijke stem , die hij hervonden heeft , komt hij tot de naakte slotsom : “Ik ben een punt in de ruimte die een ervaring ondergaat . “

In gesprek met het Ander, een entiteit waarmee hij contact maakt tijdens zijn wanen , zoekt hij antwoord op levensvragen en vragen over het leven na de dood.

Chalet 152 staat vol met bijzondere zinnen , humor , ironie en mooie taalkundige vondsten.
Het verhaal zelf over Djoeke en zijn ontwikkeling stelt niet zo heel veel voor, maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de uitstekende en plastische beschrijvingen van de transcendentale ervaringen van dit onhandige maar goedwillende personage.

Reacties op: Een zoektocht naar zingeving, transcendentale ervaringen van een sociale outcast.

7
Chalet 152 - Anton Valens
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker